Laatu – Impecta Fröhandelin vakiintunut konsepti

Julitassa sijaitseva Impecta Fröhandel on toimittanut laadukkaita siemeniä vuodesta 1975 lähtien. Vuosien varrella olemme keränneet kokemusta ja tietoa, johon vain harvat siemenyritykset pystyvät vastaamaan. Meitä arvostetaan sitoutumisestamme ja ainutlaatuisesta valikoimastamme. Tämä tarkoittaa, että asiakkaat palaavat takaisin vuodesta toiseen. Me Impecta Fröhandelilla uskomme pienen mittakaavan ja pitkän aikavälin suunnittelun etuihin. Siksi olemme kasvaneet hitaasti, samassa tahdissa tuotteidemme, asiakkaidemme ja toimittajiemme kanssa. Meille kyse on vastuullisesta tavasta tarkastella liiketoimintaa. Ja filosofiamme on yksinkertainen. Keskitymme aina laatuun – kaikilla tasoilla.Mitä tarkoitamme laatusiemenillä?

Kun puhumme laadusta Impecta Fröhandelilla, emme tarkoita vain tuotteita, vaan koko siementen käsittelyprosessia. Tämä tarkoittaa, että työmme on laadukasta kaikessa yritystoiminnassa. Koska sama yritys hoitaa koko ketjua valikoimasta ja koeviljelystä pakkaamiseen, tilauksiin ja myyntiin, tunnemme tuotteemme erittäin hyvin. Saamme tuntuman siihen, mikä toimii. Esimerkiksi Impectassa koeviljelemme kaikkia myymiämme vihanneksia ja maistelemme itse satoa. Siksi tiedämme mistä puhumme ja voimme antaa neuvoja ja vinkkejä kaikkiin tuotteisiimme liittyen. Impectan valikoima on huolellisesti valittu. Usein otamme valikoimiin siemeniä, joilla on erityisiä ja ainutlaatuisia ominaisuuksia. Jotkut massatuotetut tai huonolaatuiset lajikkeet eivät tule kysymykseen. Lisäksi kaikki siemenet on mukautettu pohjoismaiseen ilmastoomme. Testaamme, että kaikki valikoiman siemenet voidaan kasvattaa pohjoisilla leveysasteillamme. Joitakin lajikkeita voidaan kasvattaa korkealla Pohjois-Suomessa, aina vyöhykkeillä VII ja VIII saakka. Lajikkeet, jotka eivät sovi pohjoismaiseen ilmastoomme, jätetään pois välittömästi.

Huolellisesti valitut siemenet ovat erityisiä ja korkealaatuisia

Impectan valikoimalle on ominaista epätavallinen laajuus. Olemme keränneet noin 2000 erilaista laatutuotetta katalogiimme aina hieman yleisemmistä lajikkeista aivan erityisiin lajeihin, joita ei löydy mistään muualta. Perheyrityksen pieni koko tekee meistä joustavia. Voimme ottaa valikoimaamme hyvin pieniä sarjoja ainutlaatuisia, jännittäviä siemenlajikkeita, jotka haluamme jakaa kanssasi. Impectan valikoimaan kuuluu perennojen, yrttien ja rohdoskasvien, vihannesten, luonnonkukkien, eksoottisten huonekasvien, pensaiden ja puiden ja monen muun kasvin siemeniä. Yhteistä kaikille siemenille on, että ne käyvät läpi saman laadunvarmistusprosessin. Laadukkaiden siementemme tärkeä ominaisuus on korkea itävyys. Se on usein paljon suurempi kuin idätyskokeidemme tavoitearvot. "Oikea ja puhdas" ovat avainsanoja, joita käytämme kuvaamaan siemeniä. Tämä tarkoittaa, että pakkauksessa on oikeaa lajiketta, eikä mitään muuta. Sen varmistamiseksi puhdistamme pakkauslaitteet huolellisesti ennen jokaisen uuden siemenlajikkeen pakkaamista.

Idätyskokeet ja koeviljely takaavat siementen laadun

Me Impecta Fröhandelilla teemme omat laatutarkastukset kaikille uusille tuotteille. Idätyskokeet tehdään menetelmällisesti viljelyohjeiden mukaisesti. Testiympäristöissämme simuloidaan erilaisia valo-olosuhteita ja lämpötiloja, joten idätyskokeita voidaan tehdä ympäri vuoden. Kaikkien uusien lajikkeiden idätyskokeiden toteuttaminen on aikaa vievä prosessi. Itämisaika voi vaihdella muutaman viikon ja jopa neljän-viiden viikon välillä. Kaikki kirjataan erittäin huolellisesti ja tiedot tallennetaan Impectan tuotetietokantoihin. Joskus testitulokset tarkoittavat, että siemenpusseissa olevia kasvatusohjeita on muokattava. Yksittäistapauksissa ne tarkoittavat, että tuotetta ei oteta valikoimaan. Tammikuussa Impecta aloittaa koeviljelyt myös ulkona. Kasvihuoneissa ja istutuspenkeissä Sara Larsen ja hänen kollegansa kehittävät kaikki valikoiman uutuudet. Toukokuusta kesäkuuhun tehdään myös suorakylvöä avomaalle. Koeviljely dokumentoidaan samalla tavalla kuin idätyskoe ja kaikki uudet kasvit valokuvataan. Perennoja voi olla vaikea testata arvaamattoman itämisajan vuoksi, mutta koeviljelyssä itävyys ja kestävyys ilmenevät yleensä erittäin hyvin.

Impecta suojelee ympäristöä ja kulttuuriperintöä

Impectalle käsitteet, kuten laatu, perintö ja kestävä kehitys ovat tärkeitä. Tämän korostamiseksi olemme päättäneet kerätä siemeniä, joilla on erityisiä kulttuuriperinnöllisiä ominaisuuksia EKO-laatualueillemme. Kaikki EKO-siemenemme on hyväksytty luomutuotantoa koskevien EU-määräysten mukaisesti ja ne on hyväksytty luomuviljelyyn. Impectan kasviksille tulee aina olla valittavissa EKO-vaihtoehto. Kulttuuriperinnön laatualueelta pyrimme säilyttämään biologisen monimuotoisuuden keräämällä perinteisiä, aitoja kasvilajeja. Jotkut lajikkeet ovat olleet olemassa useiden satojen vuosien ajan, ja dokumentaatio lajikkeen iästä on pakollinen, jotta se voidaan merkitä kulttuuriperinnekasviksi. Tässä keskitytään testattuihin, kestäviin lajikkeisiin, jotka jatkavat hienoa viljelyperinnettä. Mielenkiintoinen kategoria, joka myös suojelee pohjoismaista kasvistoa, ovat Impectan pohjoismaiset luonnonkasvit. Tämä sisältää suojeltavia lajikkeita, jotka saattavat olla yleisiä joissakin paikoissa, mutta joiden haluaisimme leviävän paikkoihin, joissa niitä ei nykyään esiinny, ja sillä on suuri merkitys.

Lue lisää laatualueistamme täältä

Siementen säilytyksellä ja pakkaamisella on suuri merkitys

Siemenet tulee säilyttää viileässä, pimeässä ja kuivassa paikassa. Impecta Fröhandel säilyttää kaikki siemenet itävyyden ja kestävyyden säilyttämisen kannalta optimaalisessa lämpötilassa. Pakkaukset varastoidaan jäähdytetyissä huoneissa, joiden lämpötila on mukautettu eri siementyypeille (useimmiten 15–16 astetta). Pussit, joihin pakkaamme siemenemme, ovat pölytiiviitä eivätkä päästä valoa sisään. Monissa siemenpusseissa on myös metallipinnoitteinen sisäpussi, joka takaa siemenien säilymisen kuivassa ja pimeässä paikassa. Kaikkiin siemenpusseihin on laitettu pakattaessa päivämäärämerkintä. Siementen säilyvyysajan on oltava vähintään yksi vuosi niiden myyntipäivästä. Yleensä se on huomattavasti pidempi. Kaikki siemenet, joilla on lyhyt säilyvyys, poistetaan varastostamme ja hävitetään. Jotta kestävyys voidaan taata toimituksen jälkeen, siemenet on säilytettävä oikein, eli pimeässä, kuivassa ja viileässä paikassa. Monet siemenistämme pakataan käsin siementen koon tai muodon vuoksi. Käsin pakkaamisessa käytetään erityisiä mittoja, jotta siemenmäärä on täsmälleen oikea jokaisessa pussissa. Pelletoidut siemenet, eli suojakoteloon suljetut siemenet, pakataan kapseleihin, jotta ne eivät vahingoitu toimituksen aikana.

Takaamme lajikkeen tunnistettavuuden ja itävyyden

Idätyskokeiden ja koeviljelyjen avulla teemme kaikkemme varmistaaksemme siementen laadun. Kaikilla siemenillämme on taattu lajikkeen tunnistettavuus ja normaali itävyys ainakin ilmoitettuun säilyvyysaikaan saakka. Jos siemenet eivät idä, asiakas saa tietenkin korvauksen. On tärkeää hankkia tietoa kasveista, joita aiot kasvattaa. Internetistä ja puutarhakirjallisuudesta löytyy hyvää tietoa. Me Impectalla pyrimme tuottamaan mahdollisimman selkeät kasvatusohjeet. Neuvoja ja vinkkejä saat myös asiantuntevalta henkilökunnaltamme. Yleensä reklamaatioissa on kyse käsittelyyn liittyvistä virheistä. Jos jonkin siemenlajikkeen kanssa tulee ongelmia, suoritamme uudet laatutestit kyseiselle toimitukselle. Ongelmalliset lajikkeet poistetaan heti valikoimastamme.


Valvonta ja määräykset

Siementen myyntiin ja pakkaamiseen Ruotsissa tarvitaan Ruotsin maatalousviraston lupa, ja sitä on noudatettava tarkasti. Ruotsin maatalousvirasto suorittaa säännöllisesti laaduntarkastuksia keräämällä siemeniä ja testaamalla niiden itävyyttä ja puhtautta. Monet siemenlajikkeet ovat vaikeita ja kalliita sisällyttää valikoimaan. Valitettavasti nykyiset määräykset suosivat usein yhdenmukaisuutta ja massatuotantoa, kuten teolliseen vihannestuotantoon tarkoitettuja siemenlajikkeita. Impecta haluaa muuttaa asian suojellakseen monimuotoisuutta sekä pienimuotoista ja paikallista tuotantoa.

 

Nopeat toimitukset

Impecta Fröhandelin verkkokaupassa on tarjolla koko valikoima ympäri vuoden. Toimitamme sekä EU:n sisällä että sen ulkopuolelle. Nopeat ja tarkat toimitukset ovat aina olleet meitä ohjaava periaate. Pohjoismaissa tilaus toimitetaan pääsääntöisesti viikon sisällä. Jotta toimitusvarmuus olisi mahdollisimman korkea, olemme ottaneet käyttöön valvontajärjestelmän tilausten käsittelyyn. Tiheä vuorottelu tilauskeräilyssä minimoi virheellisten toimitusten riskin ja virtaviivaistaa käsittelyä.

Ainutlaatuinen siemenluettelo

Impectan siemenluettelo on alalla ainutlaatuinen ja jokaista uutta painosta odotetaan innolla viljelijäystäviemme keskuudessa. Luetteloa käytetään uusien siementilausten inspiraationa, mutta myös yleisesti kasvimaailman eri lajien ja lajikkeiden hakuteoksena. Siemenluettelo sisältää Impectan koko valikoiman, n. 2000 erilaista laatutuotetta, kuvineen ja kuvausteksteineen. Katalogi julkaistaan kerran vuodessa ja sen voi tilata täältä sivuiltamme.

Tilaa Impecta Fröhandelin luettelo täältä.

Viikon siemenlajike

Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

2023-03-19

Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

2023-03-12

Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

2023-02-26

Skyar i purpur

Denna spektakulära annuell slår ut i täta purpurfärgade skyar som vid närmare anblick är sammansatta av tusentals miniblomster. Rika på nektar lockar de ystra bin som fladdrar från blomma till blomma. Sommarhalsört 'Black Knight' är en av naturens noggrant formgivna skapelser där blomman svävar ovan stjälkar och blad i samstämda färger. Bladverket är stilfullt färgat i purpurgrönt med lila bladnerver. De mörka stjälkarna bär upp varje blomma med en bestämdhet som gör 'Black Knight' till en fenomenal snittblomma. Så många fröer och låt sommarhalsörten väcka häpnad i såväl rabatt och krukor som i säsongens mest iögonfallande buketter.

2023-02-12

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

2023-02-05

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Valitse maa

Sulje ja jatka eurolla