Ilmainen toimitus kaikille siemenille koko heinäkuun ajan (koskee halvinta toimitustapaa).

Yleisiä neuvoja siemenkylvöihin

Kaikessa siemenkylvössä on tärkeää tehdä se oikein, jotta siemenille saadaan parhaat olosuhteet. Siemenpussissa on lyhyt kuvaus siitä, miten kukin siemenlajike on paras kylvää. Tässä muutamia yleisiä lisäohjeita.

Kylvä siemenet oikeaan aikaan

Tarkista, tarvitseeko siemenet esikäsitellä jollakin tavalla. Suunnittele niin, että siemenet ovat valmiita kylvöaikaan mennessä. Mieti myös, ovatko siemenet valossa vai pimeässä itäviä, minkä itämislämpötilan ne tarvitsevat jne. Säädä kylvöaika sen mukaan, milloin aiot istuttaa kasvit. Muista, että myös suuremmille kasveille tarvitsee tilaa koulimisen jälkeen.

Esikasvatus ja siementen kylvö sisälle

Käytä huolellisesti puhdistettuja ruukkuja tai laatikoita, mieluiten matalareunaisia ja ehdottomasti reikäpohjaisia. Käytä tuoretta multaa, joka vastaa siemenpussissa ilmoitettua multatyyppiä. Tämä on erittäin tärkeää, koska väärä multa voi estää siementen itämisen. Kastele multa läpikotaisin ennen kylvöä ja ripottele siemenet mullan pinnalle. Peitä tarvittaessa sopivalla multamäärällä. Jos multa on liian tiivistä, sitä voidaan kuohkeuttaa lisäämällä perliittiä tai hienojakoista soraa. Siemenet, joita ei saa peittää mullalla, voidaan peittää ohuella perliittikerroksella. Perliitti päästää valon läpi, mutta säilyttää kosteuden ja estää mullan pinnan kuivumisen.

Kylvön jälkeen ruukut/laatikot peitetään läpinäkyvällä muovilla, jossa on ilmareiät. Voi käyttää myös kannellista minikasvihuonetta. Myös siinä ilmanvaihto on tärkeää, jotta se ei kostu liikaa. Aseta ruukut matalareunaiselle tarjottimelle ja kastele suoraan tarjottimelle niin, että vesi imeytyy alhaalta. Varmista, että multa säilyttää tasaisen, kohtalaisen kosteuden. Siemeniä tulee säilyttää valossa ja huoneenlämmössä, ellei toisin mainita. Voi hyvin käyttää lisävaloa, mutta sammuta lamppu yöksi, sillä pienetkin kasvit tarvitsevat päivittäisen lepoajan.

Impectan siemenet ja siementen kylvö sisälle

Kouliminen

Kun siemenet ovat itäneet ja kehittäneet ensimmäiset oikeat lehdet sirkkalehtien jälkeen, on aika koulia ne ravinnerikkaaseen multaan. Käytä koulimistyökalua, pientä lusikkaa tai vastaavaa. Käsittele kasveja varoen, jotta herkät juuret eivät vahingoitu. Aseta kasvit hieman syvemmälle uuteen multaan. Koulimisen jälkeen on erittäin tärkeää, että on valoa ja oikea lämpötila, noin 18-20 astetta, jos muuta ei ole ilmoitettu. Parin viikon kuluttua voi aloittaa lannoituksen laimeina annoksina. Hyviä merkkejä on useita. Kysy paikalliselta puutarhaliikkeeltä neuvoa. Yksivuotiset istutuskasvit karaistaan asettamalla ne suojattuun paikkaan päiväsaikaan viikon ajan ennen istutusta.

Kylvä siemenet avomaahan

  1. Valmistele ja kuohkeuta maaperää kaivamalla. Lisää lannoitetta ja kompostia tarpeen mukaan. Jos maaperä on kovaa, siihen voi sekoittaa hiekkaa ja turvetta.
  2. Päätä, kylvätkö riveihin vai ruutuihin. Muista jättää riittävä etäisyys rivien/ruutujen välille, jotta harventaminen ja kitkeminen on mahdollista.
  3. Ei siis liian aikaisin. Jotkut siemenet itävät hyvin heti kun maaperä on muokattavissa, eli on käyttökelpoinen. Toisille maaperän on oltava hieman lämpimämpää, ja ne kylvetään hieman myöhemmin.
  4. Kylvä siemenpussissa ilmoitetuin etäisyyksin, ei todellakaan liian lähekkäin. Peitä ohuella multakerroksella. Noin 5 kertaa siemenen koko on yleensä riittävä. Kastele ja harvenna tarvittaessa, jotta kasveilla on tilaa kehittyä.
  5. Kuitukangasta voidaan käyttää suojana tuholaisilta ja se auttaa myös pitämään maaperän lämpimänä.

 

Viljelykierto

Viljelykierrossa peltokasvien paikkaa muutetaan järjestelmän mukaan tavoitteena käyttää maata parhaalla mahdollisella tavalla. Luodaan kierto, jossa maaperä ja kasvit saavat parhaat olosuhteet. Viljelykasvit kuluttavat eri määriä ravinteita, kun taas viherlannoitekasvit palauttavat ravinteita maaperään. Jos kasvattaa viljelykasvia samassa paikassa vuodesta toiseen, maaperä lopulta köyhtyy ja tautiriski kasvaa.


Yksinkertainen kuvaus viljelykierrosta:

Nelivuotinen viljelykierto on minimi. Viljelyalue on jaettu neljään yksikköön, ja niitä kierrätetään seuraavasti:

1. Paljon ravinteita vaativat kasvit (kaalikasvit, purjo, lehtivihannekset)

2. Vaativat kasvit (juurikkaat, sipuli, peruna)

3. Vähemmän vaativat, typpeä sitovat kasvit (herneet, pavut)

4. Ravitsevat kasvit (viherlannoitus)

Viljelykierto

Vuonna 1 viljellään kasvia 1 laatikossa A, kasvia 2 laatikossa B, kasvia 3 laatikossa C ja kasvia 4 laatikossa D. Vuonna 2 kasvia 1 kasvatetaan laatikossa B, kasvia 2 laatikossa C, kasvia 3 laatikossa D ja kasvia 4 laatikossa A jne.Ensimmäisenä vuonna, kun maaperä on juuri lannoitettu ja ravinteikas, kasvatetaan erittäin ravinteita vaativia kasveja. Toisena vuonna kasvatetaan kasveja, jotka haluavat ravinteikkaan, mutta ei juuri lannoitettua maaperää. Kolmantena vuonna kasvatetaan typpeä sitovia kasveja, kuten herneitä ja papuja. Ne sitovat ilman typen ja palauttavat sen maahan. Neljäntenä vuonna kasvatetaan puhtaita viherlannoitekasveja, jotka kauden lopussa sekoitetaan maaperään ja ne antavat sille uusia ravinteita. Sitten aloitetaan alusta. Tätä järjestystä on tärkeää noudattaa, jotta maaperän ravinteet hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla.


Kylvä perennojen sekä pensaiden ja puiden siemeniä

Näiden kasvien siemenet tarvitsevat erilaisia kylvötapoja. Helposti itävät siemenet kylvetään keväällä-kesällä, kun taas toiset vaativat, että kylvös kokee yhden tai useamman kylmän jakson. Kylmät jaksot ovat tarpeen siementen lepovaiheen keskeyttämiseksi ja voivat tapahtua joko syyskylvöllä ulos tai laittamalla jääkaappiin hetkeksi. Myöhäissyksyn kylvössä siementen on tarkoitus itää vasta seuraavana keväänä. Jos siemenet itävät ennen talvea, pienet kasvit tulee peittää risuilla ja lehdillä. Perennojen sekä pensaiden ja puiden siemenet kylvetään mieluiten ruukkuihin, joissa on korkeammat reunat ja reikiä pohjassa. Käytä tuoretta multaa, joka vastaa siemenpussissa ilmoitettua tyyppiä. Jos multatyyppiä ei ole määritelty, suositellaan kylvömultaa tai kevyesti lannoitettua multaa, johon on sekoitettu perliittiä tai hienojakoista soraa. Pienet siemenet peitetään ohuella kerroksella soraa, hiekkaa tai perliittiä. Suuremmat siemenet peitetään ohuella multakerroksella ja pintakerroksella soraa, hiekkaa tai perliittiä. Aseta ruukut ulkona hiekkapenkkiin ja laita kuitukangas tai verkko niiden päälle suojaamaan linnuilta, hyönteisiltä ja ilmassa leviäviltä siemeniltä. Perennojen, pensaiden ja puiden siemenkylvö ei yleensä tapahdu suoraan istutuspaikalle, vaan esikasvatuksella ruukuissa tai kasvatukseen tarkoitetussa maassa. Sieltä istutettavaksi valmiit kasvit siirretään myöhemmin kasvupaikalle. Jotkut puumaiset kasvilajit ovat hallanarkoja muutaman ensimmäisen vuoden ajan. Siinä tapauksessa se on mainittu siemenpussissa. Näitä kasvatetaan isommissa ruukuissa 1-3 vuotta koulimisen jälkeen ja ne talvehtivat pakkaselta suojassa kylmässä kasvihuoneessa, varastossa tai haudattuna maan tasolle kylmään maahan. Sitten ne peitetään risuilla ja lehdillä. Vältä maaperän täydellistä kuivumista talvisäilytyksen aikana.Muut neuvot

Maaperän sterilointi

Kun kylvetään erityisen arvokkaita siemeniä tai jos on olemassa riski, että multa on mikro-organismien* saastuttama, multa voidaan steriloida ennen kylvöä. Multa steriloidaan uunissa vähintään 100 asteessa noin 20 minuuttia. Anna mullan jäähtyä ja kostuta se keitetyllä vedellä ennen kylvöä. *Mikro-organismit, kuten esim. sienet ja bakteerit voivat mm. saada pienet kasvit lakoamaan.

Siementen liotus ja hankaus

Jotkut siemenet ovat erityisen kovakuorisia ja niiden on vaikea itää, ellei siemeniä tehdä vastaanottavaisemmiksi kosteudelle. Tämä voidaan tehdä kahdella tavalla, nimittäin liottamalla tai hankaamalla. Liottamisen yhteydessä laitetaan siemenet kulhoon haaleaan veteen ja annetaan niiden olla siellä annetun ajan. Joskus se kestää kauemmin kuin on ilmoitettu. Pitäisi nähdä, että siemenet turpoavat ennen kuin ne ovat valmiita kylvöön. Vaihda vesi, jos se muuttuu sameaksi. Hangattaessa siemeniä niitä hierotaan varovasti kahden hienon hiekkapaperin välissä. Jos on ilmoitettu, että siemenet tulee sekä liottaa että hangata, liotus tulee tehdä ensin.

Valossa itävät siemenet

Jotkut siemenet itävät valossa. Ne tarvitsevat valoa itämiseen, eikä niitä siksi peitetä mullalla kylvettäessä. Ohut perliittikerros päästää valon läpi ja edistää tasaista kosteutta. Lisävalaistus mm. loisteputket ovat erittäin hyviä. Siementen tulisi saada valoa noin 12-14 tuntia/vrk. Huom! Näiden siementen kuivumisriski on erityisen suuri. Varmista, että maan pinta ei kuivu.

Pimeässä itävät siemenet

Jotkut siemenet ovat pimeässä itäviä. Ne kasvavat helpommin pimeässä. Ellei pussissa toisin mainita, siemenet peitetään multakerroksella, kuten siemenpussissa on ilmoitettu. Peitä sitten tummalla muovilla, pahvilevyllä tai vastaavalla. Varmista, että on pieniä ilma-aukkoja. Tarkista siemenet päivittäin. Kun versot ilmestyvät, kylvös asetetaan valoon.


Talikko

Siementen stratifiointi

Puumaisten kasvien siemenet ovat joskus syvässä lepotilassa. Tämän vaiheen keskeyttämiseen tarvitaan stratifiointia, joka tapahtuu kahdessa vaiheessa: Ensinnäkin siementen on imettävä vettä. Sitten ne käyvät läpi kylmän jakson. Stratifiointi tulee ajoittaa siten, että siemenistä tulee kylvövalmiita siemenpussissa olevan ohjeen mukaiseen aikaan. Käytä pohjana hienojakoista hiekkaa, hienorakeista turvetta tai vermikuliittia. Lisää keitettyä, jäähdytettyä vettä niin paljon kuin stratifiointipohja imee. Ota noin 1 dl perusmassaa siemenannosta kohden. Sekoita pohjamassaan siemenet ja laita kaikki tiiviiseen muovipussiin. Sulje pussi ja merkitse huolellisesti, minkä siemenlajikkeen se sisältää sekä stratifioinnin alkamispäivämäärän. Anna pussin olla huoneenlämmössä 5-6 päivää, jotta siemenet imevät vettä. Laita pussi sitten jääkaappiin 5-8 viikoksi, ellei siemenpussissa toisin mainita. Ravista ja tarkista sisältö säännöllisesti vähintään kerran viikossa avaamatta pussia. Määritellyn ajan jälkeen on aika kylvää. Levitä siemenmassa hyvin kostutetun mullan pinnalle. Kylvä mieluiten ruukkuihin, joissa on korkeammat reunat ja reikiä pohjassa. Käytä tuoretta multaa, joka vastaa siemenpussissa ilmoitettua tyyppiä. Jos multatyyppiä ei ole määritelty, suositellaan kylvömultaa tai kevyesti lannoitettua multaa, johon on sekoitettu perliittiä tai hienojakoista soraa. Aseta ruukut ulkona hiekkapenkkiin ja laita kuitukangas tai verkko niiden päälle suojaamaan linnuilta, hyönteisiltä ja ilmassa leviäviltä siemeniltä. Jos siemenet itävät stratifioinnin aikana, käsittely lopetetaan välittömästi ja siemenet kylvetään kuten edellä. Siemenet voidaan kylvää myös syksyllä ilman stratifiointia. Silloin talvesta tulee luonnollinen stratifiointijakso.

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Kesäinen tanssi

Jo nupulla ollessaan tämä kukka herättää uteliasta ihmettelyä. Vaaleanvihreä nuppu lepää tillimäisen lehdistön muodostaman kauluksen päällä. Kun puutarha on keskikesällä täydessä kukassa, tarhaneito 'Miss Jekyll Rose' avaa suloiset, puoliksi kerrannaiset kukkansa valkoisen ja vaaleanpunaisen sävyissä. Terälehdet näyttävät siltä kuin ne olisi leikattu silkkipaperista. Avautuneet kukat tanssivat lehtien yläpuolella ja uudet nuput odottavat vuoroaan vehreyden seassa. Harvinaislaatuinen kukinta jatkuu läpi kesän, mutta kauneus ei pääty siihen. Syksyllä vuoron saavat pieniä taideteoksia muistuttavat vaaleanruskeat siemenkodat, joita kauniisti kuivuneet liuskaiset lehdet kannattelevat. 'Miss Jekyll Rose' tanssii puutarhassa yhden kesän, mutta kuivatuissa kukkakimpuissa se ilahduttaa vielä pitkään.

Lue lisää
Maukas maltsa

Nimi maltsa ei lupaa hyvää, jos tavoitteena on niittää menestystä puutarhoissa ja kasvimailla. Jotkut saattavat haukkua jopa rikkaruohoksi. Maltsoja on kuitenkin useita erilaisia, joten älä torju niitä kaikkia. Kirkkaanvihreä tarhamaltsa ansaitsisikin lämpimän vastaanoton. Lämpimissä maissa sitä kutsutaan kesäpinaatiksi ja arvostetaan korkealle, sillä se säilyttää raikkautensa myös helteessä. Tarhamaltsa kohoaa metrin korkeuteen kasvattaen vitamiinipitoisia ja hyvänmakuisia lehtiä. Nuoria versoja kerätään suoraan salattiin ja täysikasvuiset lehdet kypsennetään pinaatin tapaan. Syksyllä ilmestyvät näyttävät siemenkodat ovat omiaan erilaisiin asetelmiin ja maljakoihin. Maukas maltsa kylvetään suoraan lämpimään kevätmaahan ja sen jälkeen korjataan erissä koko kesän ajan.

Lue lisää
Kulinaarista eleganssia

Tämä kertakaikkisen herkullinen papu tarjoaa pitkiä, herkkiä, kirkkaan violetin värisiä palkoja. Salkopapu 'Carminat' on tunnettu hiutalemaisesta koostumuksestaan ​​ja fantastisesta maustaan, jossa on hieman pähkinäinen vivahde. Ainutlaatuinen ulkonäkö on katseenvangitsija niin viljelyssä kuin lautasella. 'Carminat' tuo ruokiin eleganssia ja kulinaarisia elämyksiä - olipa se sitten salaatissa, keitossa tai lisukkeena. Anna kauniin salkopavun kiertyä säleikköä pitkin tai kasvaa pitkäksi ja odota kesän ja syksyn herkullista satoa ja täysin säikeettömiä palkoja.

Lue lisää
Loistokas ruiskaunokki

Vanhanaikainen ruiskaunokki tuo mieleen lapsuuden kesät, jolloin aurinko paistoi aina kirkkaalta siniseltä taivaalta sävy sävyyn niityllä kukkivien ruiskaunokkien kanssa. Tämä ihastuttava kukka on saatavilla useissa eri väreissä - kaikki yhtä kauniita. Ruiskaunokki 'Red Boy' tuo glamouria kesäromantiikkaan hohtavan vadelmanpunaisilla, pörröisillä kukilla. Ne tuntuvat lähettävän itsevarman viestin siitä, että uskalla kokeilla ja yllättää. Klassisella niityllä 'Red Boy' on hyvä tiimipelaaja, mutta kukka voi levittää eleganssiaan myös kukkapenkkeihin. Tuoreet kukat ovat mukava elementti sekakimpussa ja kukat voi myös kuivata talvea varten.

Lue lisää
4.6/5 (12391)
2024-07-15
Nopea toimitus, ostin itselleni kasvihuoneeseen kastelujärjestelmän, johon jouduin vaihtamaan paristot ennenkuin se lähti toimimaan.
- Lars J
2024-07-15
Mielestäni se antaa täyden kokemuksen siitä, mitä haluan. Selkeä, nopea toimitus.
- Kristina S
2024-07-15
Nopea ja hyvä toimitus. Valittavana monenlaisia siemeniä.
- Magnus M
2024-07-15
Kohtuulliset hinnat, nopea toimitus ja plussaa hyvistä ohjeista.
- Maria L
2024-07-15
Impectalla on laaja valikoima ja hyvä palvelu. Hinnat eivät ole yhtä alhaiset kuin kilpailijoilla, mutta laatu on parempi ja ylittää hieman korkeammat hinnat.
- Jonas G
2024-07-15
Erittäin hyvä ja suuri valikoima siemeniä. Erittäin hyvä itävyys.
- Katherine S
2024-07-15
Nopea toimitus ja luksusta ilmaisella toimituksella!!!
- Catharina S
2024-07-15
Hyvä palvelu ja valikoima. Melko tyytyväinen kaikkeen. Hieman niukka siemenistä monissa ostamissani pusseissa. Kaikki eivät itä, joten koko pussi voi muuttua yhdeksi kasviksi.
- Camilla H
2024-07-15
Ihana istua ja katsella kaikkia siemeniä. Laatu 100 %
- Pia R
2024-07-15
Erittäin nopea toimitus, hyvä itävyysprosentti.
- Christine G
2024-07-15
Jännittävä valikoima siemeniä, nopea toimitus!
- Jorunn E
2024-07-15
Kaikki hienoa.
- Tina D
2024-07-15
hyvin on tilaukset toiminut
- Ossi P
2024-07-15
Erittäin ammattimainen ja laadukas
- Maria S
2024-07-15
Kauniisti ja ammattimaisesti pakattu. Supernopea toimitus.
- Fabian F
2024-07-15
Hyvä laatu ja nopea toimitus. Kaikki hienoa!
- Michael K
2024-07-15
Pikatoimitus
- Birgitta L
2024-07-15
Nopea toimitus, helppo löytää etsimäsi, todella hyvä
- Lars-Erik E
2024-07-15
Hyvä palvelu ja nopea toimitus
- Arne J
2024-07-15
Suuri, laaja valikoima ja nopea
- Marianne B
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi