Jordnära - Tip och tankar för odlarvänner

Veckans Frösort

Veckans frösort

Siemen alkukodista

Emme tiedä varmasti, miltä se näytti, mutta mielikuvitus voi villiintyä. Kun 1600-luku on lopuillaan, sisilialainen munkki Franciscus Cupani vaeltelee kauniilla saarellaan. Ilma on maustettu villiherneen kukkien tuoksulla, joka kiertelee pensaiden ja puiden keskellä. Franciscusilla on ympäri Eurooppaa ystäviä, jotka ovat kiinnostuneita kasvitieteestä, ja heille hän lähettää Sisilian herkullisen tuoksuisen kaunottaren siemeniä. Pian ensimmäinen tuoksuherneen lajike on nimeltään ‘Franciscus Cupani’. Muutamaa vuotta myöhemmin uusi lajike kukkii erinomaisine tuoksuineen ja hohtavine violetteine terälehtineen. Tämän ‘Matucana’-nimisen perinnelajikkeen kasvattaminen on kuin kylväisi siemeniä suoraan niiden alkukodista Sisiliasta, missä viljelty tuoksuherne syntyi.

2023-03-19

Lue lisää >>
Herkuttelijoille

Kuten nimestä jo saattaa arvatakin, euroopanmerikaalin luonnollinen kasvuympäristö löytyy rannikon läheisyydestä. Siellä suolaa ja tuulta kestävät lehdet kasvavat ylös epävieraanvaraisesta maasta. Englannissa euroopanmerikaalia on pidetty pitkään herkkuna sen pähkinäisten varsien ja parsakaalimaisten kukkanuppujen ansiosta. Suurilla lehdillä on hieman karvas maku, jota rannikoiden asukkaat pyrkivät miedontamaan valkaisemalla kasveja samalla tavoin kuin me teemme parsalle. Syksyllä asukkaat vaelsivat pitkin rantoja ja peittivät rantakaalit merilevällä. Varhain keväällä talvipeitteen alta kurkisti rapeita nuppuja. Varhaisen sadon jälkeen lehdet kasvoivat, ja pian herkuttelijat houkuteltiin rannalle takaisin maukkaiden varsien ja kukkanuppujen toivossa.

2022-10-30

Lue lisää >>
Kiemurteleva nätkelmä

Keväällä hentoiset, vihreät varret lähtevät innokkaasti liikkeelle. Seuraavaksi varsista kasvavat siivillä ja kärhillä varustetut versot. Kun ne lähtevät mutkittelevalle kesäseikkailulleen, pensaat ja tiheiköt saavat toimia tukena. Versot kiipeilevät siellä täällä oksien ja risujen seassa tavoitteenaan nousta auringonvaloon juuri parahiksi ylenpalttista kukintaa varten. Jos versoilla ei ole tarttumapintaa, ne levittäytyvät maanpinnalle kuin vihreä, rehevä matto. Ruusunätkelmä kukkii kesällä punaisin, valkoisin ja vaaleanpunaisin hernekukin lyhyiden varsien päissä. Tämä kiemurteleva kasvi on tuoksuherneen monivuotinen ja tuoksuton sukulainen, joka kuihtuu syksyllä ja palaa takaisin seuraavalla kaudella täynnä uutta energiaa ja tahtoa kukoistaa.

2022-10-23

Lue lisää >>
Silmänruokaa

Vierailijat huudahtavat hämmästyksestä ohittaessaan puutarhassa pensaan, joka näyttää olevan täynnä pieniä paperilyhtyjä. Tämä tapahtuu juuri, kun isolyhtykoison hedelmäpalot saavat hehkuvan oranssin syysvärityksensä. Talveksi siemenkapselit kuivuvat ja saavat uuden mahdollisuuden loistaa, kun lyhty peittyy kimaltelevaan kuuraan talviaamun kalpeassa valossa. Katsojan kärsivällisyys palkitaan vielä seuraavalla kaudella, kun lyhdyt ovat niin ohuita, että vain lehtisuonet pitävät niitä koossa. Läpinäkyvä verkon sisällä loistavat isolyhtykoison punaiset marjat. Kauniiseen astiaan istutettuna isolyhtykoiso ihastuttaa vaihtelevalla ilmeellään pitkään.

2022-10-09

Lue lisää >>
Keisarillinen punerrus

Keisarinpikarililjaan liittyvien lukuisten legendojen joukossa on yksi, joka kertoo siitä, kuinka kukan värit muuttuivat punaisiksi. Sanotaan, että Jeesuksen aikaan keisarinpikarililjat kukkivat vain valkoisina ja keltaisina. Niitä kasvoi muun muassa Getsemanessa, Jerusalemissa Öljymäen rinteellä sijaitsevassa puutarhassa. Kun Jeesus vangittiin, puutarhan kasvit osoittivat kunnioitustaan kumartamalla kukkansa maahan. Lukuun ottamatta keisarinpikarililjaa, joka seisoi yhä suorana täydessä loistossaan. Komea kukka sai moitteita ylimielisyydestään ja punastui häpeästä. Kenties punaiselle väritykselle on muitakin selityksiä, mutta ainakin voimme ajatella tämän keisarillisen punastumisen mahdollistaneen liljan keltaisina, oransseina ja punaisina kukkivien kukkien värityksen.

2022-09-25

Lue lisää >>
Ikuinen kesä

Olemme tottuneet näkemään kesätuulessa huojuvia päivänkakkaroita niityillä ja luonnonpuutarhoissa. Puutarhassa ne levittävät luonnollisuuden ilosanomaa, ja kukat ilmestyvät korkealle nouseviin varsiin. Kukkapenkin alemman kerroksen täytteeksi sopiva prinsessankakkara F1 'Madonna' hurmaa niin upeilla kukinnoilla, ettei kesästä puutu kauneutta. 'Madonna' muodostaa matalia, tiheästi haaroittuvia varsia, joita peittävät suuret, neitseellisen valkoiset laitakukat. Keskellä koreilee kehräkukka mitä kirkkaimman keltaisena. Kun yksi kukka menettää kauneutensa, on seuraavan vuoro. Kuihtuvat kukat peittyvät pian uusiin, ja kesä tuntuu jatkuvan ikuisesti.

2022-09-18

Lue lisää >>
Näytelmä

Kun luonnon muotoilija antaa mielikuvituksensa virrata vapaasti, syntyy kiehtovaa jälkeä. Kauniisti muotoillut tarhasarjaliljat on maalattu näyttävillä värisävyillä intensiivisestä oranssista punaiseen, keltaiseen ja vaaleanpunaiseen. Kukinta käynnistää kaivatun näytelmän. Katsokaapa vaikka 'Rosella's Dream' -liljaa, joka luo kukkapenkkiin kesäyön unelman. Kukkien väri vaihtelee lähes valkoisesta tummempaan roosaan terälehtien kärkiä kohti. Pienet suklaanruskeat täplät kukan keskustassa näyttävät tietä perhosille, jotka haluavat vierailla viininpunaisten heteiden luona. Liljan poimiminen leikkokukaksi tuntuu ylivoimaiselta. Onneksi jo yksi lilja kauniissa maljakossa riittää siirtämään osan puutarhan ihanuudesta sisätiloihin.

2022-09-11

Lue lisää >>
Kevään huomenlahja

Mitä ovat nuo kukat, jotka loistavat huhtikuisena aamuna muutaman kymmenen senttimetrin korkeudella paljaan maan yläpuolella? Tulppaaneja, kuuluu yllättävä vastaus, sillä mistään tyypillisimmästä lajikkeesta ei ole kyse. Buharantulppaani 'Honky Tonk' näyttää melkein ujolta loistaessaan pehmeän rikinkeltaisena kevään viileässä valossa. Ujous pukee jotakin näin kaunista. Yön aikana kukka sulkeutuu avautuakseen uudelleen auringon noustessa. Terälehtien ulkopintaa värittää kevyt vanhan vaaleanpunaisen häivähdys. 'Honky Tonk' herättää viljelijässä kaipauksen saada sitä lisää, ja ajan myötä tulppaani lisääntyykin itsestään. Nurmikolle tai luonnonpuutarhaan tämä kevään huomenlahja ilmestyy joka vuosi entistä lukuisammin kukkasin.

2022-09-04

Lue lisää >>
Kultaiset emiöt

Runsas sahramisato omasta maasta on vain unelmaa, mutta satunnaiset leivonnaiset voit hyvinkin maustaa oman puutarhan krookuksilla. Se, että kukan emiöt ovat tämän varsin arvokkaan mausteen lähde, on vain yksi sahramikrookuksen jännittävistä piirteistä. Toinen on se, kuinka se yllättää kukkimalla syksyllä. Yhtäkkiä syys–lokakuussa puutarhaan ilmestyvät violetit krookukset. Kevät tulee vieraisille juuri talven korvalla. Sahramikrookuksen sipulit loppukesällä maahan haudannut puutarhuri yllättyy iloisesti kasvin kukkiessa jo samana syksynä. Tämä kultaisin emiöin varustettu kukka ei anna odottaa itseään.

2022-08-28

Lue lisää >>
Luonnon ihme

Tähtitulppaani 'Persian Pearl' hurmaa jo nupulla ollessaan. Korkeutta kasvilla on kuitenkin varsin hillitysti, sillä tämän tulppaanin kukat yltävät vain kymmenen senttimetriä maanpinnan yläpuolelle. Mutta palatkaamme takaisin tarkastelemaan kauniita nuppuja, joissa violetinpunaiset terälehdet värittyvät ulkopuolelta kevyesti vihreällä. Kevätauringon lämmittäessä kukka avautuu ja muodostaa violetinpunaisen tähden. Kukan voinkeltainen pohja hehkuu lämpimästi vastaten siten kalpeisiin auringonsäteisiin. 'Persian Pearl' on hätkähdyttävän kaunis, joten se tulisikin istuttaa paikkaan, jonka ohi kuljet usein huhtikuisen kukinnan aikana. Istuta sipulit maahan syksyllä ja paina mieleen niiden sijainnit, jotta voit palata ihailemaan niitä kevään viimein saapuessa.

2022-08-21

Lue lisää >>
Ihailun arvoinen

Syksyn lähestyminen herättää ristiriitaisia tunteita. Raikkaan kaunis keskikesä lähenee loppuaan tehden tilaa toisenlaiselle kauneudelle – loppukesän kypsyville sadoille ja hehkuville loppukesän kukille. Nyt ajatukset voivat vaeltaa hetkeksi myös seuraavaan kevääseen ja sen kukkasipuleihin. Jättilaukka 'Ambassador' on tarkoitettu niille, jotka haluavat vaikuttua ja ehkä myös tehdä vaikutuksen. Upean violetti jättilaukka herättää ihailua, ensin etäältä houkutellen katsojan lähemmäs hämmästelemään kukan kokoa. Komeat varret kannattelevat suuria palloja, jotka huojuvat majesteettisesti keväisen vehreyden yllä ansaiten kaikki itseensä kohdistuneet ihailevat katseet.

2022-08-07

Lue lisää >>
Rapea ilahduttaja

Upea ja värikäs kukinta tuottaa viljelijälle luonnollisesti suurta iloa. Samalla tavoin iloa tuottavat myös runsaat sadot. Yhtä iloiseksi viljelijän voi tehdä myös hillitympi vehreys. Katso vaikka salaattivuonankaalia 'Match', joka kohoaa vain muutaman senttimetrin korkeuteen maanpinnan yläpuolelle. Pienet lehtiruusukkeet peittävät maan hennoilla, tummanvihreillä lehdillään, jotka maistuvat herkän pähkinäisiltä. Kun vuonankaalia poimitaan ravintolan keittiöön, se tottelee tunnetumpaa nimeään mâche-salaatti. Kasvata salaattivuonankaalia ulkona syksyistä sadonkorjuuta varten tai sisätiloissa koska haluat. Salaattivuonankaali 'Match' ilahduttaa viljelijäänsä ympäri vuoden ravinteikkaalla ja maistuvalla vehreydellään.

2022-07-24

Lue lisää >>
Muinainen viuhka

Kun dinosaurukset vielä vaelsivat maapallollamme, ne ovat saattaneet napostella viuhkamaisia lehtiä puusta, joka on nykyään kasviheimonsa ainoa elossa oleva jäsen. Muinaista neidonhiuspuuta ihaillaan maailmanlaajuisesti sen kauneuden vuoksi. Näytelmä alkaa jo keväällä, kun pienestä rullista ilmestyvät kirkkaan vihreät lehdet. Lehdet muodostavat pienen viuhkan, jonka vihreys syvenee päivä päivältä. Oksisto muodostuu varhain aivan kuin valmistautuakseen hurmaamaan. Ne, jotka eivät ole vielä havainneet neidonhiuspuun hurmaavuutta, huomaavat sen erikoislaatuisuuden viimeistään syksyn saapuessa. Silloin kesän vihreys valuu lehdistä ja korvautuu kullankeltaisen sävyillä, jotka valaisevat yhä lyheneviä päiviä. Neidonhiuspuu ihastuttaa jopa pienenä ruukkukasvina.

2022-07-17

Lue lisää >>
Vallaton vintiö

Pohjois-Amerikan preerialta on peräisin pieni kukka, jolla on pilkettä silmäkulmassa. Sen siementen viljely on jännittävää – voi kulua muutamasta viikosta useisiin kuukausiin ennen kuin verso näkee päivänvalon. Lopputulos on kuitenkin kaiken odottamisen arvoinen, sillä lopulta pienestä mättäästä nousevat hienoliuskaisten lehtien koristamat varret. Päästyään noin puolen metrin korkeudelle alkavat varsien päissä sijaitsevat nuput kerätä voimiaan auetakseen keskikesällä mitä eriskummallisimmiksi kukiksi. Pienten, purppuranpunaisilla kauluksilla varustettujen sormustimien tavoin ne leijuvat lehtien päällä. Ja nyt on juhlan aika. Linnut ja hyönteiset hurraavat korkealla kesätaivaalla preeria-apilan tarjotessa avokätisesti siitepölyä ja mettä. Tämä vallaton vintiö palkitsee viljelijän mielikuvituksellisin ja värikkäin kukin.

2022-07-10

Lue lisää >>
Harvinainen sininen valo

Verkkainen kävelylenkki puutarhassa valoisana kesäiltana rauhoittaa mieltä. Silmä vaeltaa istutusten keskellä ihailemassa vehreyttä ja värien rikkautta. Jos olet kylvänyt puutarhaasi etelänmunkkia 'Blaulicht', kannattaa sinun hidastaa askeleitasi entisestään. 'Blaulicht' tarkoittaa sinistä valoa, mutta tällä kertaa kyse ei ole välkkyvästä hälytysajoneuvosta, vaan hienotunteisesta kaunottaresta, joka kuiskii hidastamaan ja nauttimaan luonnosta. Kirkkaansiniset kukat nousevat varsissaan muutaman kymmenen senttimetrin korkeudelle maanpinnasta. Kasvi on Suomessa luonnonvaraisena äärimmäisen harvinainen, mutta sitä suuremmalla syyllä sitä kannattaa viljellä puutarhassa.

2022-06-26

Lue lisää >>
Tavoitellut tohvelit

Tohvelikukka tuo mieleen muistoja pienestä tytöstä, joka prässäsi kokoelmiinsa jokaisen käsiinsä saamansa kukan. Niistä kaikkein kaunein oli tohvelikukka, ja toiveikkaana tyttö etsi lisää värejä ja kuvioita. Tyttö tiesi, että varastaminen on väärin, mutta kerran kukkakaupassa hän ei voinut hillitä itseään. Äitinsä kanssa kukkakaupasta lähtiessään tytöllä oli taskussaan tohvelikukkia, jotka hän oli leikannut varoen kenenkään näkemättä. Saalis pääsi kasvion sivuille tuottamaan yhtä lailla iloa kuin häpeääkin. Tohvelikukka on taas täällä, retrokukkana niin ulkona kesäkukkaruukuissa kuin sisällä ikkunalaudallakin. F1 'Dainty Yellow with Spots' -lajikkeen kullankeltaiset, verenpunaisin läiskin koristellut kukat ovat ehkä kaikkein tavoitelluimpia.

2022-06-19

Lue lisää >>
Taivaallisia tuoksuja

Kuljeta kättäsi basilikan lehtien yli kesäauringossa ja nenääsi nousevat sen viettelevät tuoksut. Kerää lehtiä auringossa kypsyneen tomaatin viipaleiden päälle. Kaada päälle hieman oliiviöljyä, ripottele pinnalle hieman suolaa ja maista. Nyt ymmärrät, miksi muinaiset egyptiläiset uskoivat basilikan voivan avata portin taivasten valtakuntaan. Suurilehtinen basilika 'Italiano Classico' on juuri sitä miltä se kuulostaakin – klassikko, joka ei koskaan puutu italialaisesta keittiöstä. Pohjoismaisessa ilmastossa basilika viihtyy parhaiten ruukuissa ja astioissa lämpimällä ja tuulensuojaisalla kasvupaikalla. Kukkiessaan se ihastuttaa kauniin valkoisilla valtikkamaisilla kukinnoillaan, jotka kuitenkin heikentävät lehtien makua. Istuta ruukkuihin useampi taimi, joista osan kasvatat lehtien poimimista varten ja osan kimalaisia ja mehiläisiä houkuttelevaa kukintaa varten.

2022-05-29

Lue lisää >>
Maukas maltsa

Nimi maltsa on huono alku uralle, jos tavoitteena on niittää menestystä puutarhoissa ja kasvimailla. Jotkut saattavat haukkua jopa rikkaruohoksi. Maltsoja on kuitenkin useita erilaisia, joten älä torju niitä kaikkia. Kirkkaanvihreä tarhamaltsa ansaitsisikin lämpimän vastaanoton. Lämpimissä maissa sitä kutsutaan kesäpinaatiksi ja arvostetaan korkealle, sillä se säilyttää raikkautensa myös helteessä. Tarhamaltsa kohoaa metrin korkeudelle maanpinnan yläpuolelle kasvattaen vitamiinipitoisia ja hyvänmakuisia lehtiä. Nuoria versoja kerätään suoraan salattiin, kun taas täysikasvuiset lehdet kypsennetään pinaatin tapaan. Syksyllä ilmestyvät näyttävät siemenkodat ovat omiaan erilaisiin asetelmiin maljakoihin ja kannuihin. Tämä maukas maltsa kylvetään suoraan lämpimään kevätmaahan ja sen jälkeen erissä läpi koko kesän.

2022-05-08

Lue lisää >>
Harvinainen kaunotar

Useisiin kukkiin liittyy tarinoita, jotka kertovat niiden jo pitkään jatkuneesta arvostuksesta. Tuoksukaunokki kasvoi villinä ja ihailtuna ympäri ottomaanien valtakuntaa. Brittiläinen kasvitieteilijä vei siemeniä mukanaan Englantiin 1600-luvulla, missä tuoksukaunokkia kuvattiin Konstantinopolista peräisin olevaksi harvinaiseksi kauneudeksi. Se sai nimekseen "Sweet Sultan" makean tuoksunsa ja kyseisen valtakunnan hallitsijan mukaan. Tuoksukaunokin tuoksussa on hunajan makeita vivahteita. Lämpiminä kesäiltoina tuoksu vahvistuu hieman, ikään kuin kasvi haluaisi muistuttaa olemassaolostaan ennen yön saapumista. Kukat kelluvat pörröisinä pastellinsävyisinä pilvinä. Kukkapenkissä ja kukkakimpuissa tuoksuva kukka on harvinainen kaunotar.

2022-04-24

Lue lisää >>
Porkkanaherkku

Porkkanan tieteellinen nimi, Daucus carota, on peräisin sekä muinaiskreikasta että klassisesta latinasta. Nimitystä 'Carota' käytettiin jo 200-luvulla tämän erinomaisen juureksen nimenä. Kyseessä oli terveellinen, herkullinen, kaunis ja pitkäaikaiseenkin säilytykseen sopiva vihannes. Alkuperäisestä nimestä muistuttavat porkkanan nimitykset useassa eri kielessä, ja porkkana nauttii suurta suosiota vielä tänäkin päivänä. Kesäporkkana 'Parijse Markt 4' on perinteinen porkkana, jonka pienet, oranssit pallot kasvavat nopeasti herkullisiksi varhaisvihanneksiksi. Sen juuret tyytyvät vähään ja tarjoavat herkullisen sadon jopa hieman raskaammassa ja savisemmassa maassa.

2022-04-10

Lue lisää >>
Kuningattaren meloni

1700-luvun alussa, kun mahdollisuudet hyvään hygieniaan olivat rajalliset, ihastuttava pieni meloni nousi merkittävään rooliin kaikkien hienoimmissa piireissä. Kun Anna Stuartista tuli Ison-Britannian kuningatar, hän toivoi, että ilma hänen ympärillään olisi miellyttävämpää. Saadessaan selville, että oli olemassa hedelmä, joka pystyi levittämään makeaa tuoksuaan pitkälle ja joka kaiken lisäksi oli niin pieni, että mahtui taskuun, kuningatar sai idean. Ja tuoksumeloni 'Queen Anne's Pocket Melon' nimensä. Tämä tuoksumeloni tuoksuu kodissasi yhtä miellyttävältä kuin kuningattaren taskussakin. Tuoksun lisäksi voit nauttia melonin herkullisesta mausta, joka tulee parhaiten esiin, kun lorautat lämmintä hunajaa kahtia leikatun pienen hedelmän puoliskoille.

2022-03-27

Lue lisää >>
Huolenpidon arvoinen

Luonnonvaraista tuoksuhernettä kuvattiin ensimmäisen kerran ihastuneilla sanankäänteillä 1600-luvun lopulla sisilialaisen munkin Fransisco Cupanin toimesta, ja tämä saikin antaa nimensä tuoksuvalle sinivioletille kukalle. Siemenet levisivät kasvitieteelliseen maailmaan ja intohimo tuoksuherneitä kohtaan syttyi. Villitys toi mukanaan halun luoda uusia huumaavasti tuoksuvia kaunottaria. 'Franciscus Cupanin' jälkeen ensimmäisenä nimetty tuoksuherne oli 'Old Spice Painted Lady'. Tämä viehättävä rouva levittää tuoksuvaa romantiikkaa ja kukkaloistoa puutarhaasi. Täyteläisenä köynnöstävä vihreys kerää energiaa kukkiakseen kesällä loistavan valkoisin kukin, joissa on vadelmanpunaiset purjeet. 'Old Spice Painted Lady' on kulttuuriperintökasvi, joka ansaitsee hellää huolenpitoa.

2022-03-20

Lue lisää >>
Runsaat sadot

Kun kurkut kasvavat kesäauringossa, viljelijä lähtee toiveikkaana etsimään aarteita. Jo muutamat taimet tuottavat runsaan sadon meheviä herkkuja. Kasvihuonekurkku 'Marketmore' helpottaa etsintää värjäämällä kurkkunsa lehtien sävyä syvemmän vihreiksi. Auringonkeltaisten kukkien joukossa on sekä emi- että hedekukkia, joten pienet lentävät hyväntekijät ovat lämpimästi tervetulleita auttamaan pölytyksessä. Viljelijä voi auttaa luontoa pienen siveltimen kanssa. Hedekukassa siveltimeen tarttuu siitepölyä, joka siirtyy sen mukana emikukkaan saaden alulle uuden kurkun. Kun luonto on täydessä kukassa, ensimmäinen kasvihuonekurkku 'Marketmore' houkuttelee keräämään satoa, joka vain runsastuu seuraavina kuukausina.

2022-03-13

Lue lisää >>
Violetti flirttailija

Viljelijän ilo on jaettua iloa. Kun uteliaat pikkupuutarhurit kulkevat mukana kasvimaalla, viljelyn ilo saa lisämausteeksi lapsenmielistä innostusta. Tässä ilmapiirissä erilaiset maut voivat hiipiä maaperään ja saada myös sellaiset odottamaan innolla satoa, jotka tavallisesti nyrpistävät nenäänsä lautasella oleville vihanneksille. Kylvä parsakaalin 'Miranda' siemeniä yhdessä lasten kanssa ja herätä heidän uteliaisuutensa erilaisia herkkuja kohtaan. Kesällä harmaanvihreät lehdet syleilevät violetteja, rapeita versoja. Kuin kaunis violetti kukka konsanaan, 'Miranda' flirttailee kasvupaikaltaan keittiömaalta houkutellakseen kaikki nauttimaan terveellisistä ja maukkaista vihanneksista.

2022-03-06

Lue lisää >>
TUOTE 1-24 116.1 2 3 4  Seuraava »  | Näytä kaikki 

Viikon siemenlajike

Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

2023-03-19

Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

2023-03-12

Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

2023-02-26

Skyar i purpur

Denna spektakulära annuell slår ut i täta purpurfärgade skyar som vid närmare anblick är sammansatta av tusentals miniblomster. Rika på nektar lockar de ystra bin som fladdrar från blomma till blomma. Sommarhalsört 'Black Knight' är en av naturens noggrant formgivna skapelser där blomman svävar ovan stjälkar och blad i samstämda färger. Bladverket är stilfullt färgat i purpurgrönt med lila bladnerver. De mörka stjälkarna bär upp varje blomma med en bestämdhet som gör 'Black Knight' till en fenomenal snittblomma. Så många fröer och låt sommarhalsörten väcka häpnad i såväl rabatt och krukor som i säsongens mest iögonfallande buketter.

2023-02-12

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

2023-02-05

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Valitse maa

Sulje ja jatka eurolla