Kasvata daalian mukuloita

Daalian mukuloita on mahdollista istuttaa suoraan kukkapenkkiin, mutta esikasvatuksesta on etunsa. Esikasvattamalla mukuloita ensin ruukussa kukinta alkaa aikaisemmin ja kasvit kestävät paremmin tuholaisia.

Milloin pitäisi esikasvattaa daaliat?

Daalian mukuloiden viljelyn alku vaihtelee sen mukaan, millä vyöhykkeellä asut – etelässä maaliskuun lopusta ja pohjoisempana huhtikuulta toukokuuhun. Kun mukulat ovat olleet viiden viikon verran ruukussa, on aika istuttaa daaliat ulos, joten laske taaksepäin siitä hetkestä, jolloin hallayöt ovat normaalisti ohi alueellasi.

Katso kaikki daaliamme >>

Miksi minun pitäisi esikasvata daaliaa?

Puutarhakaupasta ostamasi daaliamukulat tai omat talvivarastoissa olleet mukulat ovat talvilepotilassa. Mukulalla on jo kehittyneet juuret, jotka ovat olleet talvikaudella täysin passiivisia. Juurien herättämisessä ja mukuloiden esikasvattamisessa sisätiloissa muutama viikko ennen ulos istutusta on etuna se, että juuret alkavat imeä vettä ja ravinteita vakaassa lämpimässä ympäristössä. Myös uudet juuret ehtivät muodostua ja pieni kestävä kasvi ehtii kasvaa ajoissa, kunnes on ulkoilun aika.

Kukkapenkkiin tai ruukkuun istutettu daalia kasvaa nopeasti ja alkaa kukkia aikaisemmin kuin jos mukulaa ei olisi kasvatettu sisätiloissa.

Toinen daalian esikasvatuksen etu on, että hieman suurempi kasvi kestää paremmin tuholaisia, kuten etanoita.

Jos sinulla on paljon daaliamukuloita, niiden kasvattaminen sisätiloissa voi tuntua valtavalta työltä. Jos päätät istuttaa kaikki tai osan mukulat suoraan ulkona ruukkuun tai kukkapenkkiin, on tärkeää odottaa, kunnes yöpakkaset ovat ohi ja maa on ehtinyt kuivua talven kosteuden jälkeen. Pidä sitten silmällä, kun ensimmäiset versot ilmestyvät - kevään nälkäisille etanoille ne ovat todellista herkkua.


Dahlia

Esikasvata ja pyöritä dahliamukuloita näin

Noin viisi viikkoa ennen ulos istuttamista on siis aika esikasvattaa daaliamukulat. Näin se tapahtuu:

  1. Istuta mukula sopivan kokoiseen ruukkuun, jossa on tyhjennysreiät. Käytä hyvää ruukkumultaa.
  2. Aseta mukula noin 15 cm maanpinnan alapuolelle. Jos vanha varsi näkyy, käännä se ylöspäin
  3. Kastele multa läpikotaisin ja aseta ruukku lämpimään.
  4. Suihkuta maaperään vettä aika ajoin - aluksi tarvitaan vain vähän vettä.
  5. Kun daalian versot alkavat näkyä muutaman viikon kuluttua, aseteta ruukku valoisaan paikkaan ja nyt voit aloittaa kastelun säännöllisesti.
  6. Lisää nestemäisiä ravinteita veteen.

Latvo daalia

Kuten monet muutkin haarautuvat kesäkukat, on hyvä latvoa kasvi kerran tai useamman kerran, jotta se pensastaa kunnolla.

 

Kun daaliakasvisi ovat saavuttaneet noin 15 cm:n korkeuden, nipistä tai leikkaa varsi irti juuri lehden tai lehtiparin yläpuolelta. Näin kasvi haarautuu. Kasvin voi kasvattaa useita kertoja kasvun aikana, jos haluat kasvin pensastavan vielä enemmän.

Muista: Jos latvot kasvia monta kertaa kasvukauden sisään, kukinta alkaa hieman myöhemmin. Toisaalta hyvin haarautuneessa daaliassa on enemmän kukkia.

Kasvata daaliaa aurinkoisella paikalla

Kun daaliasi ovat valmiita istutettavaksi joko kukkapenkkiin tai ruukkuun, valitse mahdollisimman aurinkoinen paikka. Siellä ne viihtyvät ja kukkivat paljon ja pitkään - voit nauttia daalian kukinnasta pitkälle syksyyn.

Lue lisää: Kasvata daalioita penkissä ja ruukussa.

Katso kaikki daaliamme >>

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Loistokas ruiskaunokki

Vanhanaikainen ruiskaunokki tuo mieleen lapsuuden kesät, jolloin aurinko paistoi aina kirkkaalta siniseltä taivaalta sävy sävyyn niityllä kukkivien ruiskaunokkien kanssa. Tämä ihastuttava kukka on saatavilla useissa eri väreissä - kaikki yhtä kauniita. Ruiskaunokki 'Red Boy' tuo glamouria kesäromantiikkaan hohtavan vadelmanpunaisilla, pörröisillä kukilla. Ne tuntuvat lähettävän itsevarman viestin siitä, että uskalla kokeilla ja yllättää. Klassisella niityllä 'Red Boy' on hyvä tiimipelaaja, mutta kukka voi levittää eleganssiaan myös kukkapenkkeihin. Tuoreet kukat ovat mukava elementti sekakimpussa ja kukat voi myös kuivata talvea varten.

Lue lisää
Juhlat hyönteisille

Kun mehiläiset lentävät juhliinsa, ruokalistalla toivotaan olevan paljon siitepölyä ja mettä. Tehkäämme siis tilaa yksinkertaisille, avoimille kukille, joille hyönteisten on helppo laskeutua viihtymään ja voitelemaan vatsojansa. Samalla tapahtuu luonnon pieni taika, kun kukat pölyttyvät ja elämän kiertokulku jatkuu. Kukkasekoitus 'Mehiläiskasvit' tarjoaa täydellisen juhlakonseptin mehiläisille ja muille pölyttäjille. Siemenistä kasvaa rohtopurasruohoa, ruiskaunokkeja, tarhakukonkannusta, punapellavaa ja monia muita kauneimpia yksivuotisia kasvejamme. Kukkien suojassa astia, jossa on vettä ja pieni kivi, antaa pienille olennoille keitaan lepoa, virkistymistä ja juomataukoa varten.

Lue lisää
Juhlat kimalaisille

Niin kauan kuin kullankeltaisessa 'Rocket Golden' leijonankidassa ei vieraile pölyttäviä vieraita, se pitää kukkansa säpissä. Sisällä kukassa siitepöly ja mesi houkuttelevat ohikulkijoita kesäjuhliin. Pieni mehiläinen lentää ovelle ja koputtaa, mutta se ei pääse sisään. Nyt sen sijaan pullea kimalainen laskeutuu leijonankitaan, joka avautuu vieraanvaraisesti. Sisään päästyään kimalainen pomppii ympäriinsä, kunnes se putoaa ulos kukasta pörröiset siitepölyhousut pienissä jaloissaan. Leijonankidan avaaminen vaatii jonkin verran voimaa, joten ovi on vain kimalaisten ja painavampien mehiläisten käyttöön. Kylvä "Rocket Golden" sisätiloihin keväällä, istuta suuriin ryppäisiin kukkapenkkeihin tai ruukkuihin ja kutsu kimalaiset juhliin.

Lue lisää
Eleganssia ja mausteisuutta

Mikäli sareptansinappi "Crimson Red" on sinulle uusi tuttavuus, sinua odottaa upea yllätys. Jos sinapin elegantin pippurisia aromeja kuvailisi värillä, se olisi luultavasti syvänpunainen, aivan kuten Crimson Redin koristeellisten lehtien väri. Maku on pippurinen, mutta ei liian häiritsevästi, ja makuelämys on mieto intensiivisyydestä huolimatta. Kun olet kokeillut helposti kasvatettavaa, terveellistä ja maukasta vihannesta, eikö olisi hienoa saada sitä aina käyttöön? Onni löytyy Crimson Redistä, sillä tätä maukasta sinappia voi korjata ympäri vuoden. Kasvata kesällä ulkona ja pakkasten tultua ikkunalaudalla. Näin saat elegantin värin ja maun kaikkiin salaatteihin kaikkina vuodenaikoina.

Lue lisää
4.6/5 (11207)
2024-06-21
Hyvät tuotteet, nopea toimitus, helppo asioida
- Lillemor W
2024-06-21
toimitukset toimivat erittäin hyvin
- Bengt S
2024-06-21
Arvostan todella Impectan laajaa siemenvalikoimaa ja niiden käytännöllisiä viljelytarvikkeita.
- Kerstin J
2024-06-20
Nopeat ja tarkat toimitukset!
- Ulrika L
2024-06-20
Itämisestä en osaa vielä sanoa mitään. Siemenet saapuivat nopeasti ja hyvin pakattuna. Toivon todella, että siemenet itävät :) Kiitos paljon
- Beate B
2024-06-20
Kiitos, tilaukseni on saapunut ja olen etsinyt vesikrassin siemeniä pitkään. olen hyvin onnellinen
- anette s
2024-06-20
Pikatoimitus!
- Bodil P
2024-06-20
Nopea toimitus ja tietysti kauniita siemeniä!
- Lina I
2024-06-20
Pikatoimitus. Palkintona sain herneitä. Kun tilasin kukkasiemeniä, halusin ne palkkiona.
- Lennart L
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Christopher N
2024-06-20
Painoin väärin viime kerralla, olen erittäin onnellinen
- Rosita G
2024-06-20
Oli muutama kysymys ennen tilaamista, sain nopeat ja arvovaltaiset vastaukset.
- Lars M
2024-06-20
Olen erittäin tyytyväinen.
- Helena
2024-06-20
erittäin hyvä tavara ja toimitus
- Olaug B
2024-06-20
+++++ Impectan kaivattua valikoimaa, kuten houkuttelevia pölyttäjiä, kulttuuriperintökasveja ja pohjoismaisia luonnonkukkia.
- Suzanne E
2024-06-20
Tilauksen saapuminen kesti hieman kauan.
- Karen N
2024-06-20
Erittäin hyvä valikoima hieman outoja asioita ja niitä on niin paljon kuin haluat kokeilla
- Martina K
2024-06-20
Aurinkokastelujärjestelmä toimii täydellisesti 🤩
- Jonna E
2024-06-20
toimivat verkkosivut ja nopea toimitus
- Tiina K
2024-06-20
Toimii loistavasti ja nopea toimitus.
- Gunnel C
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi