Varför står det F1 och F2 på fröpåsen?

Miksi siemenpussissa lukee F1 tai F2?

Saatamme siemenpusseja tutkiessamme törmätä lajikkeisiin, joiden nimen eteen on lisätty merkintä F1 tai F2, kuten esimerkiksi vaahtera-aulio F1 'Bella' tai tarhaorvokki F2 'Jolly Joker'. Mitä nämä kirjain-numeroyhdistelmät meille kertovat?

Mikä on F1-hybridi?

  1. F1-hybridi on kahden geneettisesti erilaisen lajin tai lajikkeen risteytys.
  2. F1-hybridejä kasvatetaan tiukan valvonnan alaisina.
  3. F1-hybridi on risteytyksen ensimmäisen sukupolven edustaja.
  4. F1-hybridien siemenet voivat tuottaa täysin erilaisia jälkeläisiä.
  5. F2-hybridit ovat seurausta itsepölyttyneistä tai ristipölytetyistä F1-hybrideistä.

Lajikeaito siemen on peräisin samaa lajiketta edustavista vanhemmista. F1-hybridit ovat sen sijaan siemenlajikkeita, joita on risteytetty luonnollisella tavalla uusien lajikkeiden luomiseksi ja erilaisten haluttujen ominaisuuksien korostamiseksi. Tällaisia ominaisuuksia voivat olla kestävyys, nopea kasvu, upea väri, pitkä kukinta jne. Risteytys tapahtuu geneettisesti erilaisten lajien tai lajikkeiden välillä, ja se toteutetaan tarkassa valvonnassa halutun tuloksen saavuttamiseksi ja ominaisuuksien säilymisen varmistamiseksi. Pölytys tapahtuu käsin ja jalostustyö kestää useita vuosia.


F1-hybridit ovat ensimmäinen sukupolvi

Kun lajikkeella on merkintä F1, kuten esimerkiksi auringonkukka F1 'Copper Queen' tai suippokaali F1 'Caraflex', se tarkoittaa, että lajike edustaa huolellisesti toteutetun kahden lajin tai lajikkeen luonnollisen risteytyksen jälkeistä ensimmäistä sukupolvea. F1-hybridit ovat ominaisuuksiltaan vakaita, joten voit aina kyseisen lajikkeen ostaessasi luottaa siihen, että lopputulos on sama.


Mitä tapahtuu, jos kylvän F1-hybridin siemeniä?

F1-hybridit tuottavat hedelmällisiä siemeniä, mutta näiden siementen kylvötulokset ovat usein arvaamattomia. Jälkeläisillä voi hyvinkin olla ominaisuuksia, jotka ovat periytyneet isovanhemmilta eli niiltä kahdelta geneettisesti erilaiselta lajilta tai lajikkeelta, jotka risteytettiin F1-hybridin luomiseksi. Tietyn F1-hybridin jälkeläiset voivat myös poiketa suuresti toisistaan. Lopputuloksena voi siis olla joukko sisaruksia, jotka vaihtelevat väreiltään, pituudeltaan ja muilta ominaisuuksiltaan.

Jotta saisit varmasti saman F1-hybridilajikkeen edustajia seuraavanakin vuonna, sinun on ostettava uusi siemenpussi, joka sisältää kontrolloidussa ympäristössä kasvatettuja siemeniä.


Jännittävät F2-hybridit

Joskus F1-hybridien itse- tai ristipölytys johtaa vakaisiin ja jännittäviin uusiin lajikkeisiin, joita kutsutaan F2-hybrideiksi. Näitä kannattaa viljellä edelleen ammattimaisesti. F2-hybridejä ovat esimerkiksi siankärsämö F2 'Flowerburst Lilac Shades', torvikukka F2 'Bolero' ja tarhaorvokki F2 'Jolly Joker'.


Mitä eroa on hybrideillä ja geneettisesti muunnelluilla siemenillä ja kasveilla?

Kasvikunnan hybridit syntyvät lajien ja lajikkeiden välillä luonnollisesti tapahtuvan seksuaalisen lisääntymisen kautta. Kun tämä toteutetaan hallitusti, sitä kutsutaan kasvinjalostukseksi. Hybridin geenisarja näyttää erilaiselta kuin risteytetyillä lajeilla tai lajikkeilla.

Geneettinen muuntelu tarkoittaa, että siemenissä ja kasveissa olevia geenisarjoja muutetaan puuttumalla solujen DNA:han. Geenimuunnellut siemenet eivät kuulu Impectan valikoimaan. Geenimuunneltuja siemeniä esiintyy lähes yksinomaan maatalous- ja elintarviketeollisuudessa.


Toivomme, että olemme onnistuneet selventämään, mitä merkinnät F1 ja F2 lajikkeiden nimien edessä tarkoittavat, ja toivotamme hauskoja ja palkitsevia viljelyhetkiä.

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Loistokas ruiskaunokki

Vanhanaikainen ruiskaunokki tuo mieleen lapsuuden kesät, jolloin aurinko paistoi aina kirkkaalta siniseltä taivaalta sävy sävyyn niityllä kukkivien ruiskaunokkien kanssa. Tämä ihastuttava kukka on saatavilla useissa eri väreissä - kaikki yhtä kauniita. Ruiskaunokki 'Red Boy' tuo glamouria kesäromantiikkaan hohtavan vadelmanpunaisilla, pörröisillä kukilla. Ne tuntuvat lähettävän itsevarman viestin siitä, että uskalla kokeilla ja yllättää. Klassisella niityllä 'Red Boy' on hyvä tiimipelaaja, mutta kukka voi levittää eleganssiaan myös kukkapenkkeihin. Tuoreet kukat ovat mukava elementti sekakimpussa ja kukat voi myös kuivata talvea varten.

Lue lisää
Juhlat hyönteisille

Kun mehiläiset lentävät juhliinsa, ruokalistalla toivotaan olevan paljon siitepölyä ja mettä. Tehkäämme siis tilaa yksinkertaisille, avoimille kukille, joille hyönteisten on helppo laskeutua viihtymään ja voitelemaan vatsojansa. Samalla tapahtuu luonnon pieni taika, kun kukat pölyttyvät ja elämän kiertokulku jatkuu. Kukkasekoitus 'Mehiläiskasvit' tarjoaa täydellisen juhlakonseptin mehiläisille ja muille pölyttäjille. Siemenistä kasvaa rohtopurasruohoa, ruiskaunokkeja, tarhakukonkannusta, punapellavaa ja monia muita kauneimpia yksivuotisia kasvejamme. Kukkien suojassa astia, jossa on vettä ja pieni kivi, antaa pienille olennoille keitaan lepoa, virkistymistä ja juomataukoa varten.

Lue lisää
Juhlat kimalaisille

Niin kauan kuin kullankeltaisessa 'Rocket Golden' leijonankidassa ei vieraile pölyttäviä vieraita, se pitää kukkansa säpissä. Sisällä kukassa siitepöly ja mesi houkuttelevat ohikulkijoita kesäjuhliin. Pieni mehiläinen lentää ovelle ja koputtaa, mutta se ei pääse sisään. Nyt sen sijaan pullea kimalainen laskeutuu leijonankitaan, joka avautuu vieraanvaraisesti. Sisään päästyään kimalainen pomppii ympäriinsä, kunnes se putoaa ulos kukasta pörröiset siitepölyhousut pienissä jaloissaan. Leijonankidan avaaminen vaatii jonkin verran voimaa, joten ovi on vain kimalaisten ja painavampien mehiläisten käyttöön. Kylvä "Rocket Golden" sisätiloihin keväällä, istuta suuriin ryppäisiin kukkapenkkeihin tai ruukkuihin ja kutsu kimalaiset juhliin.

Lue lisää
Eleganssia ja mausteisuutta

Mikäli sareptansinappi "Crimson Red" on sinulle uusi tuttavuus, sinua odottaa upea yllätys. Jos sinapin elegantin pippurisia aromeja kuvailisi värillä, se olisi luultavasti syvänpunainen, aivan kuten Crimson Redin koristeellisten lehtien väri. Maku on pippurinen, mutta ei liian häiritsevästi, ja makuelämys on mieto intensiivisyydestä huolimatta. Kun olet kokeillut helposti kasvatettavaa, terveellistä ja maukasta vihannesta, eikö olisi hienoa saada sitä aina käyttöön? Onni löytyy Crimson Redistä, sillä tätä maukasta sinappia voi korjata ympäri vuoden. Kasvata kesällä ulkona ja pakkasten tultua ikkunalaudalla. Näin saat elegantin värin ja maun kaikkiin salaatteihin kaikkina vuodenaikoina.

Lue lisää
4.6/5 (11186)
2024-06-20
Nopeat ja tarkat toimitukset!
- Ulrika L
2024-06-20
Itämisestä en osaa vielä sanoa mitään. Siemenet saapuivat nopeasti ja hyvin pakattuna. Toivon todella, että siemenet itävät :) Kiitos paljon
- Beate B
2024-06-20
Kiitos, tilaukseni on saapunut ja olen etsinyt vesikrassin siemeniä pitkään. olen hyvin onnellinen
- anette s
2024-06-20
Pikatoimitus!
- Bodil P
2024-06-20
Nopea toimitus ja tietysti kauniita siemeniä!
- Lina I
2024-06-20
Pikatoimitus. Palkintona sain herneitä. Kun tilasin kukkasiemeniä, halusin ne palkkiona.
- Lennart L
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Christopher N
2024-06-20
Painoin väärin viime kerralla, olen erittäin onnellinen
- Rosita G
2024-06-20
Oli muutama kysymys ennen tilaamista, sain nopeat ja arvovaltaiset vastaukset.
- Lars M
2024-06-20
Olen erittäin tyytyväinen.
- Helena
2024-06-20
erittäin hyvä tavara ja toimitus
- Olaug B
2024-06-20
+++++ Impectan kaivattua valikoimaa, kuten houkuttelevia pölyttäjiä, kulttuuriperintökasveja ja pohjoismaisia luonnonkukkia.
- Suzanne E
2024-06-20
Tilauksen saapuminen kesti hieman kauan.
- Karen N
2024-06-20
Erittäin hyvä valikoima hieman outoja asioita ja niitä on niin paljon kuin haluat kokeilla
- Martina K
2024-06-20
Aurinkokastelujärjestelmä toimii täydellisesti 🤩
- Jonna E
2024-06-20
toimivat verkkosivut ja nopea toimitus
- Tiina K
2024-06-20
Toimii loistavasti ja nopea toimitus.
- Gunnel C
2024-06-20
Hienoja siemeniä edulliseen hintaan ja nopea toimitus ovelle.
- Elisabeth O
2024-06-20
Pikatoimitus
- Stig-Arne T
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Margaretha E
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi