Perlit och vermikulit i odling

Perliitti ja vermikuliitti viljelyssä

Vermikuliitista ja perliitistä puhutaan usein siementen kylvön ja viljelyn yhteydessä. Onko sinun vaikea hahmottaa, millaisiin tarkoituksiin niitä oikeastaan käytetään ja mitä eroa niillä on? Tarkastelemme nyt lähemmin vermikuliittia ja perliittiä. Mitä ne ovat, mihin niitä käytetään ja miten ne eroavat toisistaan.

Miksi minun pitäisi käyttää perliittiä ja vermikuliittia?

Perliitti ja vermikuliitti ovat kaksi eri materiaalia, joilla on useita käyttötarkoituksia siementen kylvössä ja kasvien viljelyssä. Niillä on joitakin yhtäläisyyksiä, mutta myös merkittäviä eroja, jotka määrittävät, kumpaa materiaalia kannattaa käyttää mihinkin tehtävään. Oikein käytettynä ne ovat hyödyllisiä apulaisia siementen kylvössä, taimien koulimisessa ja ruukkumullan parantamisessa.


50925 Perliitti, hienorakeinen

Perliitillä voidaan peittää pieniä, valossa itäviä siemeniä.


Mitä perliitti on?

Perliitti koostuu niin sanotusta vulkaanisesta lasimateriaalista. Vulkaaninen lasi on yhteisnimitys erilaisille kivilajeille, jotka muodostuvat tulivuorenpurkauksissa, kun nestemäinen laava työntyy ulos maankuoresta ja jähmettyy joutuessaan kosketuksiin ilman ja veden kanssa. Perliitti sisältää runsaasti pieniä ilmakuplia, jotka tekevät materiaalista kevyen ja antavat sille erittäin hyvän eristyskyvyn. Näiden ominaisuuksien ansiosta perliittiä käytetään paljon rakennusteollisuudessa.

Kun perliittiä käytetään teollisuudessa ja viljelyssä, se kuumennetaan 850–1000-asteiseksi. Kuumennettaessa perliitti laajenee popcornin tavoin, muuttuu valkoiseksi ja muistuttaa rakenteeltaan murentunutta styroksia.

Perliitin hyvät ominaisuudet:

 • Perliitti on erittäin kevyttä.
 • Ilmakupliin mahtuu sekä happea että vettä.
 • Vulkaaninen lasi on steriiliä, eivätkä bakteerit tai sienet voi tarttua siihen.
 • pH-arvo on neutraali.
 • Materiaali päästää läpi valoa ja suojaa samalla sekä lämmöltä että kylmältä.

Mihin perliittiä käytetään?

Meille viljelijöille perliitti on erinomainen materiaali seuraaviin käyttötarkoituksiin:

Kasvien koulinnan yhteydessä
Kun siemenet ovat itäneet ja taimet kasvaneet sen verran, että ne on aika siirtää suurempiin ruukkuihin, on erittäin tärkeää, että kasvien juurille luodaan mahdollisimman suotuisa kasvuympäristö. Koulinnan jälkeen juuret kehittyvät vahvoiksi ja terveiksi energia- ja vesivarastoiksi, jotka tukevat kasvin kehitystä koko kasvukauden ajan. Juurien kasvua edistää maaperän ilmavuus. Huokoisessa mullassa juuret saavat riittävästi tarvitsemaansa happea ja pääsevät kaivautumaan syvemmälle. Sekoita laadukkaan istutusmullan joukkoon 10–25 % perliittiä, niin saat luotua koulituille taimille täydellisen kasvualustan.


Pienikokoisten tai valossa itävien siementen peittäminen
Pienet siemenet, joiden päällä on vain kevyt kerros multaa, tai valossa itävät siemenet, joita ei ole peitetty lainkaan, ovat alttiita voimakkaalle auringonvalolle, kylmälle ilmalle ja suurille lämpötilanvaihteluille. Perliitti päästää läpi valoa, joten se on erinomainen materiaali pieneten ja valossa itävien siementen suojaamiseen. Sitä voidaan käyttää myös ulkona perennojen siementen peittämiseen.


Vermikuliitti

Vermikuliittia voidaan käyttää maanparannusaineena sekä siementen peittämiseen.


Mitä vermikuliitti on?

Vermikuliitti on kullalta kimaltava savimineraali, jolla on erittäin hyvä kyky imeä ja pidättää vettä. Perliitin tavoin myös vermikuliitti laajenee kuumennettaessa, ja käyttötarkoituksesta riippuen se murskataan tämän jälkeen erikokoisiksi rakeiksi. Koostumus muistuttaa korkkia, ja rakeet ovat erittäin kevyitä. Myös vermikuliittia käytetään teollisuudessa eristemateriaalina.

Vermikuliitin hyvät ominaisuudet:

 • Vermikuliitti on erittäin kevyttä.
 • Materiaalilla on erinomainen kyky imeä ja pidättää vettä.
 • Vermikuliitti ei hajoa vaan säilyy muuttumattomana.
 • Savimineraali on steriiliä, eivätkä bakteerit tai sienet voi tarttua siihen.
 • Kullanhohtoinen pinta heijastaa auringonvaloa.
 • Mihin vermikuliittia käytetään?

Meille viljelijöille vermikuliitti on erinomainen materiaali seuraaviin käyttötarkoituksiin:


Ruukkumullan parantamiseen

Vermikuliitin avulla mullasta saa kevyempää ja ilmavampaa, ja samalla pienet rakeet imevät itseensä vettä ja pidättävät kosteutta pitkään. Näiden ominaisuuksien ansiosta vermikuliitti on erinomainen maaparannusaine ruukkuihin, amppeleihin ja muihin viljelyastioihin. Sekoita laadukkaan istutusmullan joukkoon 10–25 % vermikuliittia, niin saat luotua ruukkuun istutetuille kasveille täydellisen kasvualustan.


Ruukuissa ja kukkalaatikoissa olevan mullan peittämiseen

Vermikuliitin kykyä heijastaa valoa voidaan hyödyntää ruukuissa ja kukkalaatikoissa. Jos ruukuissa oleva multa peitetään vermikuliittikerroksella, auringonvalo heijastuu mullan pinnalta kasvin alaosiin, jotka eivät muuten saa auringonvaloa.


Kasvualustana kylmäkäsittelyn yhteydessä

Siementen stratifioinnissa eli kylmäkäsittelyssä pyritään jäljittelemään luonnossa talven ajan vallitsevia olosuhteita. Jotkut monivuotisten kasvien siemenet tarvitsevat itääkseen kylmän ajanjakson, jonka ne saavat normaalisti ulkona talvella. Kun esikasvatamme tällaisia siemeniä sisätiloissa, meidän on jäljiteltävä kylmää kautta jääkaapissa, jossa siemenet pidetään kosteassa. Sekoita kylmäkäsiteltävät siemenet kostutettuun vermikuliittiin ja laita seos purkkiin, jonka annetaan olla jääkaapissa lajikekohtaisten ohjeiden mukaisen ajan.


Ruukkuihin kylvettyjen perennojen siementen peittämiseen ulkona

Kun kylvät perennan siemeniä ulos syksyllä, ne on hyvä suojata ja peittää. Voit peittää kylvökset soralla mutta myös vermikuliitilla.


Hyödynnä perliittiä ja vermikuliittia mahdollisimman tehokkaasti

Kun olet tutustunut perliitin ja vermikuliitin ominaisuuksiin, voit valita, mitä materiaalia käytät mihinkin tarkoitukseen ja pystyt hyödyntämään niitä parhaalla mahdollisella tavalla kylvöissä ja viljelyksissä. Toivottavasti tämä selvensi asiaa.

Onnea kylvöihin!

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Loistokas ruiskaunokki

Vanhanaikainen ruiskaunokki tuo mieleen lapsuuden kesät, jolloin aurinko paistoi aina kirkkaalta siniseltä taivaalta sävy sävyyn niityllä kukkivien ruiskaunokkien kanssa. Tämä ihastuttava kukka on saatavilla useissa eri väreissä - kaikki yhtä kauniita. Ruiskaunokki 'Red Boy' tuo glamouria kesäromantiikkaan hohtavan vadelmanpunaisilla, pörröisillä kukilla. Ne tuntuvat lähettävän itsevarman viestin siitä, että uskalla kokeilla ja yllättää. Klassisella niityllä 'Red Boy' on hyvä tiimipelaaja, mutta kukka voi levittää eleganssiaan myös kukkapenkkeihin. Tuoreet kukat ovat mukava elementti sekakimpussa ja kukat voi myös kuivata talvea varten.

Lue lisää
Juhlat hyönteisille

Kun mehiläiset lentävät juhliinsa, ruokalistalla toivotaan olevan paljon siitepölyä ja mettä. Tehkäämme siis tilaa yksinkertaisille, avoimille kukille, joille hyönteisten on helppo laskeutua viihtymään ja voitelemaan vatsojansa. Samalla tapahtuu luonnon pieni taika, kun kukat pölyttyvät ja elämän kiertokulku jatkuu. Kukkasekoitus 'Mehiläiskasvit' tarjoaa täydellisen juhlakonseptin mehiläisille ja muille pölyttäjille. Siemenistä kasvaa rohtopurasruohoa, ruiskaunokkeja, tarhakukonkannusta, punapellavaa ja monia muita kauneimpia yksivuotisia kasvejamme. Kukkien suojassa astia, jossa on vettä ja pieni kivi, antaa pienille olennoille keitaan lepoa, virkistymistä ja juomataukoa varten.

Lue lisää
Juhlat kimalaisille

Niin kauan kuin kullankeltaisessa 'Rocket Golden' leijonankidassa ei vieraile pölyttäviä vieraita, se pitää kukkansa säpissä. Sisällä kukassa siitepöly ja mesi houkuttelevat ohikulkijoita kesäjuhliin. Pieni mehiläinen lentää ovelle ja koputtaa, mutta se ei pääse sisään. Nyt sen sijaan pullea kimalainen laskeutuu leijonankitaan, joka avautuu vieraanvaraisesti. Sisään päästyään kimalainen pomppii ympäriinsä, kunnes se putoaa ulos kukasta pörröiset siitepölyhousut pienissä jaloissaan. Leijonankidan avaaminen vaatii jonkin verran voimaa, joten ovi on vain kimalaisten ja painavampien mehiläisten käyttöön. Kylvä "Rocket Golden" sisätiloihin keväällä, istuta suuriin ryppäisiin kukkapenkkeihin tai ruukkuihin ja kutsu kimalaiset juhliin.

Lue lisää
Eleganssia ja mausteisuutta

Mikäli sareptansinappi "Crimson Red" on sinulle uusi tuttavuus, sinua odottaa upea yllätys. Jos sinapin elegantin pippurisia aromeja kuvailisi värillä, se olisi luultavasti syvänpunainen, aivan kuten Crimson Redin koristeellisten lehtien väri. Maku on pippurinen, mutta ei liian häiritsevästi, ja makuelämys on mieto intensiivisyydestä huolimatta. Kun olet kokeillut helposti kasvatettavaa, terveellistä ja maukasta vihannesta, eikö olisi hienoa saada sitä aina käyttöön? Onni löytyy Crimson Redistä, sillä tätä maukasta sinappia voi korjata ympäri vuoden. Kasvata kesällä ulkona ja pakkasten tultua ikkunalaudalla. Näin saat elegantin värin ja maun kaikkiin salaatteihin kaikkina vuodenaikoina.

Lue lisää
4.6/5 (11186)
2024-06-20
Nopeat ja tarkat toimitukset!
- Ulrika L
2024-06-20
Itämisestä en osaa vielä sanoa mitään. Siemenet saapuivat nopeasti ja hyvin pakattuna. Toivon todella, että siemenet itävät :) Kiitos paljon
- Beate B
2024-06-20
Kiitos, tilaukseni on saapunut ja olen etsinyt vesikrassin siemeniä pitkään. olen hyvin onnellinen
- anette s
2024-06-20
Pikatoimitus!
- Bodil P
2024-06-20
Nopea toimitus ja tietysti kauniita siemeniä!
- Lina I
2024-06-20
Pikatoimitus. Palkintona sain herneitä. Kun tilasin kukkasiemeniä, halusin ne palkkiona.
- Lennart L
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Christopher N
2024-06-20
Painoin väärin viime kerralla, olen erittäin onnellinen
- Rosita G
2024-06-20
Oli muutama kysymys ennen tilaamista, sain nopeat ja arvovaltaiset vastaukset.
- Lars M
2024-06-20
Olen erittäin tyytyväinen.
- Helena
2024-06-20
erittäin hyvä tavara ja toimitus
- Olaug B
2024-06-20
+++++ Impectan kaivattua valikoimaa, kuten houkuttelevia pölyttäjiä, kulttuuriperintökasveja ja pohjoismaisia luonnonkukkia.
- Suzanne E
2024-06-20
Tilauksen saapuminen kesti hieman kauan.
- Karen N
2024-06-20
Erittäin hyvä valikoima hieman outoja asioita ja niitä on niin paljon kuin haluat kokeilla
- Martina K
2024-06-20
Aurinkokastelujärjestelmä toimii täydellisesti 🤩
- Jonna E
2024-06-20
toimivat verkkosivut ja nopea toimitus
- Tiina K
2024-06-20
Toimii loistavasti ja nopea toimitus.
- Gunnel C
2024-06-20
Hienoja siemeniä edulliseen hintaan ja nopea toimitus ovelle.
- Elisabeth O
2024-06-20
Pikatoimitus
- Stig-Arne T
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Margaretha E
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi