Omskola frösådda plantor

Siemenistä kylvettyjen taimien kouliminen

Muutaman viikon kuluttua ensimmäisestä kylvöstä pikkutaimet alkavat näyttää itseltään, joskin vielä toistaiseksi pienoiskoossa. Ensimmäiset varsinaiset lehdet avautuvat ja samalla myös kasvin juuret levittäytyvät mullan alle. On aika valmistautua taimien koulimiseen.

Kouli taimet näin

 1. Kouli taimet, kun niiden ensimmäiset varsinaiset lehdet ovat muodostuneet.
 2. Valitse taimille hieman aiempaa suurempi ruukku.
 3. Täytä uusi ruukku kuohkealla ja ravinteikkaalla mullalla.
 4. Istuta taimi uuteen ruukkuun hieman aikaisempaa syvempään.
 5. Kasvata taimia edelleen valoisassa ja viileässä paikassa.

Siemenet kylvettiin alkujaan pieniin ruukkuihin tai kennoihin ravinneköyhään kylvömultaan, koska ne sisälsivät kaiken kasvien alkutaipaleelleen tarvitseman ravinnon. Lue lisää kylvön ensimmäisistä vaiheista artikkeleista Siemenen kuuluu itää – aloittelijan ensimmäinen kylvö ja Siemen on itänyt – mitä teen nyt?


Miksi taimet pitää koulia?

Ravinneköyhä kylvömulta ja kylvöruukkujen ja kennojen rajallinen tila tarjosivat siemenille täydelliset itämisolosuhteet ja mahdollisuudet kehittyä pieniksi taimiksi. Pian itämisen jälkeen kasvi on valmis kasvamaan vahvaksi ja elinvoimaiseksi sekä mullan pinnalla että sen alla. Tätä varten se tarvitsee enemmän tilaa ja ravinteita.


Milloin taimet kannattaa koulia?

Koulimisen aika koittaa, kun taimiin on kehittynyt ensimmäiset varsinaiset lehdet, jotka näyttävät siltä kuin kyseisen kasvin lehtien kuuluukin. Aivan ensimmäiseksi kehittyneet sirkkalehdet ovat kaikilla taimilla hyvin samankaltaiset.

Alla näet siankärsämön F2 'Flowerburst Lilac Shades', jonka siemenet kylvettiin viisi viikkoa sitten. Varren tyvessä kasvaa kaksi sirkkalehteä, ja niiden yläpuolelle ovat kehittyneet siankärsämön lehdiltä näyttävät varsinaiset lehdet. Pian sirkkalehdet kuihtuvat, sillä ne ovat tehneet tehtävänsä.


Koulittu siankärsämö F2 Flowerburst Lilac Shades

Miten taimet koulitaan?

Koulimiseen tarvitaan ravitsevaa, kuohkeaa multaa ja reikäruukkuja, jotka ovat suurempia kuin ne, joissa siemen on kasvanut, esimerkiksi luonnonmukainen kasvatusruukku 9 cm tai kuituruukku 8 cm.


Toimi näin!

 1. Täytä uusi ruukku mullalla ja paina mullan keskelle reikä kasvia varten.
 2. Irrota koulittava taimi varovasti ensimmäisestä ruukustaan.
 3. Vältä koskettamasta vartta, joka on hauras ja korvaamaton vahingoittuessaan. Jos kosketat lehtiä ja lehti sattuu vaurioitumaan, tilalle kasvaa uusi, mutta katkennutta vartta ei voi pelastaa.
 4. Jätä pikkutaimen juuriin mahdollisimman paljon multaa.
 5. Aseta kasvi uuteen ruukkuunsa mahdollisimman hellävaraisesti.
 6. Aseta kasvi hieman syvemmälle multaan koulimisen aikana.
 7. Kastele hellävaraisesti ja aseta koulitut kasvit valoon ja viileään.

Alla olevissa kuvissa näkyy paprika 'Mavras' varhaisessa vaiheessa, jossa vain sirkkalehdet ovat kehittyneet, sekä koulimisen jälkeen, kun sirkkalehtien yläpuolella on neljä varsinaista lehteä.

VINKKI! Taimien koulimisen yhteydessä avautuu erinomainen tilaisuus tarvittaessa ”lyhentää” niiden vartta hieman. Istuta kasvi hieman aikaisempaa syvemmälle multaan, jolloin alin lehtipari on lähempänä mullan pintaa. Näin kasvista kasvaa tuuheampi ja pyöreämpi.


Paprikan sirkkalehdet

Koulitut paprikan taimet

Valon ja lämpötilan välinen tasapaino

Jotta pikkutaimilla olisi sisällä parhaat mahdolliset kasvuedellytykset, niitä varten tarvitaan paikka, joka on tarpeeksi valoisa ja viileä, mielellään 15–18-asteinen. Jos riittävän valon ja viileyden tarjoaminen on hankalaa, suosittelemme panostamaan lisävalaistukseen. Tämä on tärkeää etenkin, jos aloitat esikasvatuspuuhat jo varhain alkuvuodesta. Esimerkiksi kylvösten päälle ripustettavat loisteputket ovat erinomainen ratkaisu.


Taimet saattavat tarvita useamman koulimiskerran ennen ulosistutusta. Jos taimet kasvavat paljon ja huomaat niiden juurien pilkistävän ulos ruukun aukoista, ne kannattaa koulia uudestaan hieman edellistä isompaan ruukkuun. Istuta taimi joka koulimiskerralla hieman aikaisempaa syvemmälle multaan.


Viljele yhdessä Impectan kanssa

Nyt on aika tarkistaa, mitä Impectan kylvöksille kuuluu. Liity seuraamme, niin näet, mitä me teemme, millaisia tarvikkeita käytämme ja kuinka käsittelemme kylvöksiä: Viljele yhdessä Impectan kanssa. Uusin jakso on Viljele yhdessä Impectan kanssa: Aika koulia taimet


Ruukkuihin, kasvatuslaatikoihin ja kasvatussäkkeihin

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Lapsellista viljelyiloa

Retiisi on omituinen pieni kasvis. Siemenet ehtivät hädin tuskin peittyä mullalla, kun versot jo heräävät eloon. Kärsimätön voi tuntea olonsa onnekkaaksi, sillä pienet versot tulevat esiin muutamassa päivässä ja jo ensimmäinen kasvusto on kyllästetty kirpeällä maulla. Pienet pyöreät juuret kaivautuvat nopeasti maan alle ja retiisin yläpinta hohtaa maan pinnalla kuin pieni kuu. Kun 'Easter Egg' retiisin siemenet kasvavat, kasvimaa värjäytyy pienillä punaisen, keltaisen, valkoisen, vaaleanpunaisen ja violetin sävyisillä palleroilla. Vedä kokonainen nippu ylös ja tunne lapsellinen kasvattamisen ilo, jonka herättävät mielikuvitukselliset, moniväriset juuret. Viehättävä "Easter Egg" innostaa nuoria puutarhureita - kasvata niitä lasten kanssa keittiöpuutarhoissa, laatikoissa ja ruukuissa ja poimi värikkäitä retiisejä koko kesän.

Lue lisää
Kimmeltävät pilvet

Ehkä tämä on uuden ihanan ystävyyden alku tuoksuherneiden kanssa. Pitkissä varsissaan 'Spencer Nimbus' puhkeaa kukkiin, jotka tuovat mieleen sadepilvet. Tyylikkäät hopeanvalkoiset terälehdet ovat reunoilta sinivioletit ja väri syvenee kukan kypsyessä. Nimbus on latinankielinen sana, joka tarkoittaa pilveä, joka ilmoittaa sään muuttumisesta sateen suuntaan. Pilvisenä kesäpäivänä Spencer Nimbuksen väriskaala saa dramaattisen luonteen, mutta kun auringonsäteet murtautuvat pilvipeitteen läpi, kukat muuttuvat hillityn värisinä hohtaviksi pilviksi. Esikasvata tuoksuherneet kevään aikana, jotta saat nauttia kesän tuoksuvimpien ja runsaimmin kukkivien yksivuotisten kasvien kukista aikaisemmin.

Lue lisää
Persikkaunelmia

Tsinnia tuo mieleen intohimoisen kukinnan, jossa kaikki värit ovat kauniita yhdessä. Eloisat vaaleanpunaiset, punaiset, oranssit ja keltaiset kukat seisovat vierekkäin kauniissa harmoniassa alkukesästä aina syksyn loppuun asti. Nyt näyttämölle astuu uusi tsinnia pehmeissä persikanpunaisen sävyissä. Kesän sinisen taivaan alla kukat loistavat kirkkaasti, kun taas syysaurinko antaa terälehdille pehmeän hehkuvan värin. Tsinnia 'Zinderella Peach' puhkeaa viehättäviin kerrottuihin kukkiin, joiden keskellä on röyhelöinen tupsu. Leikkisänä kontrastina tähän pörröiseen persikkaunelmaan ilmestyy toisinaan yksinkertaisia ​​kukkia. Kasvata 'Zinderella Peach' kukkapenkissä ja ruukussa ja poimi rohkeasti kukkakimppuihin - uudet kukat ilahduttavat koko kesän ajan.

Lue lisää
Pienet houkutukset

Kasvata kotonasi kultamitalistia, joka tarjoaa sinulle makeita herkkuja koko kauden ajan. Rehevän vehreyden keskeltä pilkistää paljon pieniä tomaatin alkuja, jotka ovat raikkaan hapokkaita ja makeita. Pisaran muotoiset, oranssit hedelmät ovat ajoittain niin lähellä toisiaan, että ne näyttävät puskevan esiin ja tönivän toisiaan saadakseen tilaa. Voimakkaiden varsiensa ansiosta pieni pensas kantaa kaikki hedelmät ja seisoo tukevasti kesätuulien puhaltaessa. Kirsikkatomaatti F1 'Tiny Temptations Orange'a on ilo kasvattaa, ei vain maun ja kauniin muodon vuoksi, vaan koska se on myös niin terveellinen ja kestävä lajike - lehtihome ei pure tätä kovaa kaveria. Valitse lämmin ja suojainen paikka ruukuille sekä laatikoille ja nauti tomaattikesästä F1 'Tiny Temptations Orange'n kanssa.

Lue lisää
4.7/5 (4600)
2024-04-18
Erittäin hyvä yritys asioimaan ja unohtamatta, loistavia vinkkejä kasvuun jne.
- Peter T
2024-04-18
Nopeat toimitukset ja paljon siemeniä, joista valita. Olet löytänyt jännittäviä siemeniä ja kokeile sitä.
- Viveca J
2024-04-18
Olen tyytyväinen asiakkaana, tilaan uudelleen.
- Benny E
2024-04-18
Olen monta vuotta ajatellut, että Impecta on ollut mahtava! Täältä löysin siemenet, jotka halusin ostaa. Nopea toimitus myös.
- Susanne
2024-04-18
Hyvät siemenet nopeat toimitukset
- Karin I
2024-04-18
Nopea toimitus oikealla sisällöllä. Yksinkertainen maksu.
- Susanne F
2024-04-18
Erittäin hyvä tyytyväinen toimitukseen
- Sara G
2024-04-18
Esimerkillisen nopea tilausten toimitus.
- Owe B
2024-04-18
Olen iloinen, että aloin lähettää impectan siemeniä, olen niin iloinen, niitä on nopea saada ja kivat siemenet itävät hienosti😀 joten jatkan sillä.👍♥️
- Birgitta M
2024-04-18
Paketti, johon tavarat tulivat, oli vaurioitunut, mutta onneksi sisällä ei ollut mitään rikki.
- Anita B
2024-04-18
Kivat kasvit alkavat kasvaa Inpectalta ostamistani siemenistä. Olen erittäin tyytyväinen.
- Esma H
2024-04-18
Hyvät siemenet, paljon tietoa pussista.
- Catrin J
2024-04-18
Siemenet ovat hyvälaatuisia, mutta ne ovat kalliita. Yleensä on halvempaa ostaa siemeniä esimerkiksi ICA:sta, kun haluaa tavallisia kukka- tai vihannessiemeniä. Varsinkin jos lähetyksestä peritään lisämaksu.
- Katarina M
2024-04-17
Laaja valikoima. Helppo tilata. Pikatoimitus. Sitten saat paljon hyviä kasvuvinkkejä ja jännittäviä uutisia.
- Ewa C
2024-04-17
Pikatoimitus. Paljon valinnanvaraa.
- Sonja F
2024-04-17
Daalioiden toimitus viivästyi, kunnes lämpötila oli hieman korkeampi, mikä tarkoitti, että ne olivat kunnossa toimitettaessa.
- Åsa A
2024-04-17
Hyvät siemenet ja nopea toimitus.
- Maria T
2024-04-17
Erittäin tyytyväinen suurimpaan osaan ostoksista
- Amanda B
2024-04-17
Suuri valikoima ja selkeät kasvatusohjeet, arvostan sitä
- Anna D
2024-04-17
Hyvä palvelu ja nopea toimitus luvatussa ajassa. Sivustolla paljon hyviä vinkkejä ja tietoa viljelystä. Laaja valikoima. Jos jotain ei ole kotona, saat halutessasi sähköpostin, että se on saapunut.
- Anna-maria D
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi