
Kuivaa kauden vihannekset
Näin kuivaat vihanneksia
- Huuhdo vihannekset tarvittaessa ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi, kuutioiksi tai viipaleiksi.
- Ryöppää nopeasti ennen kuivausta.
- Levitä pellille ja kuivaa tavallisessa uunissa tai kuivurissa.
- Laita vihannekset muovipusseihin tai lasipurkkeihin ja sulje tiiviisti.
- Säilytä kuivassa, viileässä ja pimeässä.
Kesän lopusta syksyyn korjataan satoa niin omalta kasvimaalta kuin kaupan vihanneshyllyiltäkin. Jokainen viljelijä tietää, että joinakin vuosina jotakin lajiketta tulee valtavasti – se on ihanaa, mutta luo myös paineita ehtiä käyttämään kaikki. Myös kaupoissa ja toreilla sesongin vihanneksia saa edullisesti, joten nyt kannattaa ostaa isompiakin määriä ja kokeilla kuivaamista talven varalle.
Kuivattavaksi sopivia vihanneksia
Käytännössä kaikkia vihanneksia voi kuivata, kunhan ne ovat hyvälaatuisia: ei liian ylikypsiä, kuori ja malto ehjää, eikä kolhuja, tuholaisia tai tauteja. Pienet viat voi toki leikata pois ja hyödyntää loput – näin ei synny turhaa hävikkiä. Aloittelijan kannattaa kokeilla erilaisia vihanneksia ja löytää omat suosikit.
- Porkkana – onnistuu helposti ja on todella monikäyttöinen.
- Purjo – kuivaamalla säästät talvella, kun tuore purjo on kallista.
- Chili – kuivatusta chilistä saat kätevästi tulisuutta kylminä talvipäivinä.
- Kesäkurpitsa – tuo kesän makua talven ruokiin.
- Keltasipuli – aina maukasta keltasipulia kotona, eikä se vie lainkaan tilaa!
Valmistelut ennen kuivausta
Kuivauksen onnistumisessa nopeus on valttia – tuore vihannes on parhaimmillaan heti sadonkorjuun jälkeen. Leikkaa vihannekset mahdollisimman pieniksi ja ohuiksi, jotta ne kuivuvat nopeasti ja tasaisesti. Isot lehdet (esim. kaali) ja paksut varret (esim. parsakaali) kannattaa erotella, jotta ne kuivuvat sopivassa tahdissa. Pavut ja herneet käsitellään lajikkeen mukaan: esim. leikkopavut ja sokeriherneet voi leikata paloiksi, kun taas pensaspavut kuivataan kokonaisina.
Useimmat vihannekset kannattaa ryöpätä ennen kuivaamista – se parantaa makua ja säilyttää värin. Erityisesti juurekset, kaalit, parsakaali, herneet, pavut ja lehtivihannekset hyötyvät ryöppäyksestä. Toiset tekevät tämän myös paprikalle ja purjolle, mutta ne voi kuivata myös sellaisenaan. Kokeile ja löydä oma tapasi.
Vihannesten ryöppäys ennen kuivaamista
- Kiehauta runsaasti kevyesti suolattua vettä.
- Lisää valmiiksi pilkotut vihannekset.
- Kiehauta vesi uudelleen ja anna kiehua minuutin verran.
- Jäähdytä kylmässä vedessä.
- Valuta hyvin.
On aika kuivata vihannekset
Vihannekset voidaan kuivata tavallisessa uunissa, joko kiertoilmalla tai ilman. Aseta ohuiksi leikatut vihannekset kuivattavaksi leivinpaperilla tai puuvillakankaalla peitetylle uunipelille tai ritilälle. Aseta uunipelti tai -pellit (voit laittaa useita kerralla) uuniin, joka on lämmitetty noin 50 asteeseen.
Huom! 50 astetta on lämpötila, joka sopii useimpien vihannesten kuivaamiseen. Kun saat hieman kokemusta, saatat huomata, että tietyt vihannekset kuivuvat parhaiten hieman alemmassa tai korkeammassa lämpötilassa juuri sinun uunissasi. Kokeile eri vaihtoehtoja.
Aluksi uunin luukku asetetaan hieman raolleen – avaa luukku ja aseta puinen haarukka tai pannunalusta väliin, jotta muodostuu rako. Kun vihannekset alkavat kuivua, kosteutta vapautuu vähemmän ja uunin luukku voidaan sulkea.
Kuivausaika vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon nestettä eri vihannekset sisältävät ja kuinka ohuiksi palat on leikattu – jotkut vihannekset ovat kuivia 3–4 tunnin kuluttua, kun taas toiset tarvitsevat 10 tuntia tai enemmän, ennen kuin kaikki neste on haihtunut. Opit ajan myötä tuntemaan, milloin vihannekset ovat täysin kuivia. Vettä paljon sisältävät vihannekset, kuten kurpitsa ja kurkku, muuttuvat rapeiksi siruiksi, kun taas juurekset muuttuvat tiiviiksi ja koviksi. Lehtivihannekset muuttuvat hyvin pieniksi ja lähes painottomiksi.
Vaihtoehtona tavallisessa uunissa kuivaamiselle on investoida kuivuriin, jota voidaan käyttää monenlaisten elintarvikkeiden kuivaamiseen.
Kuivattujen vihannesten säilytys ja valmistus
On tärkeää, että vihannekset ovat täysin kuivia ennen säilytystä, muuten koko säilyvyyden idea menee hukkaan. Laita vihannekset muovipusseihin tai lasipurkkeihin ja sulje ne hyvin. Kirjoita pakkaukseen, mitä se sisältää, ja mieluiten myös, onko vihannes esikypsennetty ja kuinka kauan se on kuivunut. Näin saat kokemusta ja opit tulemaan kuivattujen vihannesten asiantuntijaksi. Säilytä pakkaus kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa.
Nauti kuivatuista vihanneksista padoissa, muhennoksissa, piirakoissa, salaateissa tai lisukkeina aivan kuten tekisit, jos ne olisivat tuoreita. Ennen käyttöä laita kuivatut vihannekset veteen liottumaan noin 30 minuutiksi. Jos aiot käyttää niitä keitoissa tai muissa runsaasti nestettä sisältävissä ruoissa, voit lisätä ne suoraan.
Toivotamme sinulle paljon iloa ja hyötyä kauden vihannesten kuivaamisesta.
Lue myös: Kerää omia siemeniä ja kuivaa yrttejä
Maustekasvien kuivaaminen on erittäin helppoa ja yhtä antoisaa puuhaa kuin vihannesten hyödyntäminen. Talvella voit nauttia mausteista ruoassa, leivonnassa ja lämmittävässä kupillisessa teetä.
Impecta Fröhandel
Valokuvannut: Katarina Kihlberg