Jordnära - Tip och tankar för odlarvänner
Peura puutarhassa - miten toimia?

Ei ole hauskaa, kun peura syö silmuja, kukkia, kuorta, nuoria lehtiä ja vihanneksia. Miten kasveja voidaan suojella ja miten tulisi käsitellä peuroja puutarhassa?

Lue lisää
Kylvä perennoja ulos

Perennoja on upea valikoima eri väreissä ja muodoissa. Kylvämällä perennoja saa paljon kasveja pienemmällä rahalla. Kylvö on yksinkertaista ja pärjää lähes itsekseen.

Lue lisää

Rikkakasvit kuuluvat jokaiseen puutarhaan, mutta aivan niiden armoille ei kannata antautua. Haalimalla tietoa rikkakasvien kasvu- ja leviämistavoista ja panostamalla niiden ennaltaehkäisyyn voit pitää näiden kutsumattomien vieraiden määrän kohtuullisella tasolla puutarhassasi.

Lue lisää

Hydroponinen viljely on jännittävä tapa kasvattaa nopeasti terveellisiä ja maukkaita vihreitä sisätiloissa ilman multaa ympäri vuoden. Katsotaanpa tarkemmin, miten se toimii.

Lue lisää
Aloita kevään viljelyt jo syksyllä

Syyskylvön avulla voi korjata vihannekset, kuten lehtisalaatin ja varhaisporkkanat, jopa tavallista aikaisemmin. Sama koskee ruohosipulia, persiljaa ja monia muita yrttejä. Yksivuotisten kesäkukkien, kuten unikon, kehäkukkien ja lemmikkien, syyskylvö on hyvin yksinkertaista. Ne pärjäävät hyvin itsekseen. Kyse on luonnon lailla toimimisesta – siemenen laittamisesta paikoilleen jo syksyllä.

Lue lisää
Perennojen syyskylvö

Monissa kauniissa puutarhoissa perennat ovat perustana ja turvana kasvavien joukossa. Vuodesta toiseen ne nousevat ja edistävät loisteliasta kesän vihreyttä. Hieman runsaammat perennat muodostavat mielellään taustan yksivuotisille kukille, kun taas isommat ja värikkäämmät ottavat paikkansa ylpeinä yksin ja pärjäävät omillaan.

Lue lisää
TUOTE 1-6 9.1 2  Seuraava »  | Näytä kaikki 

Viikon siemenlajike

Todellinen puutarhaonni

Jotkut kukat pyytävät nöyrästi, että pysähtyisimme hetkeksi huomaamaan niiden kauneuden. Ne haluavat ansaita paikkansa ja antaa takaisin kiitoksensa siitä, että ovat osa puutarhaamme. Yksi näistä ihanista kukista on Hunajakukka. Pienet, kellomaiset laventelinpunaiset kukat, joissa on ilkikurisesti esiin työntyviä heteitä, kiipeävät pystyssä olevista varsista. Varret on koristeltu pikkuruisilla karvoilla, jotka kiiltävät aamuauringossa, kun kastepisarat jäävät niihin roikkumaan. Lehdet peittävät maan jahdatakseen rikkaruohoja, kun taas juuret haarautuvat syvälle ja möyhentävät maata. Kukkien nektari houkuttelee innostuneita mehiläisiä ja perhosia. Hunajakukan kasvattajalle se tuo todellista puutarhaonnea.

2023-09-20

Aaltoilevat hameet

Pelkät hopeanhohtoiset silmut ovat koristeellisia. Sisällä on harsomaiset terälehdet, jotka on taitettu huolellisesti kerroksittain. Kun silmu puhkeaa, se avautuu kauniisti runsaaksi jättimäiseksi unikoksi. Kaksinkertaiset terälehdet vangitsevat katseita intensiivisen punaoranssilla värillä kauniissa kontrastissa kukan sinimustalle keskipisteelle. Unikot heiluvat tuulessa kuin vekkihame loppukesään, jolloin kukka ilmestyy. Kauneus ei suinkaan ole ohi, vaan nyt muodostuu tyylikäs siemenkota, josta luovat kukkakaupat erityisesti pitävät. Tarhaidänunikko 'May Queen' on monivuotinen kaunotar, joka palaa kesästä kesän jälkeen ja jossa on jotain kaunista katseltavaa kevään silmuista talven kuivattuihin siemenkotiin.

2023-07-05

Kokin suosikki

Porkkana on oranssin värin lähettiläs. Sano porkkana ja kaikki näkevät edessään oranssin juureksen. Sano porkkana ja kaikki ajattelevat oranssia väriä. Ruoanlaitossa porkkana tuo hienoja makuja ja koristelua lautaselle - se on arvostettu klassikko keittiössä. Mutta joskus halutaan myös jotain uutta, jännittävää ja trendikästä. Silloin kesäporkkana ‘Purple Dragon’ nousee parrasvaloihin ja siitä tulee kokin suosikki. Purppuranpunaisen kuoren alla on kullanvärinen hedelmäliha, joka vaalenee keltaiseksi ydintä kohti. Maku tarjoaa makean, täyteläisen ja lähes hieman mausteisen elämyksen. 'Purple Dragon' on helppo kasvattaa, ilahduttava korjata ja herkullinen syödä.

2023-06-30

Mausteinen oikotie

Wasabi tarjoaa voimakkaita, eksoottisia makuja – juuri on välttämätön ainesosa japanilaisessa keittiössä. Kasvilla on tuhatvuotinen historia Japanissa, jossa maanviljelijät oppivat kesyttämään tätä erittäin vaativaa kaaliyrttiä. Helppo oikotie, ehkä ei aito, mutta kuitenkin intensiivinen ja jännittävä maku on Wasabirucola 'Wasabi'. Vanhempi nimi on hietasinappi, kun kasvi on mieluummin kasvanut aurinkoisia seiniä ja kiviä vasten. Wasabirucola on kestävä kovis, joka kasvaa nopeasti kaikenlaisissa maaperissä, ja rehevä kasvi houkuttelee mehiläisiä, kimalaisia ja perhosia valkoisiin kukkiinsa. Korjaa satoa koko kesän herkullisena mausteena ja sekoita syksyllä ravinnerikkaat lehdet ja varret multaan.

2023-06-15

Kiehtova luonto

Keittiöpuutarhassa on ryppyisiä pieniä keltajuuren 'Golden Eye' siemeniä. Maaperää kastellaan joka päivä, jotta siemenet pysyvät kosteina. Aurinko paahtaa alkukesän lämmintä maaperää ja pian alkaa spektaakkeli, jota kukaan ei näe, kun kalpea verso puhkeaa siemenkuoren läpi. Toistaiseksi kaikki on pientä ja haavoittuvaa, ja maaperä tarjoaa tervetulleen suojan voimakkaalta valolta, tuulelta ja iskuilta. Kun verso nousee maasta, siinä on pieni juuri, jolla pysyy kiinni. Ensin kehittyvät sirkkalehdet, jotka tarjoavat nuorelle taimelle ravintoa. Pian näkyy ensimmäinen maukas varsi. Ajan ja huolenpidon myötä maukkaat kullankeltaiset juuret kasvavat maan alla ja koristellaan sisältä kuin vuosirenkaat puussa. Luonto on kiehtova.

2023-06-08

Kukkiva taideteos

Taiteilija ja puutarhuri Cedric Morris eli lähes sata vuotta, 1800-luvun lopulta viime vuosisadan loppuun. Hänen kiihkeä intohimonsa kukkia kohtaan näkyi hänen taiteessaan sekä hänen kauniissa puutarhassaan Suffolkin kreivikunnassa Lontoosta koilliseen. Cedric rakasti unikkoja ja erityisesti lajikkeita, joiden terälehdissä oli himmeitä värejä. Kukkapenkeistä hän kitki sinnikkäästi kirkkaan oranssin ja punaisen sävyiset kukat suosien lempeitä pastellisävyjä. Ja jossain Cedricin tontilla silkkiunikko 'Mother of Pearl' näki päivänvalon. Tylsä antiikkivioletti, pehmeä pastellinpunainen ja ukkosen purppura hopeakoristeineen olivat juuri niitä hienostuneita vivahteita, joista tämä kukkia rakastava maalari oli haaveillut.

2023-05-28

Pohjoismaiden mestari

Yhtenä harvoista viljelykasveista lantulla ei ole villejä sukulaisia. 1600-luvulla se näki päivänvalon Pohjoismaissa nauriin ja kaalin risteytyksen kautta. Tämä oli ennen perunan vaikutusta ja hyödyllisten ja kestävien satojen tarve oli kova. Länsigöötanmaan murteella uutta elintärkeää juurta kutsuttiin nimellä rotabagge. Siemeniä lähetettiin ulkomaille Skotlantiin ja Ranskaan, missä lanttua kutsutaan edelleen nimellä rutabaga. Kun peruna rynnisti ruotsalaisiin kotitalouksiin 1800-luvulla, lanttu unohtui. Viljelty monimuotoisuus -ohjelman ja suuren siemenvastarinnan ansiosta monia lantun siemenlajikkeita on kerätty ja niitä viljellään nyt uudelleen niiden hyödyllisyyden ja maun vuoksi. Kokeile lanttua Champion ja tutustu Pohjoismaiden mestariin.

2023-05-14

Valitse maa

Sulje ja jatka eurolla