punasipuli, palsternakka, retiisi

Kuivaa kauden vihannekset

Vihannesten kuivaaminen on vanha ja toimivaksi todettu tapa säilöä sadon antimia. Se on helppoa ja hyötyjä riittää: maut ja ravintoaineet säilyvät, kuivatut vihannekset vievät vähän tilaa, menetelmä on edullinen ja oikein säilytettynä vihannekset kestävät jopa useita vuosia.

Näin kuivaat vihanneksia

  1. Huuhdo vihannekset tarvittaessa ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi, kuutioiksi tai viipaleiksi.
  2. Ryöppää nopeasti ennen kuivausta.
  3. Levitä pellille ja kuivaa tavallisessa uunissa tai kuivurissa.
  4. Laita vihannekset muovipusseihin tai lasipurkkeihin ja sulje tiiviisti.
  5. Säilytä kuivassa, viileässä ja pimeässä.

Kesän lopusta syksyyn korjataan satoa niin omalta kasvimaalta kuin kaupan vihanneshyllyiltäkin. Jokainen viljelijä tietää, että joinakin vuosina jotakin lajiketta tulee valtavasti – se on ihanaa, mutta luo myös paineita ehtiä käyttämään kaikki. Myös kaupoissa ja toreilla sesongin vihanneksia saa edullisesti, joten nyt kannattaa ostaa isompiakin määriä ja kokeilla kuivaamista talven varalle.

Kuivattavaksi sopivia vihanneksia

Käytännössä kaikkia vihanneksia voi kuivata, kunhan ne ovat hyvälaatuisia: ei liian ylikypsiä, kuori ja malto ehjää, eikä kolhuja, tuholaisia tai tauteja. Pienet viat voi toki leikata pois ja hyödyntää loput – näin ei synny turhaa hävikkiä. Aloittelijan kannattaa kokeilla erilaisia vihanneksia ja löytää omat suosikit.

5 helppoa vihannesta kuivattavaksi ensimmäisellä kerralla
    1. Porkkana – onnistuu helposti ja on todella monikäyttöinen.
    2. Purjo – kuivaamalla säästät talvella, kun tuore purjo on kallista.
    3. Chili – kuivatusta chilistä saat kätevästi tulisuutta kylminä talvipäivinä.
    4. Kesäkurpitsa – tuo kesän makua talven ruokiin.
    5. Keltasipuli – aina maukasta keltasipulia kotona, eikä se vie lainkaan tilaa! 

Valmistelut ennen kuivausta

Kuivauksen onnistumisessa nopeus on valttia – tuore vihannes on parhaimmillaan heti sadonkorjuun jälkeen. Leikkaa vihannekset mahdollisimman pieniksi ja ohuiksi, jotta ne kuivuvat nopeasti ja tasaisesti. Isot lehdet (esim. kaali) ja paksut varret (esim. parsakaali) kannattaa erotella, jotta ne kuivuvat sopivassa tahdissa. Pavut ja herneet käsitellään lajikkeen mukaan: esim. leikkopavut ja sokeriherneet voi leikata paloiksi, kun taas pensaspavut kuivataan kokonaisina.

Useimmat vihannekset kannattaa ryöpätä ennen kuivaamista – se parantaa makua ja säilyttää värin. Erityisesti juurekset, kaalit, parsakaali, herneet, pavut ja lehtivihannekset hyötyvät ryöppäyksestä. Toiset tekevät tämän myös paprikalle ja purjolle, mutta ne voi kuivata myös sellaisenaan. Kokeile ja löydä oma tapasi.

Vihannesten ryöppäys ennen kuivaamista

  1. Kiehauta runsaasti kevyesti suolattua vettä.
  2. Lisää valmiiksi pilkotut vihannekset.
  3. Kiehauta vesi uudelleen ja anna kiehua minuutin verran.
  4. Jäähdytä kylmässä vedessä.
  5. Valuta hyvin.

On aika kuivata vihannekset

Vihannekset voidaan kuivata tavallisessa uunissa, joko kiertoilmalla tai ilman. Aseta ohuiksi leikatut vihannekset kuivattavaksi leivinpaperilla tai puuvillakankaalla peitetylle uunipelille tai ritilälle. Aseta uunipelti tai -pellit (voit laittaa useita kerralla) uuniin, joka on lämmitetty noin 50 asteeseen.

Huom! 50 astetta on lämpötila, joka sopii useimpien vihannesten kuivaamiseen. Kun saat hieman kokemusta, saatat huomata, että tietyt vihannekset kuivuvat parhaiten hieman alemmassa tai korkeammassa lämpötilassa juuri sinun uunissasi. Kokeile eri vaihtoehtoja.

Aluksi uunin luukku asetetaan hieman raolleen – avaa luukku ja aseta puinen haarukka tai pannunalusta väliin, jotta muodostuu rako. Kun vihannekset alkavat kuivua, kosteutta vapautuu vähemmän ja uunin luukku voidaan sulkea.

Kuivausaika vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon nestettä eri vihannekset sisältävät ja kuinka ohuiksi palat on leikattu – jotkut vihannekset ovat kuivia 3–4 tunnin kuluttua, kun taas toiset tarvitsevat 10 tuntia tai enemmän, ennen kuin kaikki neste on haihtunut. Opit ajan myötä tuntemaan, milloin vihannekset ovat täysin kuivia. Vettä paljon sisältävät vihannekset, kuten kurpitsa ja kurkku, muuttuvat rapeiksi siruiksi, kun taas juurekset muuttuvat tiiviiksi ja koviksi. Lehtivihannekset muuttuvat hyvin pieniksi ja lähes painottomiksi.

Vaihtoehtona tavallisessa uunissa kuivaamiselle on investoida kuivuriin, jota voidaan käyttää monenlaisten elintarvikkeiden kuivaamiseen.

Kuivattujen vihannesten säilytys ja valmistus

On tärkeää, että vihannekset ovat täysin kuivia ennen säilytystä, muuten koko säilyvyyden idea menee hukkaan. Laita vihannekset muovipusseihin tai lasipurkkeihin ja sulje ne hyvin. Kirjoita pakkaukseen, mitä se sisältää, ja mieluiten myös, onko vihannes esikypsennetty ja kuinka kauan se on kuivunut. Näin saat kokemusta ja opit tulemaan kuivattujen vihannesten asiantuntijaksi. Säilytä pakkaus kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa.

Nauti kuivatuista vihanneksista padoissa, muhennoksissa, piirakoissa, salaateissa tai lisukkeina aivan kuten tekisit, jos ne olisivat tuoreita. Ennen käyttöä laita kuivatut vihannekset veteen liottumaan noin 30 minuutiksi. Jos aiot käyttää niitä keitoissa tai muissa runsaasti nestettä sisältävissä ruoissa, voit lisätä ne suoraan.

Toivotamme sinulle paljon iloa ja hyötyä kauden vihannesten kuivaamisesta.

 

Lue myös: Kerää omia siemeniä ja kuivaa yrttejä

Maustekasvien kuivaaminen on erittäin helppoa ja yhtä antoisaa puuhaa kuin vihannesten hyödyntäminen. Talvella voit nauttia mausteista ruoassa, leivonnassa ja lämmittävässä kupillisessa teetä.

Impecta Fröhandel

Valokuvannut: Katarina Kihlberg

Jordnära
Impecta Fröhandelissa jaamme mielellämme tietämystämme. Täällä kokoamme käytännönläheisiä artikkeleita viljelystä ja siementen kylvöstä. Tervetuloa Maanläheistä - vinkkejä ja ideoita viljelyn ystäville.

Viikon siemenlajike

Värin ja elämän sinfonia

Tarharistikki 'Cascade Blue' on nimensä veroinen – sen harvinaisen kauniit, tiheät, sini-violetit kukkarykelmät muodostavat vuodesta toiseen väriputouksen, joka peittää alleen penkereet ja rinteet. Tämä matalakasvuinen jalokivi on muutakin kuin pelkkä maanpeite; kevään tullen se muuttaa puutarhan eloisaksi värimereksi, joka on yhtä juhlaa sekä silmälle että puutarhan pölyttäjille. Ranskalaisen taiteilijan Claude Aubrietin mukaan nimetty 'Cascade Blue' kantaa nimeään arvokkaasti - se levittäytyy elävän maalauksen lailla puutarhaan kuin kukkivat siveltimen vedot. Istuta ryhmiin, jolloin saat mahdollisimman dramaattisen vaikutelman, ja anna sen muuttaa vaatimattomimmatkin alueet eläväksi taideteokseksi, jossa jokainen kukka muodostaa värin ja elämän sinfonian.

Lue lisää
Puutarhan helmi

'Mountain Lady' kohoaa majesteettisesti kukkapenkissä ja nurmikolla kuin pikkiriikkinen vuoristo. Pienet ja pyöreät kukat muodostavat tiheitä ryppäitä varren yläosaan ja niiden pohjaväri on taivaansininen, joka haalistuu lumivalkoiseksi huipuksi. Helmililja on peräisin Lähi-idästä ja Kaakkois-Euroopasta, missä se kasvaa villinä vuorenrinteillä ja niityillä. Sitä on viljelty puutarhoissa aina 1500-luvulta lähtien ja se edusti usein uudistumista ja toivoa. 'Mountain Lady' kannattaa istuttaa ryhmiin tehokkaan väriloiston luomiseksi tai yhdistää muihin kukkiviin kevätsipuleihin. Koristaapa se sitten aurinkoista kukkapenkkiä tai terassiruukkua, on pitkäkestoinen ja henkeäsalpaava kukinta taattu – todellinen helmi, jota kannattaa odottaa.

Lue lisää
 Kultaiset kukinnot

Runsas sahramisato omasta maasta on ehkä vain toiveunta, mutta satunnaiset leivonnaiset voit hyvinkin maustaa oman puutarhan krookuksilla. Se, että kukan emiöt ovat tämän varsin arvokkaan mausteen lähde, on vain yksi sahramikrookuksen jännittävistä piirteistä. Toinen on se, että se yllättää sinut puhkeamalla kukkaan syksyllä. Yhtäkkiä syys–lokakuussa puutarhaan ilmestyvät violetit krookukset. On kuin kevät tulisi vierailulle juuri talven korvalla. Sahramikrookuksen sipulit loppukesällä maahan haudannut puutarhuri yllättyy iloisesti kasvin kukkiessa jo samana syksynä. Tämä kultaisin kukinnoin varustettu kukka ei anna odottaa itseään.

Lue lisää
Kesäinen tanssi

Jo nupulla ollessaan tämä kukka herättää uteliasta ihmettelyä. Vaaleanvihreä nuppu lepää tillimäisen lehdistön muodostaman kauluksen päällä. Kun puutarha on keskikesällä täydessä kukassa, tarhaneito 'Miss Jekyll Rose' avaa suloiset, puoliksi kerrannaiset kukkansa valkoisen ja vaaleanpunaisen sävyissä. Terälehdet näyttävät siltä kuin ne olisi leikattu silkkipaperista. Avautuneet kukat tanssivat lehtien yläpuolella ja uudet nuput odottavat vuoroaan vehreyden seassa. Harvinaislaatuinen kukinta jatkuu läpi kesän, mutta kauneus ei pääty siihen. Syksyllä vuoron saavat pieniä taideteoksia muistuttavat vaaleanruskeat siemenkodat, joita kauniisti kuivuneet liuskaiset lehdet kannattelevat. 'Miss Jekyll Rose' tanssii puutarhassa yhden kesän, mutta kuivatuissa kukkakimpuissa se ilahduttaa vielä pitkään.

Lue lisää

Artikkelit

Kuivaa kauden vihannekset

Vihannesten kuivaaminen on vanha ja toimivaksi todettu tapa säilöä sadon antimia. Se on helppoa ja hyötyjä riittää: maut ja ravintoaineet säilyvät, kuivatut vihannekset vievät vähän tilaa, menetelmä on edullinen ja oikein säilytettynä vihannekset kestävät jopa useita vuosia.

Lue lisää
Suojaa kasvit talvella

Talven kosteus ja kylmyys ovat haaste joillekin monivuotisille kasveille. Istuttamalla kasvit oikeanlaiselle kasvupaikalle ja tarjoamalla niille suojaa tarvittaessa voimme auttaa niitä selviytymään seuraavaan kauteen asti.

Lue lisää
Vihannesten sadonkorjuu ja varastointi

Suuret sadot ovat positiivinen ongelma, jonka voit ratkaista helposti fiksuilla vihannesten varastointi- ja säilytystavoilla. Joka kerta, kun saat nauttia jotakin itse kasvattamaasi, vaikka kasvimaa on jo jäässä, tuottaa suurta mielihyvää.

Lue lisää
2025-09-15
Hienot siemenet, mukulat ja sipulit. Hyvä palvelu ja nopea palaute, jos jokin menee pieleen.
- Helena E
2025-09-15
Minulla ei ole mitään uutta lisättävää sitten viimeksi mainitun, että olen aina erittäin tyytyväinen valikoimaanne, toimitukseenne, asiakaspalveluunne jne. :)
- Ingalill M
2025-09-15
Erittäin hyvä, niin pitkälle kuin pystyn näkemään. Odotan innolla kevään daalioiden (ja mieluiten vesikasvien?) valikoimaa.
- Ethel W
2025-09-15
Nopea toimitus. Tietoa siitä, milloin tietty lajike on loppunut varastosta. Palaan asiaan, kun sitä on taas saatavilla.
- Charlotte L
2025-09-15
Nopea toimitus ja hyvä valikoima
- Britt I
2025-09-15
Nopea toimitus
- Maria E
2025-09-15
Täydellistä. Kiitos.
- Martha F
2025-09-15
Hyvä valikoima, nopea toimitus.
- Karin W
2025-09-15
Erittäin hyvä ja erittäin tyytyväinen
- Karina R
2025-09-15
Erinomaiset siemenet
- Ulf N
2025-09-15
Siemenpaketti saapui nopeasti ja odotan innolla ensi vuoden kukintaa.
- Lise K
2025-09-15
Olen tyytyväinen tuotteeseen, mutta olisin kaivannut hieman lisätietoja toimituksesta.
- Maria S
2025-09-15
Olet luotettava ja nopea!
- Eva N
2025-09-15
Nopea toimitus
- Agneta J
2025-09-15
Hyviä siemeniä, jotka toimivat aina.
- Elisabeth G
2025-09-15
Hyvä valikoima! Toivoisin, että luomukevätsipuleita olisi enemmän.
- Anna-Karin P
2025-09-15
Kaikki toimi hyvin.
- Annika W
2025-09-15
Nopea toimitus. Hyvät siemenet sipulit.
- Inga-Britt K
2025-09-15
Hyvä valikoima ja nopea toimitus
- Mikaela S
2025-09-15
Hei, ajattelinkin tänään, ennenkuin näin tämän viestin, että voisin lähettää teille kiitokset mukavan asiakaslähtöisestä palvelusta ja monipuolisesta valikoimasta. Suippokaalit, joita tilasin ensimmäisen kerran,  ovat olleet tämän kesän ehdottomat suosikit, npeakasvuiset ja maukkaat. Siemenistä kasvattamiani daaliat ovat kukkineet upeasti. Mukavaa syksyn jatkoa teille🌺🌻🌻
- Pirjo S