Jordnära - Tip och tankar för odlarvänner

Veckans Frösort

Veckans frösort

Pienet houkutukset

Kasvata kotonasi kultamitalistia, joka tarjoaa sinulle makeita herkkuja koko kauden ajan. Rehevän vehreyden keskeltä pilkistää paljon pieniä tomaatin alkuja, jotka ovat raikkaan hapokkaita ja makeita. Pisaran muotoiset, oranssit hedelmät ovat ajoittain niin lähellä toisiaan, että ne näyttävät puskevan esiin ja tönivän toisiaan saadakseen tilaa. Voimakkaiden varsiensa ansiosta pieni pensas kantaa kaikki hedelmät ja seisoo tukevasti kesätuulien puhaltaessa. Kirsikkatomaatti F1 'Tiny Temptations Orange'a on ilo kasvattaa, ei vain maun ja kauniin muodon vuoksi, vaan koska se on myös niin terveellinen ja kestävä lajike - lehtihome ei pure tätä kovaa kaveria. Valitse lämmin ja suojainen paikka ruukuille sekä laatikoille ja nauti tomaattikesästä F1 'Tiny Temptations Orange'n kanssa.

2024-02-04

Lue lisää >>
Kaikki mitä haluat

Chili kerää viljelijät ympäri maailman yhdistyksiin, joissa sen hedelmiä juhlitaan ja kunnioitetaan niiden herkän aromin ja intensiivisen tulisuuden vuoksi. Kilpailuissa otetaan mittaa rohkeiden kesken, jotka kestävät eniten tulisuutta pysyen rauhallisena. Mutta kaikki chilit eivät suinkaan ole yhtä kuumia kuin laava - heille, jotka arvostavat retiisien makua, tämän viikon siemenlajike on suuren ystävyyden alku. Havannapaprika 'Biquinho Amarela' on suloinen minichili, jonka nimi tarkoittaa 'keltaista pientä nokkaa' ja viittaa hedelmän outoon muotoon. "Biquinho Amarela" antaa sinulle kaiken mitä haluat hienossa, mausteisessa chilin maussa, mutta ilman palamista. Auringonkeltaisen, rapean kuoren sisällä kätkeytyy mehukas hedelmäliha, jossa maistaa sitrushedelmän. Kasvata tätä hienoa ja maukasta chiliä grillivihanneksiksi sekä marinadeihin, etikkaan ja pikkeliin.

2024-01-14

Lue lisää >>
Helppo rakastaa

1500-luvun alussa Etelä-Amerikassa kiertäneet espanjalaiset tutkimusmatkailijat huomasivat pienen valkoisen kukan, jota paikallisella kielellä kutsuttiin Petuniksi, joka tarkoittaa "hyödytöntä tupakkakasvia". Löytäjät pitivät kukkaa rumana ja menettivät nopeasti kiinnostuksensa siihen. Kesti 300 vuotta ennen kuin toinen espanjalainen retkikunta Argentiinassa löysi kukan ja havaitsi pienen huonomaineisen kukan niin kiehtovaksi, että sen yksilöitä lähetettiin kotimaahan. Espanjan kasvitieteilijät nimesivät kukan petuniaksi ja asettivat sen samaan perheeseen tupakan kanssa lehtien ilmestymisen jälkeen. Siitä lähtien petuniaperhe on kasvanut ilonamme tarjoten monia lajikkeita, joita on helppo rakastaa. Yksi niistä on katseenvangitsija F1 'Supercascade Burgundy', jonka väri muuttuu syväksi viininpunaiseksi ja jossa tummat suonet ja kukan nielu ovat jännittävässä kontrastissa. Ruukuista ja amppeleista kukka kasvaa pitkävartisina ryöppyinä kesästä syksyyn.

2024-01-07

Lue lisää >>
Varhaisen viljelijän ilo

Kun talvi pitää vielä lujasti luontoa otteessaan, vihreys itää sisätilojen lämmössä. Vain muutaman viikon kuluttua vuodenvaihteesta voit istuttaa paprikan pyöreät siemenet varovasti kosteaan maahan. Ne eivät halua itää pimeässä, joten kevyt painallus multaa vasten riittää ja näin kylvö on valmis ja odotus voi alkaa. Muutaman viikon huolellisen kastelun jälkeen siemenestä puhkeaa pieni verso täynnä energiaa ja elämän iloa - pian siitä muodostuu uusi kasvi kesän tuleville viljelyksille. Paprika 'Chocobell' on yhtä maukas kuin kaunis ruskeanviolettien, makeiden ja mehukkaiden hedelmiensä kera. Koe varhaisviljelijän iloa uuden ja jännittävän paprikan kanssa.

2023-12-18

Lue lisää >>
Silkkaa lepoa

Miksi tyytyä suloiseen kukinta-aikaan, kun voi olla kaunis myös silmu- ja siemenvaiheessa? Koristeporkkana 'Dara' muodostaa silmunsa pörröiseksi palloksi, joka herättää löytämisen halun. Korkeiden, suoraselkäisten varsien päässä seisoo pian kukkivat hennot, vaaleanpunaiset, violetit ja valkoiset parvet. Syksyä kohden kukka jälleen sulkeutuu ja sotkee ​​siemenpalkonsa pieneksi linnunpesäksi, joka törröttää koristeellisena läpi talven. Toisin kuin syötävät porkkanamme, 'Dara' pelaa rooliaan kokonaan maan päällä silmiemme iloksi. Kukkapenkissä kesyttämätön koristeporkkana luo levollista ja laiskaa tunnetta siitä, että kesästä tulee nauttia rauhassa, harkiten.

2023-10-17

Lue lisää >>
Vanhojen aikojen herkku

Keittiöpuutarhojemme hedelmällisessä maaperässä kasvaa monenlaisia herkkuja, joista toiset ovat hurmanneet tiensä viljelijän sydämeen, kun taas toiset ovat jääneet syystä tai toisesta tuntemattomiksi. Mukulakirveli oli keskiajalla arvostettu kasvi, jota pidettiin aatelisten juhlienkin herkkuna. Ennen kuin löytöretkeilijät toivat Eurooppaan perunan 1500-luvulla, suomalaisetkin viljelivät ruokajuureksena mukulakirveliä sen tärkkelyspitoisen juurimukulan takia. Viime vuosisadalla tämä okranvärinen juuri vaipui unholaan eikä se ole sittemmin saavuttanut entisenkaltaista suosiotansa. Mukulakirveli on kaunis ja siro kasvi, jolla on tuoksuvat lehdet. Maan alla odottavat herkulliset juuret, jotka kypsyvät myöhään syksyllä ja hurmaavat miellyttävällä pähkinäisellä ja täyteläisellä maulla. Kypsennä kevyesti, lorauta päälle sulatettua voita ja koe historian juhlien maut. Syyskylvö mieluiten loka-marraskuussa.

2023-10-04

Lue lisää >>
Todellinen puutarhaonni

Jotkut kukat pyytävät nöyrästi, että pysähtyisimme hetkeksi huomaamaan niiden kauneuden. Ne haluavat ansaita paikkansa ja antaa takaisin kiitoksensa siitä, että ovat osa puutarhaamme. Yksi näistä ihanista kukista on Hunajakukka. Pienet, kellomaiset laventelinpunaiset kukat, joissa on ilkikurisesti esiin työntyviä heteitä, kiipeävät pystyssä olevista varsista. Varret on koristeltu pikkuruisilla karvoilla, jotka kiiltävät aamuauringossa, kun kastepisarat jäävät niihin roikkumaan. Lehdet peittävät maan jahdatakseen rikkaruohoja, kun taas juuret haarautuvat syvälle ja möyhentävät maata. Kukkien nektari houkuttelee innostuneita mehiläisiä ja perhosia. Hunajakukan kasvattajalle se tuo todellista puutarhaonnea.

2023-09-20

Lue lisää >>
Aaltoilevat hameet

Pelkät hopeanhohtoiset silmut ovat koristeellisia. Sisällä on harsomaiset terälehdet, jotka on taitettu huolellisesti kerroksittain. Kun silmu puhkeaa, se avautuu kauniisti runsaaksi jättimäiseksi unikoksi. Kaksinkertaiset terälehdet vangitsevat katseita intensiivisen punaoranssilla värillä kauniissa kontrastissa kukan sinimustalle keskipisteelle. Unikot heiluvat tuulessa kuin vekkihame loppukesään, jolloin kukka ilmestyy. Kauneus ei suinkaan ole ohi, vaan nyt muodostuu tyylikäs siemenkota, josta luovat kukkakaupat erityisesti pitävät. Tarhaidänunikko 'May Queen' on monivuotinen kaunotar, joka palaa kesästä kesän jälkeen ja jossa on jotain kaunista katseltavaa kevään silmuista talven kuivattuihin siemenkotiin.

2023-07-05

Lue lisää >>
Kokin suosikki

Porkkana on oranssin värin lähettiläs. Sano porkkana ja kaikki näkevät edessään oranssin juureksen. Sano porkkana ja kaikki ajattelevat oranssia väriä. Ruoanlaitossa porkkana tuo hienoja makuja ja koristelua lautaselle - se on arvostettu klassikko keittiössä. Mutta joskus halutaan myös jotain uutta, jännittävää ja trendikästä. Silloin kesäporkkana ‘Purple Dragon’ nousee parrasvaloihin ja siitä tulee kokin suosikki. Purppuranpunaisen kuoren alla on kullanvärinen hedelmäliha, joka vaalenee keltaiseksi ydintä kohti. Maku tarjoaa makean, täyteläisen ja lähes hieman mausteisen elämyksen. 'Purple Dragon' on helppo kasvattaa, ilahduttava korjata ja herkullinen syödä.

2023-06-30

Lue lisää >>
Mausteinen oikotie

Wasabi tarjoaa voimakkaita, eksoottisia makuja – juuri on välttämätön ainesosa japanilaisessa keittiössä. Kasvilla on tuhatvuotinen historia Japanissa, jossa maanviljelijät oppivat kesyttämään tätä erittäin vaativaa kaaliyrttiä. Helppo oikotie, ehkä ei aito, mutta kuitenkin intensiivinen ja jännittävä maku on Wasabirucola 'Wasabi'. Vanhempi nimi on hietasinappi, kun kasvi on mieluummin kasvanut aurinkoisia seiniä ja kiviä vasten. Wasabirucola on kestävä kovis, joka kasvaa nopeasti kaikenlaisissa maaperissä, ja rehevä kasvi houkuttelee mehiläisiä, kimalaisia ja perhosia valkoisiin kukkiinsa. Korjaa satoa koko kesän herkullisena mausteena ja sekoita syksyllä ravinnerikkaat lehdet ja varret multaan.

2023-06-15

Lue lisää >>
Kiehtova luonto

Keittiöpuutarhassa on ryppyisiä pieniä keltajuuren 'Golden Eye' siemeniä. Maaperää kastellaan joka päivä, jotta siemenet pysyvät kosteina. Aurinko paahtaa alkukesän lämmintä maaperää ja pian alkaa spektaakkeli, jota kukaan ei näe, kun kalpea verso puhkeaa siemenkuoren läpi. Toistaiseksi kaikki on pientä ja haavoittuvaa, ja maaperä tarjoaa tervetulleen suojan voimakkaalta valolta, tuulelta ja iskuilta. Kun verso nousee maasta, siinä on pieni juuri, jolla pysyy kiinni. Ensin kehittyvät sirkkalehdet, jotka tarjoavat nuorelle taimelle ravintoa. Pian näkyy ensimmäinen maukas varsi. Ajan ja huolenpidon myötä maukkaat kullankeltaiset juuret kasvavat maan alla ja koristellaan sisältä kuin vuosirenkaat puussa. Luonto on kiehtova.

2023-06-08

Lue lisää >>
Kukkiva taideteos

Taiteilija ja puutarhuri Cedric Morris eli lähes sata vuotta, 1800-luvun lopulta viime vuosisadan loppuun. Hänen kiihkeä intohimonsa kukkia kohtaan näkyi hänen taiteessaan sekä hänen kauniissa puutarhassaan Suffolkin kreivikunnassa Lontoosta koilliseen. Cedric rakasti unikkoja ja erityisesti lajikkeita, joiden terälehdissä oli himmeitä värejä. Kukkapenkeistä hän kitki sinnikkäästi kirkkaan oranssin ja punaisen sävyiset kukat suosien lempeitä pastellisävyjä. Ja jossain Cedricin tontilla silkkiunikko 'Mother of Pearl' näki päivänvalon. Tylsä antiikkivioletti, pehmeä pastellinpunainen ja ukkosen purppura hopeakoristeineen olivat juuri niitä hienostuneita vivahteita, joista tämä kukkia rakastava maalari oli haaveillut.

2023-05-28

Lue lisää >>
Pohjoismaiden mestari

Yhtenä harvoista viljelykasveista lantulla ei ole villejä sukulaisia. 1600-luvulla se näki päivänvalon Pohjoismaissa nauriin ja kaalin risteytyksen kautta. Tämä oli ennen perunan vaikutusta ja hyödyllisten ja kestävien satojen tarve oli kova. Länsigöötanmaan murteella uutta elintärkeää juurta kutsuttiin nimellä rotabagge. Siemeniä lähetettiin ulkomaille Skotlantiin ja Ranskaan, missä lanttua kutsutaan edelleen nimellä rutabaga. Kun peruna rynnisti ruotsalaisiin kotitalouksiin 1800-luvulla, lanttu unohtui. Viljelty monimuotoisuus -ohjelman ja suuren siemenvastarinnan ansiosta monia lantun siemenlajikkeita on kerätty ja niitä viljellään nyt uudelleen niiden hyödyllisyyden ja maun vuoksi. Kokeile lanttua Champion ja tutustu Pohjoismaiden mestariin.

2023-05-14

Lue lisää >>
Ikimuistoinen eleganssi

Kukkapenkkiin luodaan pieniä kukkamaailmoja, joissa on tilaa erilaisille hahmoille. Jotkut lajit kukkivat mottonaan, että ihanaa on lyhyt, ja katseenvangitsija kukkii huojuvissa varsissa muutaman viikon ajan. Toiset ottavat päättäväisen ja vakaan paikan kukkamaailmassa koko kesän ja alkusyksyn ajan. Korkeatörmäkukkana ‘Fire King’ - yksivuotinen, joka haluaa tulla muistetuksi. Tukevissa, mutta silti kauniissa varsissa se nousee tyylikkäästi omasta vihreydestään. Heinäkuussa syntyy ihastuttava kukka. Tuoksuva purtojuuri 'Fire King' on tiivis, muodokas ja väriltään helakanpunainen, jonka päällä on ripaus valkoista. Kylvä siemenet tyylikkääksi lisäksi kesäkukintaan sekä tuoreisiin ja kuivattuihin kukkakimppuihin.

2023-05-12

Lue lisää >>
Kestävää kauneutta

Kun alkukesän intensiivinen kukinta on väistynyt, kukonkannukset kiihtyvät kukkimaan eloisasti ja innokkaasti, kunnes syksy tulee. Kukat kätkevät siitepölyä ja nektaria, jotka houkuttelevat pieniä hyväntekijöitä puutarhan kukkapenkkiin ja ruukkuihin. Tarhakukonkannus Fancy Belladonna on yksivuotinen eikä säästele ainoan esiintymisen aikana. Hienoja, pitkävartisia kukintoja, joissa on tähden muotoisia, yksittäisiä kukkia vaalean violetista pehmeän vaaleanpunaiseen. Tummat raidat tekevät terälehdet eloisammiksi. Kun kannuksen alimmainen kukka on auennut ja latvassa on vielä auennut silmu, on hyvä aika poimia 'Fancy Belladonna' kuivumaan talvikimppuihin ja pitkäkestoiseksi kauneudeksi.

2023-05-07

Lue lisää >>
Kesähelmet

Viljelyn kohokohtia on kesäkukkien kylvö kevään lämpimään maahan. Milloin on viimein aika? Englantilainen sanonta kertoo kartanon puutarhurin neuvosta: Jos haluat tietää, milloin kylvötyöt voi aloittaa, riisu housut ja istu maahan – jos se ei tunnu liian epämukavalta, maa on valmis muokattavaksi. Nykyaikaisempi ohje on pyöritellä kourallista maata kämmenellä. Jos se murenee helposti, voi aloittaa kylvöt. Monien linnojen ja tilojen ympärillä maasta noussut kukka oli aurankukka – jota kutsutaan myös niityn helmeksi. "Queen Formula mix" puhkeaa kirkkaisiin kukintoihin valkoisen ja purppuraisen vaaleanpunaisen värisenä. Aurankukka kohoaa korkealle siroissa varsissa ja tykkää unikoista ja ruiskukista naapureinaan.

2023-04-23

Lue lisää >>
Kirpeä mauste

Kevätaurinko lämmittää maata, joka on vihdoin kuivunut talven ikuisen kosteuden jälkeen. On aika kylvää vihannekset, joista tulee kauden ensimmäinen sato. Retiisin 'Felicia' siemenet kylvetään muutaman sentin syvyyteen kasvimaan multaan. Ei kestä montaa päivää ennen kuin verso puskee siemenkuoren läpi ja löytää tiensä maan pinnalle. Maan pinnan yläpuolelle muodostuu kaksi sirkkalehteä, jotka antavat pienelle kasville ravintoa ensimmäistä kertaa. Pian retiisin versot kukoistavat ja täyttyvät auringonvalossa energialla, joka lähetetään kasvavalle juurelle. Kun on aika nostaa purppura 'Felicia' maasta, odottaa makuelämys kauden ensimmäisiä, rapean mausteisia ja herkullisen hyviä retiisejä.

2023-04-16

Lue lisää >>
Pörröinen silmänruoka

Isoauringonkukka 'Gummy Bear' on kuin tyyny, jota vasten voi painaa poskensa. Pörröinen silmänruoka, joka kerää ihailijoita kesän upean kukinnan aikana. Täysin kerrannaiset, sitruunankeltaiset auringonkukat parveilevat tiheän vehreyden yläpuolella ja näyttävät melkein tönivän toisiaan hellästi edestakaisin. Kokemuksesta tulee aaltoilevia, keltaisia aaltoja, joissa katse lepää. Runsas kukinta antaa mahdollisuuden tuoda 'Gummy Bear' kesämaljakoihin, joissa auringonkukka kestää pitkään täydessä loistossaan. Puutarhassa kukinta jatkuu syyskuuhun asti, jolloin keltainen väri syvenee loppukesän auringon lämpimässä valossa.

2023-04-05

Lue lisää >>
Menestys keittiössä

Kasvimaailmassa kaali on lajikkeiden kuningas. Kaalidynastia on hallinnut pitkään ja levinnyt ympäri maailmaa eri makujen, muotojen ja värien houkutuksella. Kartiomainen suippokaali 'Express' on lajike, joka on nostanut monipuolisuuden omalle tasolleen. Kesällä korjataan ensimmäiset terävät kaalinpäät kirkkaan vihreiden, rapeiden lehtien tiukasti sitomana. Makea ja mieto maku on menestys keittiössä. Suippokaalia voi nauttia raakana tai täytettynä ja paistaa uunissa. Sitä voidaan myös höyryttää, hauduttaa, paistaa, friteerata, paahtaa, säilöä ja suolata. Kaalinpäät viihtyvät mielellään kasvimaassa alkusyksyyn asti ja varastoidaan sitten talven monipuoliseen ruoanlaittoon. Kasvata suippokaalia 'Express' ja koe arvokkaan kaaliperheen tarjoama ilo sekä keittiössä että kasvimaalla.

2023-04-02

Lue lisää >>
Siemen alkukodista

Emme tiedä varmasti, miltä se näytti, mutta mielikuvitus voi villiintyä. Kun 1600-luku on lopuillaan, sisilialainen munkki Franciscus Cupani vaeltelee kauniilla saarellaan. Ilma on maustettu villiherneen kukkien tuoksulla, joka kiertelee pensaiden ja puiden keskellä. Franciscusilla on ympäri Eurooppaa ystäviä, jotka ovat kiinnostuneita kasvitieteestä, ja heille hän lähettää Sisilian herkullisen tuoksuisen kaunottaren siemeniä. Pian ensimmäinen tuoksuherneen lajike on nimeltään ‘Franciscus Cupani’. Muutamaa vuotta myöhemmin uusi lajike kukkii erinomaisine tuoksuineen ja hohtavine violetteine terälehtineen. Tämän ‘Matucana’-nimisen perinnelajikkeen kasvattaminen on kuin kylväisi siemeniä suoraan niiden alkukodista Sisiliasta, missä viljelty tuoksuherne syntyi.

2023-03-19

Lue lisää >>
Herkuttelijoille

Kuten nimestä jo saattaa arvatakin, euroopanmerikaalin luonnollinen kasvuympäristö löytyy rannikon läheisyydestä. Siellä suolaa ja tuulta kestävät lehdet kasvavat ylös epävieraanvaraisesta maasta. Englannissa euroopanmerikaalia on pidetty pitkään herkkuna sen pähkinäisten varsien ja parsakaalimaisten kukkanuppujen ansiosta. Suurilla lehdillä on hieman karvas maku, jota rannikoiden asukkaat pyrkivät miedontamaan valkaisemalla kasveja samalla tavoin kuin me teemme parsalle. Syksyllä asukkaat vaelsivat pitkin rantoja ja peittivät rantakaalit merilevällä. Varhain keväällä talvipeitteen alta kurkisti rapeita nuppuja. Varhaisen sadon jälkeen lehdet kasvoivat, ja pian herkuttelijat houkuteltiin rannalle takaisin maukkaiden varsien ja kukkanuppujen toivossa.

2022-10-30

Lue lisää >>
Kiemurteleva nätkelmä

Keväällä hentoiset, vihreät varret lähtevät innokkaasti liikkeelle. Seuraavaksi varsista kasvavat siivillä ja kärhillä varustetut versot. Kun ne lähtevät mutkittelevalle kesäseikkailulleen, pensaat ja tiheiköt saavat toimia tukena. Versot kiipeilevät siellä täällä oksien ja risujen seassa tavoitteenaan nousta auringonvaloon juuri parahiksi ylenpalttista kukintaa varten. Jos versoilla ei ole tarttumapintaa, ne levittäytyvät maanpinnalle kuin vihreä, rehevä matto. Ruusunätkelmä kukkii kesällä punaisin, valkoisin ja vaaleanpunaisin hernekukin lyhyiden varsien päissä. Tämä kiemurteleva kasvi on tuoksuherneen monivuotinen ja tuoksuton sukulainen, joka kuihtuu syksyllä ja palaa takaisin seuraavalla kaudella täynnä uutta energiaa ja tahtoa kukoistaa.

2022-10-23

Lue lisää >>
Silmänruokaa

Vierailijat huudahtavat hämmästyksestä ohittaessaan puutarhassa pensaan, joka näyttää olevan täynnä pieniä paperilyhtyjä. Tämä tapahtuu juuri, kun isolyhtykoison hedelmäpalot saavat hehkuvan oranssin syysvärityksensä. Talveksi siemenkapselit kuivuvat ja saavat uuden mahdollisuuden loistaa, kun lyhty peittyy kimaltelevaan kuuraan talviaamun kalpeassa valossa. Katsojan kärsivällisyys palkitaan vielä seuraavalla kaudella, kun lyhdyt ovat niin ohuita, että vain lehtisuonet pitävät niitä koossa. Läpinäkyvä verkon sisällä loistavat isolyhtykoison punaiset marjat. Kauniiseen astiaan istutettuna isolyhtykoiso ihastuttaa vaihtelevalla ilmeellään pitkään.

2022-10-09

Lue lisää >>
Keisarillinen punerrus

Keisarinpikarililjaan liittyvien lukuisten legendojen joukossa on yksi, joka kertoo siitä, kuinka kukan värit muuttuivat punaisiksi. Sanotaan, että Jeesuksen aikaan keisarinpikarililjat kukkivat vain valkoisina ja keltaisina. Niitä kasvoi muun muassa Getsemanessa, Jerusalemissa Öljymäen rinteellä sijaitsevassa puutarhassa. Kun Jeesus vangittiin, puutarhan kasvit osoittivat kunnioitustaan kumartamalla kukkansa maahan. Lukuun ottamatta keisarinpikarililjaa, joka seisoi yhä suorana täydessä loistossaan. Komea kukka sai moitteita ylimielisyydestään ja punastui häpeästä. Kenties punaiselle väritykselle on muitakin selityksiä, mutta ainakin voimme ajatella tämän keisarillisen punastumisen mahdollistaneen liljan keltaisina, oransseina ja punaisina kukkivien kukkien värityksen.

2022-09-25

Lue lisää >>
TUOTE 1-24 135.1 2 3 4  Seuraava »  | Näytä kaikki 

Viikon siemenlajike

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

2024-02-04

Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

2024-01-14

Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

2024-01-07

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

2023-07-16

Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

2023-06-25

Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

2023-06-18

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Are you in the right place?
Continue to impecta.fi