Ilmainen toimitus kaikille siemenille koko heinäkuun ajan (koskee halvinta toimitustapaa).
Peura puutarhassa - miten toimia?

Peura puutarhassa - miten toimia?

Ei ole hauskaa, kun peura syö silmuja, kukkia, kuorta, nuoria lehtiä ja vihanneksia. Miten kasveja voidaan suojella ja miten tulisi käsitellä peuroja puutarhassa?

Peurojen käsittely puutarhassa

On paljon hyvää tarkoittavia neuvoja kasveista, jotka eivät ole peurojen mieleen, ja menetelmistä, jotka karkottavat nämä kauniit eläimet, jotka syövät kukkia ja vihanneksia. Onko olemassa turvallisia tapoja suojella puutarhaa?

Ajattele, että Ruotsin peurakanta oli kuollut lähes sukupuuttoon 1800-luvun puolivälissä. Skånen sisäosassa oli jäljellä pieni kanta. Uusien metsästysmääräysten ansiosta kanta kasvoi ja peurakanta elpyi. Muut tekijät ovat vuosien saatossa vaikuttaneet siihen, että peura pystyy lisääntymään varmasti; esimerkiksi aikoina, jolloin syyhypunkkitartunta on iskenyt rajusti kettuihin, ja paljon harvempi peura on siksi joutunut villieläinten uhriksi. Nykyään peuroja tavataan edelleen Ruotsin tunturialueilla asti.


Puutarha täydellinen paikka peuralle

Peuran luonnollinen ympäristö on lehti- ja havumetsä. Sitä mukaa kuin asuntoalueet ovat levinneet eri puolille maaseutua ja lähelle peurojen elinympäristöä, peurat ovat löytäneet paikan, joka tarjoaa hopealautasella juuri sitä, mitä ne haluavat - puutarhamme.

Kevään ja alkukesän aikana puutarha tarjoaa ravitsevia ja maukkaita nuoria lehtiä ja kukannuppuja. Tarvitsee vain napostella niitä, jotta voi täydentää ravintovaroja talven jälkeen.

Kesäisin peurat käyvät puutarhassa usein harvemmin. Silloin ne löytävät runsaasti ruokaa metsästä ja jäävät sinne, kun vasa syntyy ja tarvitsee hoitoa.

Loppukesällä peurat palaavat mielellään puutarhaan vasojen kanssa. Silloin kasvimaan ja kasvatuslaatikoiden kypsä sato tarjoaa runsaasti ruokaa. Vasat oppivat nopeasti, missä on hyvää ruokaa, ja ne etsiytyvät itse puutarhoihin kasvettuaan aikuisiksi. Nuoret peurat oppivat myös nopeasti olemaan pelkäämättä ihmisiä. Koska äidit vievät ne rauhallisesti puutarhaan, jossa on ihmisiä ja ihmisten hajuja, ne eivät koe ihmisiä uhkana.


Mitä kasveja peurat eivät syö?

Kaikki kasvit voivat olla peuran mieleen. Mehukkaat kukannuput, vastapuhjenneet lehdet ja maukkaat vihannekset ovat suosikkiruokaa puutarhassa, mutta jos niitä ei ole saatavilla, peuralle maistuu hyvin muu tarjolla oleva. Tästä syystä on vaikeaa jakaa omien kokemusten perusteella vinkkejä muille - mitä peurat eivät syö yhdessä puutarhassa, ne voivat hyvinkin syödä hyvällä ruokahalulla jonkun muun kukkapenkistä.

Puutarhanhoitokirjallisuudessa ja Internetissä on paljon vinkkejä kasveista, jotka eivät ole peuran mieleen. Pidä näitä luetteloita neuvoina, jotka perustuvat muiden kokemuksiin. Ne voivat toimia hyvin, mutta yhtä hyvin voi käydä niin, että täysin eri kasvit jätetään rauhaan. Parasta on kerätä kokemuksia omasta puutarhasta ja lähellä olevista peuroista.


Vuorovaikutus peuran ja ihmisen välillä

Jos peurat eivät söisi puutarhakasveja, arvostaisimme varmasti niiden läsnäoloa. Tontin ohi aamunkoitteessa kulkeva peura on kaunis näky. Jos tonttia ympäröivät pensaikot ja tiheiköt, peura voi päättää hakea sieltä suojaa ja levätä siellä. Se tuntuu mukavalta, mutta muista, että mitä paremmin ne viihtyvät tontin läheisyydessä, sitä suurempi on todennäköisyys, että ne etsivät ruokaa puutarhasta. Niiden karkotuksesta kauden alussa ennen niiden kotiutumista voi olla hyötyä.

Ankarina talvina peurojen voi olla vaikea löytää ruokaa, ja monet ihmiset päättävät silloin ruokkia niitä. Siitä voi olla seurauksena, että peura etsii tiensä siihen ympäristöön myös kasvukauden aikana.


Viljelyn aitaus hirvieläinten karkottamiseksi

Ainoa varma tapa suojata puutarhaa ja viljelykasveja hirvieläimiltä on pitää ne poissa verkon ja aidan avulla. Koko puutarhan aitaaminen ei ole hauskaa eikä kaunista. Muita vaihtoehtoja:

Aitaa tietty alue
Viljelypalsta tai kasvimaa voidaan aidata kokonaan verkkoaitauksella, mieluiten vihreällä, joka erottuu vähemmän. Kanaverkot ovat hyviä, koska silmäkoko on niin pieni, etteivät linnut jää niihin kiinni. Aidan korkeuden tulisi olla noin 180 cm – peura voi hypätä todella korkealle. Joskus kukkapenkkien ympärillä näkee kaksoisaitoja esimerkiksi puistoissa; ensin hieman yli 100 cm korkea matalampi aita ja sen sisällä noin 150 cm korkea korkeampi aita. Syynä on se, että ei haluta todella korkeaa aitaa, koska se pilaa puiston vierailijoiden kokemuksen. Hieman matalampi, mutta kaksinkertainen aita on osoittautunut pelotteeksi peuroille yli hyppäämistä vastaan.

Tiettyjen kasvien, pensaiden tai puiden aitaaminen
Äskettäin istutetut puut, ruusut tai muut nuoret kasvit ovat hirvieläinten herkkuruokaa. Jos haluaa pitää peuran poissa yksittäisistä tai muutamista kasveista, aidan ei tarvitse olla yhtä korkea kuin suuren alueen ympärillä. Peuroja ei houkuttele hyppääminen sellaisen verkon yli, joka sitten sulkee ne pienelle alueelle.

Peitä kasvatuslaatikot
Jos kasvattaa lavakauluksissa tai muissa laatikoissa, voi pitää peurat loitolla rakentamalla verkkohäkin ja peittämällä sillä.

Peuran karkoituskeinot
On olemassa monia vinkkejä peuran pitämiseen loitolla puutarhasta. Valitettavasti niille on yhteistä se, että vaikutus häviää hetken kuluttua. Peura tottuu siihen ja kasviherkkujen houkutus on suurempi kuin pelko.

Yksi vaihtoehto on tietysti muuttaa pelottelutaktiikkaa säännöllisin väliajoin. Menetelmiä, joita monet ovat kokeilleet ja jotka voivat olla tehokkaita jonkin aikaa, ovat:

  • Ripusta pesemätöntä lampaanvillaa kukkapenkkiin ja kasvimaalle. Leviää hajua, josta peura ei pidä.
  • Levitä kenkävoidetta tikkuihin ja laita puutarhaan. Tuoksun pitäisi karkottaa peurat.
  • Peura ei pidä maaperään levitetystä verijauhosta, tehokkaasta lannoitteesta. Valitettavasti tuoksu häviää melko nopeasti.
  • Ripusta puutarhaan luonnollista saippuaa, ei hajustettua.
  • Jotkut viljelijät kaatavat virtsaa kasveille. Se on typen lisäystä kasveille ja hajun pitäisi karkottaa peuraa, joka näkee sen ikään kuin joku olisi merkannut alueen.
  • Ripusta kimaltelevia esineitä, kuten CD-levyjä tai foliota. Valitettavasti peura tottuu niihin nopeasti.

Peura on osa viljelijän elämää

Olisi ollut kiva antaa yksinkertaisia, luonto- ja eläinystävällisiä neuvoja, jotka pitävät peurat tontin rajojen ulkopuolella. Sitten kauniiden eläinten olisi voitu antaa kävellä ympäriinsä puutarhan ulkopuolella kauniina katseenvangitsijana. Valitettavasti näin ei ole, mutta viljelijöiden ja puutarhojen omistajien, joilla ahneet peurat vierailevat usein, on löydettävä oma lähestymistapansa. Kokeilemalla löydät kasvit, jotka saavat olla rauhassa, aitaa ne, joita haluat ehdottomasti suojella, ja testaa erilaisia mahdollisia karkotusmenetelmiä. Siten pääsemme näkemään peuran ja muut villieläimet osana viljelijän elämää.

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Kesäinen tanssi

Jo nupulla ollessaan tämä kukka herättää uteliasta ihmettelyä. Vaaleanvihreä nuppu lepää tillimäisen lehdistön muodostaman kauluksen päällä. Kun puutarha on keskikesällä täydessä kukassa, tarhaneito 'Miss Jekyll Rose' avaa suloiset, puoliksi kerrannaiset kukkansa valkoisen ja vaaleanpunaisen sävyissä. Terälehdet näyttävät siltä kuin ne olisi leikattu silkkipaperista. Avautuneet kukat tanssivat lehtien yläpuolella ja uudet nuput odottavat vuoroaan vehreyden seassa. Harvinaislaatuinen kukinta jatkuu läpi kesän, mutta kauneus ei pääty siihen. Syksyllä vuoron saavat pieniä taideteoksia muistuttavat vaaleanruskeat siemenkodat, joita kauniisti kuivuneet liuskaiset lehdet kannattelevat. 'Miss Jekyll Rose' tanssii puutarhassa yhden kesän, mutta kuivatuissa kukkakimpuissa se ilahduttaa vielä pitkään.

Lue lisää
Maukas maltsa

Nimi maltsa ei lupaa hyvää, jos tavoitteena on niittää menestystä puutarhoissa ja kasvimailla. Jotkut saattavat haukkua jopa rikkaruohoksi. Maltsoja on kuitenkin useita erilaisia, joten älä torju niitä kaikkia. Kirkkaanvihreä tarhamaltsa ansaitsisikin lämpimän vastaanoton. Lämpimissä maissa sitä kutsutaan kesäpinaatiksi ja arvostetaan korkealle, sillä se säilyttää raikkautensa myös helteessä. Tarhamaltsa kohoaa metrin korkeuteen kasvattaen vitamiinipitoisia ja hyvänmakuisia lehtiä. Nuoria versoja kerätään suoraan salattiin ja täysikasvuiset lehdet kypsennetään pinaatin tapaan. Syksyllä ilmestyvät näyttävät siemenkodat ovat omiaan erilaisiin asetelmiin ja maljakoihin. Maukas maltsa kylvetään suoraan lämpimään kevätmaahan ja sen jälkeen korjataan erissä koko kesän ajan.

Lue lisää
Kulinaarista eleganssia

Tämä kertakaikkisen herkullinen papu tarjoaa pitkiä, herkkiä, kirkkaan violetin värisiä palkoja. Salkopapu 'Carminat' on tunnettu hiutalemaisesta koostumuksestaan ​​ja fantastisesta maustaan, jossa on hieman pähkinäinen vivahde. Ainutlaatuinen ulkonäkö on katseenvangitsija niin viljelyssä kuin lautasella. 'Carminat' tuo ruokiin eleganssia ja kulinaarisia elämyksiä - olipa se sitten salaatissa, keitossa tai lisukkeena. Anna kauniin salkopavun kiertyä säleikköä pitkin tai kasvaa pitkäksi ja odota kesän ja syksyn herkullista satoa ja täysin säikeettömiä palkoja.

Lue lisää
Loistokas ruiskaunokki

Vanhanaikainen ruiskaunokki tuo mieleen lapsuuden kesät, jolloin aurinko paistoi aina kirkkaalta siniseltä taivaalta sävy sävyyn niityllä kukkivien ruiskaunokkien kanssa. Tämä ihastuttava kukka on saatavilla useissa eri väreissä - kaikki yhtä kauniita. Ruiskaunokki 'Red Boy' tuo glamouria kesäromantiikkaan hohtavan vadelmanpunaisilla, pörröisillä kukilla. Ne tuntuvat lähettävän itsevarman viestin siitä, että uskalla kokeilla ja yllättää. Klassisella niityllä 'Red Boy' on hyvä tiimipelaaja, mutta kukka voi levittää eleganssiaan myös kukkapenkkeihin. Tuoreet kukat ovat mukava elementti sekakimpussa ja kukat voi myös kuivata talvea varten.

Lue lisää

Viikon siemenlajike

Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

2024-06-23

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

2024-05-26

Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

2024-05-19

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

2024-04-28

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

2024-03-17

Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

2024-03-10

4.6/5 (12324)
2024-07-15
Hyvälaatuisia siemeniä ja kasveja!
- Inger H
2024-07-15
Aina hyvää palvelua kun soitan asiakaspalveluun!
- Annika D
2024-07-15
nopea toimitus ja edullinen hinta
- Sol-Britt B
2024-07-15
Nopeat toimitukset
- Eva L
2024-07-15
Hyvä toimitus ja nopea tilauksen käsittely
- ingalill N
2024-07-15
Saimme hyviä siemeniä
- Tor F
2024-07-15
Tilaus on toiminut moitteettomasti.
- Mats L
2024-07-15
Mukava tehdä ostoksia heidän verkkosivuillaan ja aina tyytyväinen siemeniin!
- Jan T
2024-07-15
Nopeaa ja sujuvaa palvelua!
- Lillemor M
2024-07-15
Hinta hyvä. Nopea tilauksen käsittely. Mutta Postnord on erittäin hidas
- Bent C
2024-07-15
Hyvä valikoima. Joitakin epätavallisia siementyyppejä
- Eliane H
2024-07-15
Bran palvelu
- Andreas S
2024-07-15
Olen erittäin tyytyväinen. Suuri valikoima, hyvät tavarat ja nopea toimitus ulkomailla olemisesta huolimatta.
- Martin H
2024-07-15
Helppo tarttua ja siemenet tulevat nopeasti.
- Marita A
2024-07-15
Niin mahtava palvelu! 😊
- Eva G
2024-07-15
Hyvät hinnat, hyvä valikoima ja nopea toimitus! Voiko se enää parantua?
- Jerry W
2024-07-15
Xxxxxxxxxxx
- Torbjörn Ö
2024-07-14
Olen aina arvostanut nopeutta, hyvää (sanotaan itävyyttä) laajaa valikoimaa. Aina ajatellut, että Impecta oli hyvä. Lähettänyt myös muita puutarhassa käytettyjä yksityiskohtia kuten kastelujärjestelmät ja työkalut, aina laadukkaasti hyvää tavaraa. Olen aina suositellut Impectaa.
- Märta K
2024-07-14
Kaikki siemenet itäneet hyvin ja kasvaneet mahtavasti, toimitus hiukan hidas, eli kannattaa tilata ajoissa. 
- Hanna K
2024-07-14
Nopea ja oikea toimitus
- Stefan G
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi