Viisi vinkkiä sisäviljelyyn

Lisävalaistuksen avulla voimme kasvattaa lehtivihanneksia ja yrttejä sisätiloissa ympäri vuoden. Miltä tuntuisi poimia vihreitä ja maukkaita herkkuja omalta keittiötasolta keskellä kylmintä talvea? Yhtäkkiä kylmä ei tunnukaan enää niin purevalta. Sisäviljelyyn sopivat parhaiten sellaiset lajikkeet, joiden lehtiä voidaan kerätä jo nuorina ja hentoina.

Näin viljelet sisätiloissa

  1. Valitse lehtivihanneksia, joita voidaan kerätä jo pienilehtisinä.
  2. Valitse nopeasti kasvavia yrttejä.
  3. Käytä lisävaloa syksystä kevääseen.
  4. Osta valmis sisäviljelyyn sopiva ratkaisu tai kokoa oma kokonaisuus.
  5. Kylvä siemenet erissä, niin voit korjata satoa pitkään.

Sisäviljelyn avulla saat kasvukauden jatkumaan talven yli. Vihreiden vihannesten ja yrttien kotiviljely on helppoa, hauskaa, kaunista ja ennen kaikkea terveellistä. Pidä mielessä nämä viisi vinkkiä.


1. Huomioi valo

Luonnonvalon puute syksyllä, talvella ja alkukeväällä edellyttää, että hyödynnämme sisäviljelyyn lisävaloa. Riittävä valaistus on tärkeää lokakuusta maaliskuuhun. Markkinoilla on useita erilaisia valaistusratkaisuja, jotka vaihtelevat hinnoiltaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan. Kasvin lisävalossa on se hyvä puoli, että saamme myös itse nauttia ylimääräisestä valonlähteestä vuoden pimeimpään aikaan.

Kasvien sisäviljelyssä lisävalon olisi hyvä valaista 12–14 tuntia vuorokaudessa. Aasialaiset lehtivihannekset pärjäävät myös 8–10 tunnilla vuorokaudessa. Vaikka valo on kasveille tärkeää, yhtä tärkeää on, että ne saavat myös tilaisuuden levätä. Kasvivalon pitäminen päällä jatkuvasti ei siis ole hyvä idea. Ripusta kasvivalo tarpeeksi lähelle viljelmää, sopiva etäisyys on 10–15 cm.

Lue lisää kasvien valaistuksesta kohdasta Talviviljely ja valaistus.

2. Valitse helposti kasvatettavia ja nopeasti kasvavia lajikkeita

Sisäviljelyssä ei tavoitella suurta satoa, vaan kyse on ennen kaikkea mahdollisuudesta nauttia jotakin vihreää ja terveellistä luonnon uinuessa talvilevolla. Sisällä viljeltävistä lajikkeista kerätään satoa aikaisessa vaiheessa, jo kahden tai kolmen viikon kuluttua kylvöstä. Kasvivalon alla voidaan kasvattaa myös yrttejä, jolloin saamme nauttia niistä tuoreina koko talven.

Sisäviljelyyn sopivia lajikkeita

  1. Nopeasti kasvavat yrtit, kuten basilika, tilli, meirami, persilja, korianteri, sitruunamelissa ja timjami.
  2. Aasialaisia lehtivihannekset, kuten aasialainen kaali, kiinanselleri, komatsuna, pak choi ja japaninkaali.
  3. Muut lehtivihannekset, kuten vihannesportulakka, pinaatti, isovesikrassi, sareptansinappi, rucola ja mangoldi.
  4. Salaatit, joiden lehtiä voidaan kerätä jo nuorina ja hentoina, kuten salaattisikuri, lehtisalaatti, salaattivuonankaali ja minilehtisalaatti Baby Leaf.

3. Kasvata kasvihuoneessa, ruukuissa, laatikoissa tai kaukalossa

Vain mielikuvitus on rajana kylvöpaikan ja kasvatusastian valinnassa. On kuitenkin tärkeää, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois, joten kasvatusastian sivussa tai pohjassa on oltava reikiä. Huomioi myös, että kylvös voidaan aluksi peittää, jolloin mullan pinnalle muodostuu kostea ilmasto. Valitse kansi, jota voit käyttää uudelleen useita kertoja, ja säästät muovia. Sisäviljelyyn on saatavilla myös valmiita ratkaisuja, jotka tarjoavat kaiken tarvittavan valaistusta myöten ja ovat koristeellisia keittiössä.


4. Luo multaan hyvät kasvuedellytykset

Käytä sisäviljelyyn ravinteikasta ja huokoista multaa. Voit peittää siemenet vermikuliitilla mullan sijaan. Vermikuliitti on huokoinen, kosteutta pidättävä savimineraali, joka peittää siemenet ja pitää mullan kosteana painamatta kuitenkaan siemeniä liikaa. On tärkeää, että kylvös ei pääse kuivahtamaan. Samalla kuitenkin kosteutta tulisi olla sopivasti, etteivät siemenet mätäne. Kastele kylvöstä suihkupullolla silloin tällöin, kun multa näyttää kuivuvan.


5. Kylvä siemeniä läpi koko talven

Sisäviljely on mukavaa puuhaa, jota voit jatkaa keskeytyksettä läpi talven. Kylvä ja korjaa satoa erissä, niin voit nauttia vihreistä, maukkaista, terveellisistä ja tuoksuvista lehtivihanneksista ja yrteistä luonnon uinuessa ikkunan ulkopuolella.

Lue myös: Talviviljely ja valaistus, Opas esikasvatukseen sisätiloissa, Kylvämiseen ja esikasvatukseen tarvittavat lisävarusteet.Viljele talvella lisävalon avulla
Siemenet sisäviljelyyn

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Lapsellista viljelyiloa

Retiisi on omituinen pieni kasvis. Siemenet ehtivät hädin tuskin peittyä mullalla, kun versot jo heräävät eloon. Kärsimätön voi tuntea olonsa onnekkaaksi, sillä pienet versot tulevat esiin muutamassa päivässä ja jo ensimmäinen kasvusto on kyllästetty kirpeällä maulla. Pienet pyöreät juuret kaivautuvat nopeasti maan alle ja retiisin yläpinta hohtaa maan pinnalla kuin pieni kuu. Kun 'Easter Egg' retiisin siemenet kasvavat, kasvimaa värjäytyy pienillä punaisen, keltaisen, valkoisen, vaaleanpunaisen ja violetin sävyisillä palleroilla. Vedä kokonainen nippu ylös ja tunne lapsellinen kasvattamisen ilo, jonka herättävät mielikuvitukselliset, moniväriset juuret. Viehättävä "Easter Egg" innostaa nuoria puutarhureita - kasvata niitä lasten kanssa keittiöpuutarhoissa, laatikoissa ja ruukuissa ja poimi värikkäitä retiisejä koko kesän.

Lue lisää
Kimmeltävät pilvet

Ehkä tämä on uuden ihanan ystävyyden alku tuoksuherneiden kanssa. Pitkissä varsissaan 'Spencer Nimbus' puhkeaa kukkiin, jotka tuovat mieleen sadepilvet. Tyylikkäät hopeanvalkoiset terälehdet ovat reunoilta sinivioletit ja väri syvenee kukan kypsyessä. Nimbus on latinankielinen sana, joka tarkoittaa pilveä, joka ilmoittaa sään muuttumisesta sateen suuntaan. Pilvisenä kesäpäivänä Spencer Nimbuksen väriskaala saa dramaattisen luonteen, mutta kun auringonsäteet murtautuvat pilvipeitteen läpi, kukat muuttuvat hillityn värisinä hohtaviksi pilviksi. Esikasvata tuoksuherneet kevään aikana, jotta saat nauttia kesän tuoksuvimpien ja runsaimmin kukkivien yksivuotisten kasvien kukista aikaisemmin.

Lue lisää
Persikkaunelmia

Tsinnia tuo mieleen intohimoisen kukinnan, jossa kaikki värit ovat kauniita yhdessä. Eloisat vaaleanpunaiset, punaiset, oranssit ja keltaiset kukat seisovat vierekkäin kauniissa harmoniassa alkukesästä aina syksyn loppuun asti. Nyt näyttämölle astuu uusi tsinnia pehmeissä persikanpunaisen sävyissä. Kesän sinisen taivaan alla kukat loistavat kirkkaasti, kun taas syysaurinko antaa terälehdille pehmeän hehkuvan värin. Tsinnia 'Zinderella Peach' puhkeaa viehättäviin kerrottuihin kukkiin, joiden keskellä on röyhelöinen tupsu. Leikkisänä kontrastina tähän pörröiseen persikkaunelmaan ilmestyy toisinaan yksinkertaisia ​​kukkia. Kasvata 'Zinderella Peach' kukkapenkissä ja ruukussa ja poimi rohkeasti kukkakimppuihin - uudet kukat ilahduttavat koko kesän ajan.

Lue lisää
Pienet houkutukset

Kasvata kotonasi kultamitalistia, joka tarjoaa sinulle makeita herkkuja koko kauden ajan. Rehevän vehreyden keskeltä pilkistää paljon pieniä tomaatin alkuja, jotka ovat raikkaan hapokkaita ja makeita. Pisaran muotoiset, oranssit hedelmät ovat ajoittain niin lähellä toisiaan, että ne näyttävät puskevan esiin ja tönivän toisiaan saadakseen tilaa. Voimakkaiden varsiensa ansiosta pieni pensas kantaa kaikki hedelmät ja seisoo tukevasti kesätuulien puhaltaessa. Kirsikkatomaatti F1 'Tiny Temptations Orange'a on ilo kasvattaa, ei vain maun ja kauniin muodon vuoksi, vaan koska se on myös niin terveellinen ja kestävä lajike - lehtihome ei pure tätä kovaa kaveria. Valitse lämmin ja suojainen paikka ruukuille sekä laatikoille ja nauti tomaattikesästä F1 'Tiny Temptations Orange'n kanssa.

Lue lisää
4.7/5 (4600)
2024-04-18
Erittäin hyvä yritys asioimaan ja unohtamatta, loistavia vinkkejä kasvuun jne.
- Peter T
2024-04-18
Nopeat toimitukset ja paljon siemeniä, joista valita. Olet löytänyt jännittäviä siemeniä ja kokeile sitä.
- Viveca J
2024-04-18
Olen tyytyväinen asiakkaana, tilaan uudelleen.
- Benny E
2024-04-18
Olen monta vuotta ajatellut, että Impecta on ollut mahtava! Täältä löysin siemenet, jotka halusin ostaa. Nopea toimitus myös.
- Susanne
2024-04-18
Hyvät siemenet nopeat toimitukset
- Karin I
2024-04-18
Nopea toimitus oikealla sisällöllä. Yksinkertainen maksu.
- Susanne F
2024-04-18
Erittäin hyvä tyytyväinen toimitukseen
- Sara G
2024-04-18
Esimerkillisen nopea tilausten toimitus.
- Owe B
2024-04-18
Olen iloinen, että aloin lähettää impectan siemeniä, olen niin iloinen, niitä on nopea saada ja kivat siemenet itävät hienosti😀 joten jatkan sillä.👍♥️
- Birgitta M
2024-04-18
Paketti, johon tavarat tulivat, oli vaurioitunut, mutta onneksi sisällä ei ollut mitään rikki.
- Anita B
2024-04-18
Kivat kasvit alkavat kasvaa Inpectalta ostamistani siemenistä. Olen erittäin tyytyväinen.
- Esma H
2024-04-18
Hyvät siemenet, paljon tietoa pussista.
- Catrin J
2024-04-18
Siemenet ovat hyvälaatuisia, mutta ne ovat kalliita. Yleensä on halvempaa ostaa siemeniä esimerkiksi ICA:sta, kun haluaa tavallisia kukka- tai vihannessiemeniä. Varsinkin jos lähetyksestä peritään lisämaksu.
- Katarina M
2024-04-17
Laaja valikoima. Helppo tilata. Pikatoimitus. Sitten saat paljon hyviä kasvuvinkkejä ja jännittäviä uutisia.
- Ewa C
2024-04-17
Pikatoimitus. Paljon valinnanvaraa.
- Sonja F
2024-04-17
Daalioiden toimitus viivästyi, kunnes lämpötila oli hieman korkeampi, mikä tarkoitti, että ne olivat kunnossa toimitettaessa.
- Åsa A
2024-04-17
Hyvät siemenet ja nopea toimitus.
- Maria T
2024-04-17
Erittäin tyytyväinen suurimpaan osaan ostoksista
- Amanda B
2024-04-17
Suuri valikoima ja selkeät kasvatusohjeet, arvostan sitä
- Anna D
2024-04-17
Hyvä palvelu ja nopea toimitus luvatussa ajassa. Sivustolla paljon hyviä vinkkejä ja tietoa viljelystä. Laaja valikoima. Jos jotain ei ole kotona, saat halutessasi sähköpostin, että se on saapunut.
- Anna-maria D
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi