Tillbehör vid sådd och förkultivering

Tarvikkeet siementen kylvämiseen ja esikasvatukseen

Kun aiot kylvää ja esikasvattaa kukkia, vihanneksia ja yrttejä, voit käyttää apunasi useita erilaisia tarvikkeita. Niiden avulla voit pyrkiä varmistamaan kylvöjen onnistumisen. Valittaviin tarvikkeisiin vaikuttaa se, mitä aiot kylvää, kuinka paljon aiot kylvää ja tietenkin myös se, kuinka haluat kylvösi toteuttaa.

Viisi tavallisinta tarviketta kylvöä ja esikasvatusta varten

  1. Kylvöruukut
  2. Kasvatuskaukalo
  3. Taimialusta
  4. Minikasvihuone
  5. Kasvivalaisin

Esikasvatuksessa on kyse siitä, että kylvät siemenet keväällä multaan sisätiloissa ja kasvatat niistä pieniä taimia, jotka voidaan istuttaa ulos kukkapenkkiin, kasvimaahan tai ruukkuihin, kun ulkona on tarpeeksi lämmintä. Esikasvatusta tarvitsevat kasvit, jotka eivät muutoin ehdi kasvaa tarpeeksi nopeasti pystyäkseen kukkimaan ja muodostamaan satoa ensimmäisen kasvukautensa aikana.

Voit käyttää esikasvatuksessa apunasi useita erilaisia tarvikkeita. Seuraavaksi tutustumme näihin tarvikkeisiin ja niiden käyttötarkoituksiin.


kuituruukku Koulittu siankärsämö F2 Flowerburst Lilac Shades 2

Kylvämiseen ja esikasvatukseen tarkoitetut ruukut

Kylvöruukkujen pohjassa tulee aina olla reikä, josta liika vesi pääsee valumaan pois. Siementen esikasvatukseen tarkoitetut ruukut ovat pieniä, halkaisijaltaan noin 8–9 cm. Kylvä pieniin ruukkuihin yhdestä kolmeen siementä niiden koosta riippuen. Näissä ruukuissa siemenet itävät ja pienet taimet kehittyvät, kasvattavat ensin sirkkalehdet ja sitten ensimmäisen varsinaisen lehtiparin.

Taimien kasvaessa ne koulitaan, eli siirretään varovasti pienistä ruukuista isompiin, jotka tarjoavat kehittyville juurille enemmän tilaa.

Mitä sirkkalehdet ja kasvulehdet ovat?

Itävään taimeen ensimmäisenä kehittyviä lehtiä sanotaan sirkkalehdiksi. Ne huolehtivat kasvun alussa taimen ravinnonsaannista eivätkä näytä samalta kuin kasvin varsinaiset lehdet. Sirkkalehtien jälkeen kehittyvät varsinaiset lehdet eli kasvulehdet, joilla on lajille ja lajikkeelle tyypillinen ulkonäkö. Tämän jälkeen varressa alimpana olevat sirkkalehdet lakastuvat ja lopulta putoavat.


Esikasvatus kuituruukuissa

Kuituruukut on valmistettu täysin hajoavasta materiaalista, joten pieniä taimia ei tarvitse irrottaa ruukusta isompaan ruukkuun tai lopulliselle kasvupaikalleen siirrettäessä. Kuituruukut istutetaan sen sijaan suoraan multaan ruukkuihin tai kukkapenkkiin, jossa ne hajoavat lopulta kokonaan.


Hajakylvöön tarkoitettu kasvatuskaukalo

Kasvatuskaukalossa multa levitetään laajemmalle alueelle ja siemenet ripotellaan tasaisesti sen pinnalle. Tämän jälkeen siemenet peitetään kyseisen lajikkeen kannalta sopivalla kerroksella multaa.

Hajakylvö on varteenotettava vaihtoehto, kun haluat kylvää paljon samaa lajiketta tai kun siemenet ovat hyvin pieniä. Todella pienet siemenet kannattaa sekoittaa hiekkaan, jotta ne on helpompi levittää tasaisesti kasvatuskaukaloon. Kun pienten taimien oltavat käyvät ahtaiksi kaukalossa, ne voidaan koulia isompiin ruukkuihin, kasvatuslaatikoihin tai lopulliselle kasvupaikalle.

Hajakylvöön sopivia lajeja ovat esimerkiksi basilika, koristeheinä, paprika, chili, tomaatti, purjo ja vihersalaatti.


Siemenkylvöissä käytettävä multa

Siemenet kannattaa kylvää vettä läpäisevään, kevyeen ja ilmavaan multaan. Mullan ravinteikkuus ei vielä tässä vaiheessa ole tärkeää, sillä siemenet sisältävät kaiken sen ravinnon, mitä kasvi tarvitsee itääkseen ja kasvaakseen pieneksi taimeksi. Voit tehdä omaa kylvömultaa sekoittamalla yhtä suuret osat kompostimultaa, hiekkaa ja lannoittamatonta istutusmultaa. Erityisen huokoista kylvömultaa saat sekoittamalla joukkoon myös hieman vermikuliittia.


50370 Taimialusta 40 kennoa 0004

Esikasvata taimipoteissa

Taimipotissa kasvatettu taimi koostuu juuria täynnä olevasta pienestä multapaakusta ja mullan pinnalla kasvavasta pienestä taimesta. Voit esikasvattaa pottitaimia taimialustassa, Rootmasterissa tai kennolaatikoissa. Kaikki kennot täytetään mullalla ja niistä jokaiseen kylvetään yksi siemen. Kun juuret ovat kasvaneet, pottitaimet koulitaan isompiin ruukkuihin, kasvatuslaatikoihin tai suoraan lopulliselle kasvupaikalle. Tiedät, että taimien juuret ovat kasvaneet, kun pieniä valkoisia juuria ilmestyy näkyviin myös kennon pohjassa olevasta reiästä. Voit myös avata koko kennon ja tarkastella taimea läpileikkauksella.

Taimipottien etuna on, että voit esikasvattaa paljon taimia pienessä tilassa, ja niiden käsittely on helppoa koulimisen ja ulosistutuksen yhteydessä.

Kastele kylvöksiä alhaalta päin

Kylvöksiä kannattaa kastella alhaalta päin. Tällöin multa ja juuret voivat imeä tarvittavan määrän vettä ja maaperä pysyy sopivan kosteana. Aseta reiälliset ruukut, kasvatuskaukalo tai taimipotit tarjottimelle tai muulle alustalle, jolle voit kaataa vettä.


Peitä kylvökset kannella

Kylvökset viihtyvät kosteassa ja lämpimässä mutta ne tarvitsevat myös riittävästi happea. Kasvukaukaloihin ja -alustoihin sopivat ja tuuletusaukoilla varustetut kannet ovat käytännöllisiä ja kestäviä. Kun peität kylvökset kannella ja kastelet niitä alhaalta päin, luot pienen minikasvihuoneen, joka tarjoaa erinomaiset olosuhteet siemenille ja pienille taimille. Voit tehdä kannen myös itse peittämällä kylvökset jollakin läpinäkyvällä, jossa on ilmareikiä. Jos kannessa ei ole ilmareikiä, kylvöksiä on tuuletettava säännöllisesti poistamalla kansi niiden päältä osaksi aikaa päivästä.


5565 Valo- ja lämmityspaketti 0002

Lämpöä ja valoa kylvöksille ja taimille

Siemenet tarvitsevat lämpöä itääkseen, ja sisätiloissa vuoden ensimmäisten kuukausien aikana kasvatetut taimet saattavat tarvita lisävalaistusta luonnonvalon vähäisen määrän vuoksi.

Voit tarjota itämisvaiheessa oleville siemenille lämpöä sijoittamalla kylvökset lämpöpatterin päälle, lattialämmitetylle lattialle tai lämpömatolle. Lämmöllä on merkitystä vain alussa. Kun siemenet ovat itäneet ja mullan pinnalle on versonut taimi, kylvökset siirretään viileään.

Lisävalaistusta tarvitaan, kun sirkkataimet ovat ilmestyneet mullan pinnalle. Valon puute voi saada taimet kasvamaan pitkiksi ja honteloiksi. Lisävalaistus esimerkiksi loisteputkilamppujen tai LED-valojen muodossa varmistaa, että taimet kasvavat hillitymmin ja niistä muodostuu lyhyitä ja tanakoita.


50340 Esikasvatuspaketti 24 kennoa 0007

Esikasvatus minikasvihuoneessa

Markkinoilla on erilaisia minikasvihuonepaketteja, jotka sisältävät jo esittelemiämme osia: kasvatuskaukalon, kylvöruukut tai taimipotit, altakasteluun sopivan alustan ja ilmarei’illä varustetun kannen. Joihinkin pakkauksiin kuuluu myös lämpömatto ja kasvivalaisin. Voit ostaa esikasvatusta varten valmiin paketin tai koota itse oman minikasvihuoneen luodaksesi kylvöksille parhaat mahdolliset itämisolosuhteet.

Kuinka perliittiä ja vermikuliittia käytetään?

Siemeniä kylväessäsi saatat törmätä vinkkeihin, joiden mukaan perliittiä ja vermikuliittia kannattaa käyttää kylvösten peittämiseen tai kylvömullan parantamiseen. Löydät kaiken tarvittavan tiedon näistä materiaaleista artikkelista ”Perliitti ja vermikuliitti viljelyssä”.


Merkitse kylvökset

Etiketit kylvösten merkitsemiseksi

Kylvösten merkitsemiseen on saatavilla paljon erilaisia etikettejä ja kylttejä. Voit ostaa ne valmiina tai tehdä niitä itse. Pääasia on, että merkitset kylvöksesi huolellisesti. On nimittäin yllättävän helppoa unohtaa, mihin tuli kylväneeksi mitäkin.


Käytännön vinkkejä ja hyviä neuvoja Jordnärasta

Jos haluat tietää enemmän esikasvatuksesta, valaistuksesta, koulimisesta, ulosistutuksesta ja useista muista siemenkylvöihin, viljelyyn ja puutarhanhoitoon liittyvistä asioista, löydät paljon tietoa Jordnära-osiostamme.

Onnea kylvöihin!

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Lapsellista viljelyiloa

Retiisi on omituinen pieni kasvis. Siemenet ehtivät hädin tuskin peittyä mullalla, kun versot jo heräävät eloon. Kärsimätön voi tuntea olonsa onnekkaaksi, sillä pienet versot tulevat esiin muutamassa päivässä ja jo ensimmäinen kasvusto on kyllästetty kirpeällä maulla. Pienet pyöreät juuret kaivautuvat nopeasti maan alle ja retiisin yläpinta hohtaa maan pinnalla kuin pieni kuu. Kun 'Easter Egg' retiisin siemenet kasvavat, kasvimaa värjäytyy pienillä punaisen, keltaisen, valkoisen, vaaleanpunaisen ja violetin sävyisillä palleroilla. Vedä kokonainen nippu ylös ja tunne lapsellinen kasvattamisen ilo, jonka herättävät mielikuvitukselliset, moniväriset juuret. Viehättävä "Easter Egg" innostaa nuoria puutarhureita - kasvata niitä lasten kanssa keittiöpuutarhoissa, laatikoissa ja ruukuissa ja poimi värikkäitä retiisejä koko kesän.

Lue lisää
Kimmeltävät pilvet

Ehkä tämä on uuden ihanan ystävyyden alku tuoksuherneiden kanssa. Pitkissä varsissaan 'Spencer Nimbus' puhkeaa kukkiin, jotka tuovat mieleen sadepilvet. Tyylikkäät hopeanvalkoiset terälehdet ovat reunoilta sinivioletit ja väri syvenee kukan kypsyessä. Nimbus on latinankielinen sana, joka tarkoittaa pilveä, joka ilmoittaa sään muuttumisesta sateen suuntaan. Pilvisenä kesäpäivänä Spencer Nimbuksen väriskaala saa dramaattisen luonteen, mutta kun auringonsäteet murtautuvat pilvipeitteen läpi, kukat muuttuvat hillityn värisinä hohtaviksi pilviksi. Esikasvata tuoksuherneet kevään aikana, jotta saat nauttia kesän tuoksuvimpien ja runsaimmin kukkivien yksivuotisten kasvien kukista aikaisemmin.

Lue lisää
Persikkaunelmia

Tsinnia tuo mieleen intohimoisen kukinnan, jossa kaikki värit ovat kauniita yhdessä. Eloisat vaaleanpunaiset, punaiset, oranssit ja keltaiset kukat seisovat vierekkäin kauniissa harmoniassa alkukesästä aina syksyn loppuun asti. Nyt näyttämölle astuu uusi tsinnia pehmeissä persikanpunaisen sävyissä. Kesän sinisen taivaan alla kukat loistavat kirkkaasti, kun taas syysaurinko antaa terälehdille pehmeän hehkuvan värin. Tsinnia 'Zinderella Peach' puhkeaa viehättäviin kerrottuihin kukkiin, joiden keskellä on röyhelöinen tupsu. Leikkisänä kontrastina tähän pörröiseen persikkaunelmaan ilmestyy toisinaan yksinkertaisia ​​kukkia. Kasvata 'Zinderella Peach' kukkapenkissä ja ruukussa ja poimi rohkeasti kukkakimppuihin - uudet kukat ilahduttavat koko kesän ajan.

Lue lisää
Pienet houkutukset

Kasvata kotonasi kultamitalistia, joka tarjoaa sinulle makeita herkkuja koko kauden ajan. Rehevän vehreyden keskeltä pilkistää paljon pieniä tomaatin alkuja, jotka ovat raikkaan hapokkaita ja makeita. Pisaran muotoiset, oranssit hedelmät ovat ajoittain niin lähellä toisiaan, että ne näyttävät puskevan esiin ja tönivän toisiaan saadakseen tilaa. Voimakkaiden varsiensa ansiosta pieni pensas kantaa kaikki hedelmät ja seisoo tukevasti kesätuulien puhaltaessa. Kirsikkatomaatti F1 'Tiny Temptations Orange'a on ilo kasvattaa, ei vain maun ja kauniin muodon vuoksi, vaan koska se on myös niin terveellinen ja kestävä lajike - lehtihome ei pure tätä kovaa kaveria. Valitse lämmin ja suojainen paikka ruukuille sekä laatikoille ja nauti tomaattikesästä F1 'Tiny Temptations Orange'n kanssa.

Lue lisää
4.7/5 (4600)
2024-04-18
Erittäin hyvä yritys asioimaan ja unohtamatta, loistavia vinkkejä kasvuun jne.
- Peter T
2024-04-18
Nopeat toimitukset ja paljon siemeniä, joista valita. Olet löytänyt jännittäviä siemeniä ja kokeile sitä.
- Viveca J
2024-04-18
Olen tyytyväinen asiakkaana, tilaan uudelleen.
- Benny E
2024-04-18
Olen monta vuotta ajatellut, että Impecta on ollut mahtava! Täältä löysin siemenet, jotka halusin ostaa. Nopea toimitus myös.
- Susanne
2024-04-18
Hyvät siemenet nopeat toimitukset
- Karin I
2024-04-18
Nopea toimitus oikealla sisällöllä. Yksinkertainen maksu.
- Susanne F
2024-04-18
Erittäin hyvä tyytyväinen toimitukseen
- Sara G
2024-04-18
Esimerkillisen nopea tilausten toimitus.
- Owe B
2024-04-18
Olen iloinen, että aloin lähettää impectan siemeniä, olen niin iloinen, niitä on nopea saada ja kivat siemenet itävät hienosti😀 joten jatkan sillä.👍♥️
- Birgitta M
2024-04-18
Paketti, johon tavarat tulivat, oli vaurioitunut, mutta onneksi sisällä ei ollut mitään rikki.
- Anita B
2024-04-18
Kivat kasvit alkavat kasvaa Inpectalta ostamistani siemenistä. Olen erittäin tyytyväinen.
- Esma H
2024-04-18
Hyvät siemenet, paljon tietoa pussista.
- Catrin J
2024-04-18
Siemenet ovat hyvälaatuisia, mutta ne ovat kalliita. Yleensä on halvempaa ostaa siemeniä esimerkiksi ICA:sta, kun haluaa tavallisia kukka- tai vihannessiemeniä. Varsinkin jos lähetyksestä peritään lisämaksu.
- Katarina M
2024-04-17
Laaja valikoima. Helppo tilata. Pikatoimitus. Sitten saat paljon hyviä kasvuvinkkejä ja jännittäviä uutisia.
- Ewa C
2024-04-17
Pikatoimitus. Paljon valinnanvaraa.
- Sonja F
2024-04-17
Daalioiden toimitus viivästyi, kunnes lämpötila oli hieman korkeampi, mikä tarkoitti, että ne olivat kunnossa toimitettaessa.
- Åsa A
2024-04-17
Hyvät siemenet ja nopea toimitus.
- Maria T
2024-04-17
Erittäin tyytyväinen suurimpaan osaan ostoksista
- Amanda B
2024-04-17
Suuri valikoima ja selkeät kasvatusohjeet, arvostan sitä
- Anna D
2024-04-17
Hyvä palvelu ja nopea toimitus luvatussa ajassa. Sivustolla paljon hyviä vinkkejä ja tietoa viljelystä. Laaja valikoima. Jos jotain ei ole kotona, saat halutessasi sähköpostin, että se on saapunut.
- Anna-maria D
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi