Jordnära - Tip och tankar för odlarvänner

Veckans Frösort

Veckans frösort

Todellinen puutarhaonni

Jotkut kukat pyytävät nöyrästi, että pysähtyisimme hetkeksi huomaamaan niiden kauneuden. Ne haluavat ansaita paikkansa ja antaa takaisin kiitoksensa siitä, että ovat osa puutarhaamme. Yksi näistä ihanista kukista on Hunajakukka. Pienet, kellomaiset laventelinpunaiset kukat, joissa on ilkikurisesti esiin työntyviä heteitä, kiipeävät pystyssä olevista varsista. Varret on koristeltu pikkuruisilla karvoilla, jotka kiiltävät aamuauringossa, kun kastepisarat jäävät niihin roikkumaan. Lehdet peittävät maan jahdatakseen rikkaruohoja, kun taas juuret haarautuvat syvälle ja möyhentävät maata. Kukkien nektari houkuttelee innostuneita mehiläisiä ja perhosia. Hunajakukan kasvattajalle se tuo todellista puutarhaonnea.

2023-09-20

Lue lisää >>
Aaltoilevat hameet

Pelkät hopeanhohtoiset silmut ovat koristeellisia. Sisällä on harsomaiset terälehdet, jotka on taitettu huolellisesti kerroksittain. Kun silmu puhkeaa, se avautuu kauniisti runsaaksi jättimäiseksi unikoksi. Kaksinkertaiset terälehdet vangitsevat katseita intensiivisen punaoranssilla värillä kauniissa kontrastissa kukan sinimustalle keskipisteelle. Unikot heiluvat tuulessa kuin vekkihame loppukesään, jolloin kukka ilmestyy. Kauneus ei suinkaan ole ohi, vaan nyt muodostuu tyylikäs siemenkota, josta luovat kukkakaupat erityisesti pitävät. Tarhaidänunikko 'May Queen' on monivuotinen kaunotar, joka palaa kesästä kesän jälkeen ja jossa on jotain kaunista katseltavaa kevään silmuista talven kuivattuihin siemenkotiin.

2023-07-05

Lue lisää >>
Kokin suosikki

Porkkana on oranssin värin lähettiläs. Sano porkkana ja kaikki näkevät edessään oranssin juureksen. Sano porkkana ja kaikki ajattelevat oranssia väriä. Ruoanlaitossa porkkana tuo hienoja makuja ja koristelua lautaselle - se on arvostettu klassikko keittiössä. Mutta joskus halutaan myös jotain uutta, jännittävää ja trendikästä. Silloin kesäporkkana ‘Purple Dragon’ nousee parrasvaloihin ja siitä tulee kokin suosikki. Purppuranpunaisen kuoren alla on kullanvärinen hedelmäliha, joka vaalenee keltaiseksi ydintä kohti. Maku tarjoaa makean, täyteläisen ja lähes hieman mausteisen elämyksen. 'Purple Dragon' on helppo kasvattaa, ilahduttava korjata ja herkullinen syödä.

2023-06-30

Lue lisää >>
Mausteinen oikotie

Wasabi tarjoaa voimakkaita, eksoottisia makuja – juuri on välttämätön ainesosa japanilaisessa keittiössä. Kasvilla on tuhatvuotinen historia Japanissa, jossa maanviljelijät oppivat kesyttämään tätä erittäin vaativaa kaaliyrttiä. Helppo oikotie, ehkä ei aito, mutta kuitenkin intensiivinen ja jännittävä maku on Wasabirucola 'Wasabi'. Vanhempi nimi on hietasinappi, kun kasvi on mieluummin kasvanut aurinkoisia seiniä ja kiviä vasten. Wasabirucola on kestävä kovis, joka kasvaa nopeasti kaikenlaisissa maaperissä, ja rehevä kasvi houkuttelee mehiläisiä, kimalaisia ja perhosia valkoisiin kukkiinsa. Korjaa satoa koko kesän herkullisena mausteena ja sekoita syksyllä ravinnerikkaat lehdet ja varret multaan.

2023-06-15

Lue lisää >>
Kiehtova luonto

Keittiöpuutarhassa on ryppyisiä pieniä keltajuuren 'Golden Eye' siemeniä. Maaperää kastellaan joka päivä, jotta siemenet pysyvät kosteina. Aurinko paahtaa alkukesän lämmintä maaperää ja pian alkaa spektaakkeli, jota kukaan ei näe, kun kalpea verso puhkeaa siemenkuoren läpi. Toistaiseksi kaikki on pientä ja haavoittuvaa, ja maaperä tarjoaa tervetulleen suojan voimakkaalta valolta, tuulelta ja iskuilta. Kun verso nousee maasta, siinä on pieni juuri, jolla pysyy kiinni. Ensin kehittyvät sirkkalehdet, jotka tarjoavat nuorelle taimelle ravintoa. Pian näkyy ensimmäinen maukas varsi. Ajan ja huolenpidon myötä maukkaat kullankeltaiset juuret kasvavat maan alla ja koristellaan sisältä kuin vuosirenkaat puussa. Luonto on kiehtova.

2023-06-08

Lue lisää >>
Kukkiva taideteos

Taiteilija ja puutarhuri Cedric Morris eli lähes sata vuotta, 1800-luvun lopulta viime vuosisadan loppuun. Hänen kiihkeä intohimonsa kukkia kohtaan näkyi hänen taiteessaan sekä hänen kauniissa puutarhassaan Suffolkin kreivikunnassa Lontoosta koilliseen. Cedric rakasti unikkoja ja erityisesti lajikkeita, joiden terälehdissä oli himmeitä värejä. Kukkapenkeistä hän kitki sinnikkäästi kirkkaan oranssin ja punaisen sävyiset kukat suosien lempeitä pastellisävyjä. Ja jossain Cedricin tontilla silkkiunikko 'Mother of Pearl' näki päivänvalon. Tylsä antiikkivioletti, pehmeä pastellinpunainen ja ukkosen purppura hopeakoristeineen olivat juuri niitä hienostuneita vivahteita, joista tämä kukkia rakastava maalari oli haaveillut.

2023-05-28

Lue lisää >>
Pohjoismaiden mestari

Yhtenä harvoista viljelykasveista lantulla ei ole villejä sukulaisia. 1600-luvulla se näki päivänvalon Pohjoismaissa nauriin ja kaalin risteytyksen kautta. Tämä oli ennen perunan vaikutusta ja hyödyllisten ja kestävien satojen tarve oli kova. Länsigöötanmaan murteella uutta elintärkeää juurta kutsuttiin nimellä rotabagge. Siemeniä lähetettiin ulkomaille Skotlantiin ja Ranskaan, missä lanttua kutsutaan edelleen nimellä rutabaga. Kun peruna rynnisti ruotsalaisiin kotitalouksiin 1800-luvulla, lanttu unohtui. Viljelty monimuotoisuus -ohjelman ja suuren siemenvastarinnan ansiosta monia lantun siemenlajikkeita on kerätty ja niitä viljellään nyt uudelleen niiden hyödyllisyyden ja maun vuoksi. Kokeile lanttua Champion ja tutustu Pohjoismaiden mestariin.

2023-05-14

Lue lisää >>
Ikimuistoinen eleganssi

Kukkapenkkiin luodaan pieniä kukkamaailmoja, joissa on tilaa erilaisille hahmoille. Jotkut lajit kukkivat mottonaan, että ihanaa on lyhyt, ja katseenvangitsija kukkii huojuvissa varsissa muutaman viikon ajan. Toiset ottavat päättäväisen ja vakaan paikan kukkamaailmassa koko kesän ja alkusyksyn ajan. Korkeatörmäkukkana ‘Fire King’ - yksivuotinen, joka haluaa tulla muistetuksi. Tukevissa, mutta silti kauniissa varsissa se nousee tyylikkäästi omasta vihreydestään. Heinäkuussa syntyy ihastuttava kukka. Tuoksuva purtojuuri 'Fire King' on tiivis, muodokas ja väriltään helakanpunainen, jonka päällä on ripaus valkoista. Kylvä siemenet tyylikkääksi lisäksi kesäkukintaan sekä tuoreisiin ja kuivattuihin kukkakimppuihin.

2023-05-12

Lue lisää >>
Kestävää kauneutta

Kun alkukesän intensiivinen kukinta on väistynyt, kukonkannukset kiihtyvät kukkimaan eloisasti ja innokkaasti, kunnes syksy tulee. Kukat kätkevät siitepölyä ja nektaria, jotka houkuttelevat pieniä hyväntekijöitä puutarhan kukkapenkkiin ja ruukkuihin. Tarhakukonkannus Fancy Belladonna on yksivuotinen eikä säästele ainoan esiintymisen aikana. Hienoja, pitkävartisia kukintoja, joissa on tähden muotoisia, yksittäisiä kukkia vaalean violetista pehmeän vaaleanpunaiseen. Tummat raidat tekevät terälehdet eloisammiksi. Kun kannuksen alimmainen kukka on auennut ja latvassa on vielä auennut silmu, on hyvä aika poimia 'Fancy Belladonna' kuivumaan talvikimppuihin ja pitkäkestoiseksi kauneudeksi.

2023-05-07

Lue lisää >>
Kesähelmet

Viljelyn kohokohtia on kesäkukkien kylvö kevään lämpimään maahan. Milloin on viimein aika? Englantilainen sanonta kertoo kartanon puutarhurin neuvosta: Jos haluat tietää, milloin kylvötyöt voi aloittaa, riisu housut ja istu maahan – jos se ei tunnu liian epämukavalta, maa on valmis muokattavaksi. Nykyaikaisempi ohje on pyöritellä kourallista maata kämmenellä. Jos se murenee helposti, voi aloittaa kylvöt. Monien linnojen ja tilojen ympärillä maasta noussut kukka oli aurankukka – jota kutsutaan myös niityn helmeksi. "Queen Formula mix" puhkeaa kirkkaisiin kukintoihin valkoisen ja purppuraisen vaaleanpunaisen värisenä. Aurankukka kohoaa korkealle siroissa varsissa ja tykkää unikoista ja ruiskukista naapureinaan.

2023-04-23

Lue lisää >>
Kirpeä mauste

Kevätaurinko lämmittää maata, joka on vihdoin kuivunut talven ikuisen kosteuden jälkeen. On aika kylvää vihannekset, joista tulee kauden ensimmäinen sato. Retiisin 'Felicia' siemenet kylvetään muutaman sentin syvyyteen kasvimaan multaan. Ei kestä montaa päivää ennen kuin verso puskee siemenkuoren läpi ja löytää tiensä maan pinnalle. Maan pinnan yläpuolelle muodostuu kaksi sirkkalehteä, jotka antavat pienelle kasville ravintoa ensimmäistä kertaa. Pian retiisin versot kukoistavat ja täyttyvät auringonvalossa energialla, joka lähetetään kasvavalle juurelle. Kun on aika nostaa purppura 'Felicia' maasta, odottaa makuelämys kauden ensimmäisiä, rapean mausteisia ja herkullisen hyviä retiisejä.

2023-04-16

Lue lisää >>
Pörröinen silmänruoka

Isoauringonkukka 'Gummy Bear' on kuin tyyny, jota vasten voi painaa poskensa. Pörröinen silmänruoka, joka kerää ihailijoita kesän upean kukinnan aikana. Täysin kerrannaiset, sitruunankeltaiset auringonkukat parveilevat tiheän vehreyden yläpuolella ja näyttävät melkein tönivän toisiaan hellästi edestakaisin. Kokemuksesta tulee aaltoilevia, keltaisia aaltoja, joissa katse lepää. Runsas kukinta antaa mahdollisuuden tuoda 'Gummy Bear' kesämaljakoihin, joissa auringonkukka kestää pitkään täydessä loistossaan. Puutarhassa kukinta jatkuu syyskuuhun asti, jolloin keltainen väri syvenee loppukesän auringon lämpimässä valossa.

2023-04-05

Lue lisää >>
Menestys keittiössä

Kasvimaailmassa kaali on lajikkeiden kuningas. Kaalidynastia on hallinnut pitkään ja levinnyt ympäri maailmaa eri makujen, muotojen ja värien houkutuksella. Kartiomainen suippokaali 'Express' on lajike, joka on nostanut monipuolisuuden omalle tasolleen. Kesällä korjataan ensimmäiset terävät kaalinpäät kirkkaan vihreiden, rapeiden lehtien tiukasti sitomana. Makea ja mieto maku on menestys keittiössä. Suippokaalia voi nauttia raakana tai täytettynä ja paistaa uunissa. Sitä voidaan myös höyryttää, hauduttaa, paistaa, friteerata, paahtaa, säilöä ja suolata. Kaalinpäät viihtyvät mielellään kasvimaassa alkusyksyyn asti ja varastoidaan sitten talven monipuoliseen ruoanlaittoon. Kasvata suippokaalia 'Express' ja koe arvokkaan kaaliperheen tarjoama ilo sekä keittiössä että kasvimaalla.

2023-04-02

Lue lisää >>
Siemen alkukodista

Emme tiedä varmasti, miltä se näytti, mutta mielikuvitus voi villiintyä. Kun 1600-luku on lopuillaan, sisilialainen munkki Franciscus Cupani vaeltelee kauniilla saarellaan. Ilma on maustettu villiherneen kukkien tuoksulla, joka kiertelee pensaiden ja puiden keskellä. Franciscusilla on ympäri Eurooppaa ystäviä, jotka ovat kiinnostuneita kasvitieteestä, ja heille hän lähettää Sisilian herkullisen tuoksuisen kaunottaren siemeniä. Pian ensimmäinen tuoksuherneen lajike on nimeltään ‘Franciscus Cupani’. Muutamaa vuotta myöhemmin uusi lajike kukkii erinomaisine tuoksuineen ja hohtavine violetteine terälehtineen. Tämän ‘Matucana’-nimisen perinnelajikkeen kasvattaminen on kuin kylväisi siemeniä suoraan niiden alkukodista Sisiliasta, missä viljelty tuoksuherne syntyi.

2023-03-19

Lue lisää >>
Herkuttelijoille

Kuten nimestä jo saattaa arvatakin, euroopanmerikaalin luonnollinen kasvuympäristö löytyy rannikon läheisyydestä. Siellä suolaa ja tuulta kestävät lehdet kasvavat ylös epävieraanvaraisesta maasta. Englannissa euroopanmerikaalia on pidetty pitkään herkkuna sen pähkinäisten varsien ja parsakaalimaisten kukkanuppujen ansiosta. Suurilla lehdillä on hieman karvas maku, jota rannikoiden asukkaat pyrkivät miedontamaan valkaisemalla kasveja samalla tavoin kuin me teemme parsalle. Syksyllä asukkaat vaelsivat pitkin rantoja ja peittivät rantakaalit merilevällä. Varhain keväällä talvipeitteen alta kurkisti rapeita nuppuja. Varhaisen sadon jälkeen lehdet kasvoivat, ja pian herkuttelijat houkuteltiin rannalle takaisin maukkaiden varsien ja kukkanuppujen toivossa.

2022-10-30

Lue lisää >>
Kiemurteleva nätkelmä

Keväällä hentoiset, vihreät varret lähtevät innokkaasti liikkeelle. Seuraavaksi varsista kasvavat siivillä ja kärhillä varustetut versot. Kun ne lähtevät mutkittelevalle kesäseikkailulleen, pensaat ja tiheiköt saavat toimia tukena. Versot kiipeilevät siellä täällä oksien ja risujen seassa tavoitteenaan nousta auringonvaloon juuri parahiksi ylenpalttista kukintaa varten. Jos versoilla ei ole tarttumapintaa, ne levittäytyvät maanpinnalle kuin vihreä, rehevä matto. Ruusunätkelmä kukkii kesällä punaisin, valkoisin ja vaaleanpunaisin hernekukin lyhyiden varsien päissä. Tämä kiemurteleva kasvi on tuoksuherneen monivuotinen ja tuoksuton sukulainen, joka kuihtuu syksyllä ja palaa takaisin seuraavalla kaudella täynnä uutta energiaa ja tahtoa kukoistaa.

2022-10-23

Lue lisää >>
Silmänruokaa

Vierailijat huudahtavat hämmästyksestä ohittaessaan puutarhassa pensaan, joka näyttää olevan täynnä pieniä paperilyhtyjä. Tämä tapahtuu juuri, kun isolyhtykoison hedelmäpalot saavat hehkuvan oranssin syysvärityksensä. Talveksi siemenkapselit kuivuvat ja saavat uuden mahdollisuuden loistaa, kun lyhty peittyy kimaltelevaan kuuraan talviaamun kalpeassa valossa. Katsojan kärsivällisyys palkitaan vielä seuraavalla kaudella, kun lyhdyt ovat niin ohuita, että vain lehtisuonet pitävät niitä koossa. Läpinäkyvä verkon sisällä loistavat isolyhtykoison punaiset marjat. Kauniiseen astiaan istutettuna isolyhtykoiso ihastuttaa vaihtelevalla ilmeellään pitkään.

2022-10-09

Lue lisää >>
Keisarillinen punerrus

Keisarinpikarililjaan liittyvien lukuisten legendojen joukossa on yksi, joka kertoo siitä, kuinka kukan värit muuttuivat punaisiksi. Sanotaan, että Jeesuksen aikaan keisarinpikarililjat kukkivat vain valkoisina ja keltaisina. Niitä kasvoi muun muassa Getsemanessa, Jerusalemissa Öljymäen rinteellä sijaitsevassa puutarhassa. Kun Jeesus vangittiin, puutarhan kasvit osoittivat kunnioitustaan kumartamalla kukkansa maahan. Lukuun ottamatta keisarinpikarililjaa, joka seisoi yhä suorana täydessä loistossaan. Komea kukka sai moitteita ylimielisyydestään ja punastui häpeästä. Kenties punaiselle väritykselle on muitakin selityksiä, mutta ainakin voimme ajatella tämän keisarillisen punastumisen mahdollistaneen liljan keltaisina, oransseina ja punaisina kukkivien kukkien värityksen.

2022-09-25

Lue lisää >>
Ikuinen kesä

Olemme tottuneet näkemään kesätuulessa huojuvia päivänkakkaroita niityillä ja luonnonpuutarhoissa. Puutarhassa ne levittävät luonnollisuuden ilosanomaa, ja kukat ilmestyvät korkealle nouseviin varsiin. Kukkapenkin alemman kerroksen täytteeksi sopiva prinsessankakkara F1 'Madonna' hurmaa niin upeilla kukinnoilla, ettei kesästä puutu kauneutta. 'Madonna' muodostaa matalia, tiheästi haaroittuvia varsia, joita peittävät suuret, neitseellisen valkoiset laitakukat. Keskellä koreilee kehräkukka mitä kirkkaimman keltaisena. Kun yksi kukka menettää kauneutensa, on seuraavan vuoro. Kuihtuvat kukat peittyvät pian uusiin, ja kesä tuntuu jatkuvan ikuisesti.

2022-09-18

Lue lisää >>
Näytelmä

Kun luonnon muotoilija antaa mielikuvituksensa virrata vapaasti, syntyy kiehtovaa jälkeä. Kauniisti muotoillut tarhasarjaliljat on maalattu näyttävillä värisävyillä intensiivisestä oranssista punaiseen, keltaiseen ja vaaleanpunaiseen. Kukinta käynnistää kaivatun näytelmän. Katsokaapa vaikka 'Rosella's Dream' -liljaa, joka luo kukkapenkkiin kesäyön unelman. Kukkien väri vaihtelee lähes valkoisesta tummempaan roosaan terälehtien kärkiä kohti. Pienet suklaanruskeat täplät kukan keskustassa näyttävät tietä perhosille, jotka haluavat vierailla viininpunaisten heteiden luona. Liljan poimiminen leikkokukaksi tuntuu ylivoimaiselta. Onneksi jo yksi lilja kauniissa maljakossa riittää siirtämään osan puutarhan ihanuudesta sisätiloihin.

2022-09-11

Lue lisää >>
Kevään huomenlahja

Mitä ovat nuo kukat, jotka loistavat huhtikuisena aamuna muutaman kymmenen senttimetrin korkeudella paljaan maan yläpuolella? Tulppaaneja, kuuluu yllättävä vastaus, sillä mistään tyypillisimmästä lajikkeesta ei ole kyse. Buharantulppaani 'Honky Tonk' näyttää melkein ujolta loistaessaan pehmeän rikinkeltaisena kevään viileässä valossa. Ujous pukee jotakin näin kaunista. Yön aikana kukka sulkeutuu avautuakseen uudelleen auringon noustessa. Terälehtien ulkopintaa värittää kevyt vanhan vaaleanpunaisen häivähdys. 'Honky Tonk' herättää viljelijässä kaipauksen saada sitä lisää, ja ajan myötä tulppaani lisääntyykin itsestään. Nurmikolle tai luonnonpuutarhaan tämä kevään huomenlahja ilmestyy joka vuosi entistä lukuisammin kukkasin.

2022-09-04

Lue lisää >>
Kultaiset emiöt

Runsas sahramisato omasta maasta on vain unelmaa, mutta satunnaiset leivonnaiset voit hyvinkin maustaa oman puutarhan krookuksilla. Se, että kukan emiöt ovat tämän varsin arvokkaan mausteen lähde, on vain yksi sahramikrookuksen jännittävistä piirteistä. Toinen on se, kuinka se yllättää kukkimalla syksyllä. Yhtäkkiä syys–lokakuussa puutarhaan ilmestyvät violetit krookukset. Kevät tulee vieraisille juuri talven korvalla. Sahramikrookuksen sipulit loppukesällä maahan haudannut puutarhuri yllättyy iloisesti kasvin kukkiessa jo samana syksynä. Tämä kultaisin emiöin varustettu kukka ei anna odottaa itseään.

2022-08-28

Lue lisää >>
Luonnon ihme

Tähtitulppaani 'Persian Pearl' hurmaa jo nupulla ollessaan. Korkeutta kasvilla on kuitenkin varsin hillitysti, sillä tämän tulppaanin kukat yltävät vain kymmenen senttimetriä maanpinnan yläpuolelle. Mutta palatkaamme takaisin tarkastelemaan kauniita nuppuja, joissa violetinpunaiset terälehdet värittyvät ulkopuolelta kevyesti vihreällä. Kevätauringon lämmittäessä kukka avautuu ja muodostaa violetinpunaisen tähden. Kukan voinkeltainen pohja hehkuu lämpimästi vastaten siten kalpeisiin auringonsäteisiin. 'Persian Pearl' on hätkähdyttävän kaunis, joten se tulisikin istuttaa paikkaan, jonka ohi kuljet usein huhtikuisen kukinnan aikana. Istuta sipulit maahan syksyllä ja paina mieleen niiden sijainnit, jotta voit palata ihailemaan niitä kevään viimein saapuessa.

2022-08-21

Lue lisää >>
Ihailun arvoinen

Syksyn lähestyminen herättää ristiriitaisia tunteita. Raikkaan kaunis keskikesä lähenee loppuaan tehden tilaa toisenlaiselle kauneudelle – loppukesän kypsyville sadoille ja hehkuville loppukesän kukille. Nyt ajatukset voivat vaeltaa hetkeksi myös seuraavaan kevääseen ja sen kukkasipuleihin. Jättilaukka 'Ambassador' on tarkoitettu niille, jotka haluavat vaikuttua ja ehkä myös tehdä vaikutuksen. Upean violetti jättilaukka herättää ihailua, ensin etäältä houkutellen katsojan lähemmäs hämmästelemään kukan kokoa. Komeat varret kannattelevat suuria palloja, jotka huojuvat majesteettisesti keväisen vehreyden yllä ansaiten kaikki itseensä kohdistuneet ihailevat katseet.

2022-08-07

Lue lisää >>
TUOTE 1-24 129.1 2 3 4  Seuraava »  | Näytä kaikki 

Viikon siemenlajike

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

2023-07-16

Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

2023-06-25

Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

2023-06-18

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Valitse maa

Sulje ja jatka eurolla