Jordnära - Tip och tankar för odlarvänner
Peura puutarhassa - miten toimia?

Ei ole hauskaa, kun peura syö silmuja, kukkia, kuorta, nuoria lehtiä ja vihanneksia. Miten kasveja voidaan suojella ja miten tulisi käsitellä peuroja puutarhassa?

Lue lisää
Kylvä perennoja ulos

Perennoja on upea valikoima eri väreissä ja muodoissa. Kylvämällä perennoja saa paljon kasveja pienemmällä rahalla. Kylvö on yksinkertaista ja pärjää lähes itsekseen.

Lue lisää

Rikkakasvit kuuluvat jokaiseen puutarhaan, mutta aivan niiden armoille ei kannata antautua. Haalimalla tietoa rikkakasvien kasvu- ja leviämistavoista ja panostamalla niiden ennaltaehkäisyyn voit pitää näiden kutsumattomien vieraiden määrän kohtuullisella tasolla puutarhassasi.

Lue lisää

Hydroponinen viljely on jännittävä tapa kasvattaa nopeasti terveellisiä ja maukkaita vihreitä sisätiloissa ilman multaa ympäri vuoden. Katsotaanpa tarkemmin, miten se toimii.

Lue lisää
Aloita kevään viljelyt jo syksyllä

Syyskylvön avulla voi korjata vihannekset, kuten lehtisalaatin ja varhaisporkkanat, jopa tavallista aikaisemmin. Sama koskee ruohosipulia, persiljaa ja monia muita yrttejä. Yksivuotisten kesäkukkien, kuten unikon, kehäkukkien ja lemmikkien, syyskylvö on hyvin yksinkertaista. Ne pärjäävät hyvin itsekseen. Kyse on luonnon lailla toimimisesta – siemenen laittamisesta paikoilleen jo syksyllä.

Lue lisää
Perennojen syyskylvö

Monissa kauniissa puutarhoissa perennat ovat perustana ja turvana kasvavien joukossa. Vuodesta toiseen ne nousevat ja edistävät loisteliasta kesän vihreyttä. Hieman runsaammat perennat muodostavat mielellään taustan yksivuotisille kukille, kun taas isommat ja värikkäämmät ottavat paikkansa ylpeinä yksin ja pärjäävät omillaan.

Lue lisää

Viikon siemenlajike

Siemen alkukodista

Emme tiedä varmasti, miltä se näytti, mutta mielikuvitus voi villiintyä. Kun 1600-luku on lopuillaan, sisilialainen munkki Franciscus Cupani vaeltelee kauniilla saarellaan. Ilma on maustettu villiherneen kukkien tuoksulla, joka kiertelee pensaiden ja puiden keskellä. Franciscusilla on ympäri Eurooppaa ystäviä, jotka ovat kiinnostuneita kasvitieteestä, ja heille hän lähettää Sisilian herkullisen tuoksuisen kaunottaren siemeniä. Pian ensimmäinen tuoksuherneen lajike on nimeltään ‘Franciscus Cupani’. Muutamaa vuotta myöhemmin uusi lajike kukkii erinomaisine tuoksuineen ja hohtavine violetteine terälehtineen. Tämän ‘Matucana’-nimisen perinnelajikkeen kasvattaminen on kuin kylväisi siemeniä suoraan niiden alkukodista Sisiliasta, missä viljelty tuoksuherne syntyi.

2023-03-19

Herkuttelijoille

Kuten nimestä jo saattaa arvatakin, euroopanmerikaalin luonnollinen kasvuympäristö löytyy rannikon läheisyydestä. Siellä suolaa ja tuulta kestävät lehdet kasvavat ylös epävieraanvaraisesta maasta. Englannissa euroopanmerikaalia on pidetty pitkään herkkuna sen pähkinäisten varsien ja parsakaalimaisten kukkanuppujen ansiosta. Suurilla lehdillä on hieman karvas maku, jota rannikoiden asukkaat pyrkivät miedontamaan valkaisemalla kasveja samalla tavoin kuin me teemme parsalle. Syksyllä asukkaat vaelsivat pitkin rantoja ja peittivät rantakaalit merilevällä. Varhain keväällä talvipeitteen alta kurkisti rapeita nuppuja. Varhaisen sadon jälkeen lehdet kasvoivat, ja pian herkuttelijat houkuteltiin rannalle takaisin maukkaiden varsien ja kukkanuppujen toivossa.

2022-10-30

Kiemurteleva nätkelmä

Keväällä hentoiset, vihreät varret lähtevät innokkaasti liikkeelle. Seuraavaksi varsista kasvavat siivillä ja kärhillä varustetut versot. Kun ne lähtevät mutkittelevalle kesäseikkailulleen, pensaat ja tiheiköt saavat toimia tukena. Versot kiipeilevät siellä täällä oksien ja risujen seassa tavoitteenaan nousta auringonvaloon juuri parahiksi ylenpalttista kukintaa varten. Jos versoilla ei ole tarttumapintaa, ne levittäytyvät maanpinnalle kuin vihreä, rehevä matto. Ruusunätkelmä kukkii kesällä punaisin, valkoisin ja vaaleanpunaisin hernekukin lyhyiden varsien päissä. Tämä kiemurteleva kasvi on tuoksuherneen monivuotinen ja tuoksuton sukulainen, joka kuihtuu syksyllä ja palaa takaisin seuraavalla kaudella täynnä uutta energiaa ja tahtoa kukoistaa.

2022-10-23

Silmänruokaa

Vierailijat huudahtavat hämmästyksestä ohittaessaan puutarhassa pensaan, joka näyttää olevan täynnä pieniä paperilyhtyjä. Tämä tapahtuu juuri, kun isolyhtykoison hedelmäpalot saavat hehkuvan oranssin syysvärityksensä. Talveksi siemenkapselit kuivuvat ja saavat uuden mahdollisuuden loistaa, kun lyhty peittyy kimaltelevaan kuuraan talviaamun kalpeassa valossa. Katsojan kärsivällisyys palkitaan vielä seuraavalla kaudella, kun lyhdyt ovat niin ohuita, että vain lehtisuonet pitävät niitä koossa. Läpinäkyvä verkon sisällä loistavat isolyhtykoison punaiset marjat. Kauniiseen astiaan istutettuna isolyhtykoiso ihastuttaa vaihtelevalla ilmeellään pitkään.

2022-10-09

Keisarillinen punerrus

Keisarinpikarililjaan liittyvien lukuisten legendojen joukossa on yksi, joka kertoo siitä, kuinka kukan värit muuttuivat punaisiksi. Sanotaan, että Jeesuksen aikaan keisarinpikarililjat kukkivat vain valkoisina ja keltaisina. Niitä kasvoi muun muassa Getsemanessa, Jerusalemissa Öljymäen rinteellä sijaitsevassa puutarhassa. Kun Jeesus vangittiin, puutarhan kasvit osoittivat kunnioitustaan kumartamalla kukkansa maahan. Lukuun ottamatta keisarinpikarililjaa, joka seisoi yhä suorana täydessä loistossaan. Komea kukka sai moitteita ylimielisyydestään ja punastui häpeästä. Kenties punaiselle väritykselle on muitakin selityksiä, mutta ainakin voimme ajatella tämän keisarillisen punastumisen mahdollistaneen liljan keltaisina, oransseina ja punaisina kukkivien kukkien värityksen.

2022-09-25

Ikuinen kesä

Olemme tottuneet näkemään kesätuulessa huojuvia päivänkakkaroita niityillä ja luonnonpuutarhoissa. Puutarhassa ne levittävät luonnollisuuden ilosanomaa, ja kukat ilmestyvät korkealle nouseviin varsiin. Kukkapenkin alemman kerroksen täytteeksi sopiva prinsessankakkara F1 'Madonna' hurmaa niin upeilla kukinnoilla, ettei kesästä puutu kauneutta. 'Madonna' muodostaa matalia, tiheästi haaroittuvia varsia, joita peittävät suuret, neitseellisen valkoiset laitakukat. Keskellä koreilee kehräkukka mitä kirkkaimman keltaisena. Kun yksi kukka menettää kauneutensa, on seuraavan vuoro. Kuihtuvat kukat peittyvät pian uusiin, ja kesä tuntuu jatkuvan ikuisesti.

2022-09-18

Näytelmä

Kun luonnon muotoilija antaa mielikuvituksensa virrata vapaasti, syntyy kiehtovaa jälkeä. Kauniisti muotoillut tarhasarjaliljat on maalattu näyttävillä värisävyillä intensiivisestä oranssista punaiseen, keltaiseen ja vaaleanpunaiseen. Kukinta käynnistää kaivatun näytelmän. Katsokaapa vaikka 'Rosella's Dream' -liljaa, joka luo kukkapenkkiin kesäyön unelman. Kukkien väri vaihtelee lähes valkoisesta tummempaan roosaan terälehtien kärkiä kohti. Pienet suklaanruskeat täplät kukan keskustassa näyttävät tietä perhosille, jotka haluavat vierailla viininpunaisten heteiden luona. Liljan poimiminen leikkokukaksi tuntuu ylivoimaiselta. Onneksi jo yksi lilja kauniissa maljakossa riittää siirtämään osan puutarhan ihanuudesta sisätiloihin.

2022-09-11

Valitse maa

Sulje ja jatka eurolla