Ilmainen toimitus kaikille siemenille koko heinäkuun ajan (koskee halvinta toimitustapaa).
Hur odlar jag prydnadsgräs?

Kuinka kasvatan koristeheinää?

Koristeheinä voi olla majesteettisen korkeaa, pehmeästi aaltoilevaa, hienostuneesti kahisevaa sekä luonteeltaan vallatonta tai hillittyä. Kylvämällä koristeheinää siemenistä saat useita taimia ruukkujen ja kukkapenkkien koristeluun. Kukkaryhmissä koristeheinät tulevat hyvin toimeen monien kauneimpien perennoidemme kanssa.

Viisi vinkkiä koristeheinän viljelyyn

  1. Kylvä koristeheinää.
  2. Kasvata yksivuotisia koristeheiniä ruukuissa ja kukkapenkeissä.
  3. Kasvata monivuotisia koristeheiniä yksinään tai kukkaryhmissä.
  4. Jätä koristeheinä paikoilleen talveksi.
  5. Kuivata koristeheiniä kukkakimppuihin.

Mitä koristeheinä on?

Koristeheinä on yleisnimitys, joka kertookin jo paljon. Nimen alle yhdistyvät kaikki heinäkasvit, joita viljellään niiden koristeellisuuden vuoksi. Se, mitkä kasviperheet kuuluvat koristeheinäkasvien joukkoon, vaihtelee, mutta yleensä tähän ryhmään luokitellaan kuuluvaksi kolme heimoa: heinäkasvit, Poaceae, sarakasvit, Cyperaceae ja vihviläkasvit, Juncaceae. Ensimmäinen, heinäkasvien heimo, on englanniksi nimeltään 'True grass', ja käsittelemme nyt juuri tähän heimoon kuuluvia koristeheiniä.

Kirjava heinäkasvien heimo, Poaceae, käsittää yli 600 kasvisukua ja 9 000 lajia ympäri maailmaa. Suomessa kasvaa 58 sukua ja yli 150 lajia. Heinäkasveihin kuuluvat myös neljä viljatyyppiämme: kaura, Avena sativa, vehnä, Triticum aestivum, ruis, Secale cereale ja ohra, Hordeum vulgare. Muita tärkeitä heinälajeja ovat maissi, Zea mays ja riisi, Oryza sativa. Heinäkasveihin kuuluu myös useita luonnonvaraisia lajeja, kuten järviruoko, Phragmites australis ja timotei, Phleum pratense. Puutarhassa käytämme heiniä erityisesti nurmikon kasvatukseen tarkoitetuissa siemenseoksissa sekä monivuotisina koristeheininä kukkapenkeissä, yksittäiskasveina ja ruukuissa.

Aisteja hivelevät koristeheinät

Koristeheinät erottuvat upeasti kukkapenkeistä ja ruukkuasetelmista. Rehevien, vihreiden lehtien ja värikkäiden kukkien joukossa erikorkuiset ja -väriset korret luovat jännittäviä kontrasteja, jotka hivelevät aistejamme. Tuulessa huojuvien heinien katseleminen rauhoittaa, korsien päiden koskettaminen tuntuu miellyttävältä sormenpäissä ja tupsujen ja tähkien rahina on musiikkia korville.

Koristeheinien joukossa on sekä yksivuotisia että monivuotisia lajeja.


Yksivuotiset koristeheinät

Yksivuotiset koristeheinät ovat erittäin koristeellisia yhteisistutuksissa ruukuissa ja kukkapenkin täytekasveina. Heinät voivat muodostaa ruukkuistutuksen perustan ja olla paikoillaan kevään, kesän ja syksyn samalla, kun istutusta täydentävät kukat vaihtuvat vuodenajan mukaan.


Sydämenmuotoinen isoräpelö

Isoräpelö, Briza maxima, on suloisen kaunis heinä, jonka litteät, sydämenmuotoiset tähkät roikkuvat noin 60 cm korkeissa ohuissa varsissa. Pienet tähkät tärisevät pienimmästäkin tuulenpuuskasta. Kasvata isoräpelöä ruukuissa parvekkeella ja terassilla yhdessä kesäkukkien kanssa. Isoräpelö on myös viehättävä leikkokukka sekä tuore- että kuivakukka-asetelmiin.


Sydämenmuotoinen isoräpelö

Hirssi ravintona ja koristeena

Hirssi on elintärkeä viljalaji sekä ihmisille että eläimille Afrikassa ja Aasiassa. Pystyissä tähkissä olevia hirssin siemeniä käytetään puuron, leivän ja muiden ruokien valmistukseen sekä eläinten ruokintaan. Hirssien joukossa on myös lajeja, joita viljellään niiden koristeellisuuden vuoksi.

Viljahirssin, Panicum miliaceum, riippuvat vihreät tähkät heiluvat tuulessa. Kypsyessään tähkät muuttuvat tumman violeteiksi. Viljahirssi on näyttävä, noin 140 cm:n korkeuteen kasvava heinä, jolla on leveät vihreät lehdet. Se sopii parhaiten keskus- tai taustakasviksi kukkapenkkiin tai ylhäiseen yksinäisyyteensä. Röyhyt ovat kauniita leikkokukkina.

Helmisulkahirssin, Cenchrus americanus, korsien väri vaihtelee vihreästä punaiseen ja kuparin väriseen lajikkeesta riippuen. Samalla sen korkeus vaihtelee 50–150 cm:n välillä. Loppukesällä ja syksyllä kasveihin muodostuu kauniita purppuraisia ja ruskeita tähkiä. Helmisulkahirssi on kaunis ruukuissa ja tuo korkeutta kesäkukkapenkkiin.

Isopantaheinällä eli koristehirssillä, Setaria italica v. longiseta, on vihreät, leveät korret ja koristeelliset, pitkät tähkät, jotka huojuvat noin 80 cm:n korkeudella. Englanniksi isopantaheinää kutsutaan myös ketunhäntähirssiksi, sillä sen tähkät muistuttavat keinuvia ketunhäntiä. Isopantaheinä on kaunis sekä tuoreissa että kuivatuissa kukkakimpuissa. Lintujen omistajille kasvi on tuttu kuivatuista tähkistään, jotka ovat suosittuja pikkulintujen keskuudessa.


86185 Panicum virgatum 'Fontaine'

Lännenhirssi eli luutahirssi, Panicum virgatum, on siro koristeheinä, jonka viehkeät töyhdöt huojuvat ryöppymäisinä ilmestyksinä vaaleanvihreiden lehtien päällä. Kasvin korkeus vaihtelee lajikkeesta riippuen 60–100 cm:n välillä. Lännenhirssi on kaunis ruukussa sekä kukkapenkissä, joko yksinään tai kukkaryhmän osana. Sopii myös leikkokukaksi. Lännenhirssi voi talvehtia, mutta sitä kasvatetaan tavallisesti yksivuotisena.


Tefheinä – maailman pienin viljalaji

Tefheinä, Eragrostis tef, on hyvin vanha viljalaji, joka on peräisin Etiopiasta. Se on maailman pienin vilja tähkän koon mukaan mitattuna. Tefheinä on yksi ensimmäisistä viljelykasveista, ja sen viljely aloitettiin jo 4 000 eaa. Pienenpienet tähkät ovat löyhästi yhtenäisissä, kiiltävissä ja hopeanvihreissä röyhyissä, jotka heiluvat rauhallisesti tuulessa. Tefheinä tunnetaan myös nimellä tef. Suvun nimi Eragrostis on yhdistelmä kreikan sanoista ”eros”, 'rakkaus' ja agrostis, 'heinä'. Tefheinä kasvaa noin 70 cm korkeaksi ja on erittäin koristeellinen niin kukkapenkissä kuin tuoreena ja kuivattuna kimpuissa.


Pehmoinen jänönhäntä

Jänönhäntä, Lagurus ovatus, on juuri niin suloinen kuin sen nimikin antaa ymmärtää. Röyhyt näyttävät pieniltä, villaisilta, kellanvihreiltä jänönhänniltä. Jänönhäntää kasvatetaan kukkapenkissä tai ruukussa ja poimitaan syksyllä kuivumaan kauniita kukka-asetelmia varten. Jänönhännän korkeus vaihtelee 15–40 cm:n välillä.


Suihkulähteen lailla ryöppyävä hentohöyhenheinä

Hentohöyhenheinällä, Nassella tenuissima, on pysty kasvutapa ja se kasvaa noin 50 cm:n korkeuteen. Sillä on kapeat, vihreät lehdet ja silkkiset, vihreät röyhyt, jotka muuttuvat ajan myötä kullankeltaisiksi. Hentohöyhenheinä on erittäin kaunis ruukuissa ja astioissa, joissa tiiviit mättäät valuvat reunojen yli suihkulähteen lailla.


Kasvata yksivuotisia koristeheiniä siemenistä

Useita yksivuotisia koristeheiniä esikasvatetaan sisätiloissa kevättalvella tai keväällä. Ole siis liikkeellä hyvissä ajoin uudenvuoden jälkeen ja tutustu erilaisiin siemeniin. Esikasvatuksen avulla voit kasvattaa pieniä heinän taimia, jotka ovat ehtineet kasvaa tarpeeksi vahvoiksi ulosistutusta varten kevään koittaessa. Joitakin heiniä voit kylvää myös suoraan avomaalle, kun maa on lämmennyt. Noudata kunkin lajikkeen siemenpussissa olevia viljelyohjeita.

Kuivata koristeheiniä kukkakimppuihin

Koristeheiniä on helppo kuivata syksyn kukka-asetelmia varten. Laita korret maljakkoon ilman vettä ja annan niiden kuivua. Koristeelliset heinät eivät tarvitse seurakseen suuria kukkakimppuja. Muutama korsi kauniissa pullossa tai ohuessa maljakossa riittää pitkälle. Kuivatut heinät näyttävät kauniilta myös tuoreissa kukkakimpuissa.

Monivuotiset koristeheinät

Monivuotisten koristeheinien joukkoon mahtuu kaikkea matalista, maan peittävistä lajeista mahtipontisiin, oman tilansa vaativiin yksilöihin. Korkeat heinät ovat erinomaisia tuulensuojia, jotka suodattavat tuulen hellästi olkiensa läpi.


Vaniljantuoksuinen eteläntuoksusimake

Eteläntuoksusimake, Anthoxanthum odoratum, kasvaa luonnonvaraisena maamme eteläosissa laitumilla, avoimilla niityillä ja harvoissa metsissä, joihin aurinko pääsee paistamaan. Eteläntuoksusimake kasvaa tiheinä, raikkaan vihreinä, sievinä mättäinä, jotka ovat noin 30 cm:n korkuisia. Korret sekä tuoksuvat että maistuvat vaniljalta, ja niitä voidaan käyttää antamaan makua ruokaan ja likööreihin. Eteläntuoksusimake on erittäin kaunis perennapenkissä, jossa se sitoo kokonaisuuden harmonisesti yhteen.


Nuokkugammaheinä

Nuokkugammaheinä, Bouteloua curtipendula, on jännittävä ja erittäin koristeellinen heinä, jonka kukinnot ovat pieniä, punaisia ja viehättävän nuokkuvia norkkoja. Sopii katseenvangitsijaksi perennapenkkiin, jossa punaiset norkot huojuvat edestakaisin. Nuokkugammaheinä kasvaa noin 80 cm korkeaksi.


2090 Cortaderia selloana 'White Feather'

Upea pampaheinä

Pampaheinä, Cortaderia selloana, on saanut nimensä La Pampan, Etelä-Amerikan kaakkoisosassa sijaitseva laajan tasangon mukaan. Pampaheinä kasvaa alueella luonnonvaraisena ja sitä käytetään muun muassa kattopäällysteenä. Pampaheinä voi kasvaa yli kaksi metriä korkeaksi. Korsia koristavat suuret töyhdöt, jotka ovat lajikkeesta riippuen valkoisia tai vaaleanpunahohtoisia. Pampaheinä on komea yksittäiskasvina tai rakennekasvina hieman suuremmissa istutuksissa. Suomen talvi on pampaheinälle varsin rankka. Älä leikkaa kasvia ennen talvea. Osittain siksi, että se on silloinkin erittäin kaunis, osittain siksi, että juuret ovat siten paremmin suojassa kosteudelta ja kylmältä. Peitä maa kasvin ympäriltä kuusenhavuilla, lehdillä tai muulla eloperäisellä aineksella.

Leikkaa koristeheinä keväällä

Monivuotiset koristeheinät ovat koristeellisia myös talvella. Tähkät, röyhyt ja töyhdöt heiluvat ja kahisevat tuulessa, ja pakkasella ne peittyvät kimaltelevilla jääkiteillä. Tämän lisäksi heinät viihtyvät talven ajan parhaiten koskemattomina. Kuihtunut heinä suojaa niiden juuria kosteudelta ja kylmältä. Leikkaa heinät vasta keväällä muutaman kymmenen sentin korkuisiksi, kun maa alkaa kuivua.

Hohtava elefanttiheinä

Elefanttiheinä, Miscanthus sinensis, on kotoisin Japanista ja Kiinasta. Elefanttiheinä on tyylikäs koristeheinä, joka kasvaa noin 150 cm:n korkeuteen. Sen sinivihreissä lehdissä on enemmän tai vähemmän hopeaan vivahtava keskisuoni. Kukinnot ovat suuria ja sulkamaisia. Elefanttiheinä on kaunis yksittäiskasvi, joka sopii myös hyvin erilaisiin kukkaryhmiin muiden koristeheinien ja kukkivien perennojen kanssa.


Syksyllä loistava isosiniheinä

Isosiniheinä, Molinia arundinacea, on upea koristeheinä, jonka vankka alaosa vaihtuu siroiksi, kevyesti huojuviksi röyhyiksi. Nuoret röyhyt ovat vihreitä, mutta syksyn aikana ne värjäytyvät kullanruskeiksi samalla, kun lehdet hohtavat kullankeltaisissa sävyissä. Kuivatut röyhyt kestävät pitkään. Isosiniheinä kasvaa noin 150 cm korkeaksi ja on kaunis taustakasvi perennapenkissä sekä näyttävä myös yksinään.

Kuinka tiheään koristeheinät kannattaa istuttaa?

Jos haluat istuttaa useita koristeheiniä yhteen, ehkäpä eri lajikkeita eri korkeuksille, on hyvä olla istuttamatta niitä liian lähelle toisiaan. Heinät tarvitsevat tilaa voidakseen heilua vapaasti tuulessa ja muotoutuakseen parhaalla mahdollisella tavalla. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että 30–50-senttiset koristeheinät istutetaan 30–50 cm:n päähän toistensa keskiosista, ja 100–150-senttiset heinät vastaavalle etäisyydelle toisistaan.

Aikaisin kukkiva kevätlupikka

Kevätlupikka, Sesleria heufleriana, kukkii jo maaliskuussa pienin tähkämäisin kukin, jotka ovat ensin valkoisia ja myöhemmin mustavioletteja. Mätäs kasvaa noin 50 cm korkeaksi. Koristeelliset korret, jotka ovat toiselta puolelta vihreitä ja toiselta sinertäviä, säilyttävät värinsä pitkälle syksyyn. Kevätlupikka sopii erinomaisesti luonnollisen näköisiin kukkapenkkeihin.


Maata peittävä sininata

Sininata, Festuca glauca, on herkullinen, matalakasvuinen heinä, joka muodostaa suuria, tiheitä, sinisiä mättäitä. Sinisistä mättäistä nousee sinisiä röyhyjä. Sininata säilyttää värinsä koko talven. Kasvata reunus- tai maanpeitekasvina aurinkoisessa perennapenkissä.


Kasvata monivuotisia koristeheiniä siemenistä

Monivuotisia koristeheiniä esikasvatetaan sisätiloissa kevättalvella tai keväällä. Niitä voidaan kylvää myös ulos ruukkuihin loppukesällä tai syksyllä, jolloin taimet kasvavat seuraavalla kaudella. Noudata kunkin lajikkeen siemenpussissa olevia viljelyohjeita. Perennojen kylvöstä voit lukea lisää täältä: Näin esikasvatat perennoja

Kuinka kestäviä monivuotiset koristeheinät ovat?

Kun valitset puutarhaasi monivuotisia koristeheiniä, ota huomioon, missä päin maata ne pystyvät talvehtimaan. Jotkut heinistä ovat todella kestäviä ja niitä voidaan kasvattaa koko maassa. Missä tahansa asutkin, helpotat koristeheinien talvehtimista kasvattamalla niitä maaperässä, joka ei ole liian märkä. Ilmavassa, hyvin läpäisevässä maassa vesi valuu pois jäämättä heinän juurille. Kasvi kestää myös paremmin, kun se istutetaan paikkaan, joka on suojassa kovalta tuulelta.


Ympäristö 2019 0079

Luo kauniita kukkapenkkejä koristeheinien avulla

Korkeat ruohot antavat kukkapenkille rakennetta ja lisäävät niiden kokoa korkeussuunnassa. Katse kiinnittyy korkealla tuulessa heiluviin heiniin ja voi levätä niiden pehmeissä ja aaltoilevissa liikkeissä. Heinien korkeiksi naapureiksi kukkapenkkiin sopivat tyylikkäät perennat, kuten sinipallo-ohdake, korkeat punahatut, sinipiikkiputki, kultakärsämö ja täpläpunalatva. Kukkapenkin keskimmäinen kerros voi koostua lehtosalviasta, siankärsämöstä, alppipiikkiputkesta, matalammista päivänhatuista, poimulehdestä, keijunkukasta, hieman korkeammista kurjenpolvista ja laventelista.

Matalimmat heinät, niin yksi- kuin monivuotisetkin, sopivat erinomaisesti täytekasveiksi perennapenkkiin, jonka eri osat ne nivovat yhteen pehmeällä kasvutavallaan. Hyviksi naapureiksi sopivat nukkapähkämö, matalat kurjenpolvet ja kyläkellukka.

Koristeheinät näyttävät kauniilta myös yhdessä. Korkeat ja hieman lyhyemmät heinät, jotka elävät rinnakkain kukkapenkissä, jossa röyhyt ja tähkät huojuvat tuulessa, luovat erityisen tunnelman. Tällaista kukkapenkkiä voit ihailla suurimman osan vuodesta heinien kahinaa kuunnellen.

Yksivuotisten koristeheinien siemenet

Monivuotisten koristeheinien siemenet

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Kesäinen tanssi

Jo nupulla ollessaan tämä kukka herättää uteliasta ihmettelyä. Vaaleanvihreä nuppu lepää tillimäisen lehdistön muodostaman kauluksen päällä. Kun puutarha on keskikesällä täydessä kukassa, tarhaneito 'Miss Jekyll Rose' avaa suloiset, puoliksi kerrannaiset kukkansa valkoisen ja vaaleanpunaisen sävyissä. Terälehdet näyttävät siltä kuin ne olisi leikattu silkkipaperista. Avautuneet kukat tanssivat lehtien yläpuolella ja uudet nuput odottavat vuoroaan vehreyden seassa. Harvinaislaatuinen kukinta jatkuu läpi kesän, mutta kauneus ei pääty siihen. Syksyllä vuoron saavat pieniä taideteoksia muistuttavat vaaleanruskeat siemenkodat, joita kauniisti kuivuneet liuskaiset lehdet kannattelevat. 'Miss Jekyll Rose' tanssii puutarhassa yhden kesän, mutta kuivatuissa kukkakimpuissa se ilahduttaa vielä pitkään.

Lue lisää
Maukas maltsa

Nimi maltsa ei lupaa hyvää, jos tavoitteena on niittää menestystä puutarhoissa ja kasvimailla. Jotkut saattavat haukkua jopa rikkaruohoksi. Maltsoja on kuitenkin useita erilaisia, joten älä torju niitä kaikkia. Kirkkaanvihreä tarhamaltsa ansaitsisikin lämpimän vastaanoton. Lämpimissä maissa sitä kutsutaan kesäpinaatiksi ja arvostetaan korkealle, sillä se säilyttää raikkautensa myös helteessä. Tarhamaltsa kohoaa metrin korkeuteen kasvattaen vitamiinipitoisia ja hyvänmakuisia lehtiä. Nuoria versoja kerätään suoraan salattiin ja täysikasvuiset lehdet kypsennetään pinaatin tapaan. Syksyllä ilmestyvät näyttävät siemenkodat ovat omiaan erilaisiin asetelmiin ja maljakoihin. Maukas maltsa kylvetään suoraan lämpimään kevätmaahan ja sen jälkeen korjataan erissä koko kesän ajan.

Lue lisää
Kulinaarista eleganssia

Tämä kertakaikkisen herkullinen papu tarjoaa pitkiä, herkkiä, kirkkaan violetin värisiä palkoja. Salkopapu 'Carminat' on tunnettu hiutalemaisesta koostumuksestaan ​​ja fantastisesta maustaan, jossa on hieman pähkinäinen vivahde. Ainutlaatuinen ulkonäkö on katseenvangitsija niin viljelyssä kuin lautasella. 'Carminat' tuo ruokiin eleganssia ja kulinaarisia elämyksiä - olipa se sitten salaatissa, keitossa tai lisukkeena. Anna kauniin salkopavun kiertyä säleikköä pitkin tai kasvaa pitkäksi ja odota kesän ja syksyn herkullista satoa ja täysin säikeettömiä palkoja.

Lue lisää
Loistokas ruiskaunokki

Vanhanaikainen ruiskaunokki tuo mieleen lapsuuden kesät, jolloin aurinko paistoi aina kirkkaalta siniseltä taivaalta sävy sävyyn niityllä kukkivien ruiskaunokkien kanssa. Tämä ihastuttava kukka on saatavilla useissa eri väreissä - kaikki yhtä kauniita. Ruiskaunokki 'Red Boy' tuo glamouria kesäromantiikkaan hohtavan vadelmanpunaisilla, pörröisillä kukilla. Ne tuntuvat lähettävän itsevarman viestin siitä, että uskalla kokeilla ja yllättää. Klassisella niityllä 'Red Boy' on hyvä tiimipelaaja, mutta kukka voi levittää eleganssiaan myös kukkapenkkeihin. Tuoreet kukat ovat mukava elementti sekakimpussa ja kukat voi myös kuivata talvea varten.

Lue lisää
4.6/5 (12343)
2024-07-15
Hyvä laatu ja nopea toimitus. Kaikki hienoa!
- Michael K
2024-07-15
Pikatoimitus
- Birgitta L
2024-07-15
Nopea toimitus, helppo löytää etsimäsi, todella hyvä
- Lars-Erik E
2024-07-15
Hyvä palvelu ja nopea toimitus
- Arne J
2024-07-15
Suuri, laaja valikoima ja nopea
- Marianne B
2024-07-15
Parasta, joka kerta!
- Jörgen A
2024-07-15
Sinulla on laaja valikoima ja mielenkiintoisia siemeniä kokeiltavaksi! Toimitus ja hinnat mahtavat!! Kiitos! / Pomo Krokekissa
- Bo T
2024-07-15
Nopea toimitus hyvät siemenet olet vain paras
- ulla-britt k
2024-07-15
Erinomaiset tavarat ja luotettava toimitus!
- Mari H
2024-07-15
Hyvälaatuisia siemeniä ja kasveja!
- Inger H
2024-07-15
Aina hyvää palvelua kun soitan asiakaspalveluun!
- Annika D
2024-07-15
nopea toimitus ja edullinen hinta
- Sol-Britt B
2024-07-15
Nopeat toimitukset
- Eva L
2024-07-15
Hyvä toimitus ja nopea tilauksen käsittely
- ingalill N
2024-07-15
Saimme hyviä siemeniä
- Tor F
2024-07-15
Tilaus on toiminut moitteettomasti.
- Mats L
2024-07-15
Mukava tehdä ostoksia heidän verkkosivuillaan ja aina tyytyväinen siemeniin!
- Jan T
2024-07-15
Nopeaa ja sujuvaa palvelua!
- Lillemor M
2024-07-15
Hinta hyvä. Nopea tilauksen käsittely. Mutta Postnord on erittäin hidas
- Bent C
2024-07-15
Hyvä valikoima. Joitakin epätavallisia siementyyppejä
- Eliane H
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi