Siemenet - määrä ja hinta

Ajoittain saamme viljelijäystäviltä kysymyksiä siitä, miksi joillain lajikkeilla on niin vähän siemeniä pussissa ja miksi eri lajikkeiden siementen hinnat voivat vaihdella merkittävästi. Tässä puhutaan erilaisista tekijöistä, jotka vaikuttavat siementen määrään ja hintaan.

Tietoja Impectan siemenvalikoimasta

Impecta Fröhandelin valikoimalle on epätavallisen laaja ja ainutlaatuisen monipuolinen tavallisista lajikkeista aivan erikoislajikkeisiin, joita ei löydy mistään muualta. Meille on tärkeää, että viljelijäystävämme voivat aina valita sekä vanhoista suosikeista että uusista, jännittävistä siemenistä. Valitsemme huolellisesti pohjoismaiseen ilmastoomme sopivat siemenlajikkeet ja koekasvatamme kaikki siemenet itse.

Impectan myymät siemenet kasvatetaan kaikkialla Euroopassa ja jossain määrin muualla maailmassa. Ruotsin ilmasto ei salli siementen viljelyä suuremmassa määrin, koska lyhyt kausi tarkoittaa, että siemenet eivät ehdi kypsyä. Meillä on myös liian kylmät talvet monille monivuotisille kasvilajeille.

Impecta tarjoaa myös Ruotsissa kasvatettuja siemeniä, ennen kaikkea tärkeitä ruotsalaisia perinnelajikkeita. Perinnekasveissa on ainutlaatuisia, jännittäviä lajeja, jotka muodostavat erittäin arvokkaan täydennyksen hieman yleisemmille siemenlajikkeille. Perinnemerkinnän saamiseksi lajikkeen on oltava vähintään puoli vuosisataa vanha ja sillä on edelleen oltava hyvät viljelyominaisuudet, sato, maku ja kestävyys.


Fröer − mängd och pris


Tietoja siementen määrästä ja hinnasta

Impectan valikoimassa on lähes 2000 erilaista siementä kaikista kasviryhmistä. Pussissa olevien siementen määrä ja myös hinta vaihtelee lajikkeittain. Katsotaanpa tekijöitä, jotka vaikuttavat hintaan ja siihen, kuinka valitsemme pakata siemenpussit.

Kukat tuottavat eri määriä siemeniä
Kesäisin pienet siementehtaat ovat täydessä tuotannossa kasvien kukkien sisällä. Siitepölyä muodostuu heteistä, urososista, ja se kerätään heteen perässä sijaitsevaan ponteen. Kukan naarasosat koostuvat yhdestä tai useammasta emistä, jotka sijaitsevat kukan keskellä. Emin yläosaa kutsutaan luotiksi – luotin päälle on siitepölyn laskeuduttava, jotta siementehdas käynnistyy. Siitepölyhiukkaset tarttuvat luotiin ja vetävät alas emin kukkaperän, jossa ns. sikiäin odottaa hedelmöitystä.

Hedelmöityksen jälkeen sikiäin alkaa kasvaa joko siemenkodaksi tai siemeniä sisältäväksi hedelmäksi. Kukkien siementen määrä vaihtelee suuresti eri lajien ja lajikkeiden välillä. Jotkut ovat erittäin anteliaita siementen suhteen, ja laji tai lajike voi myös kukkia hyvin runsaasti. Toiset kukkivat muutamalla kukalla ja voivat myös tuottaa vain vähän siemeniä. Luonto tarjoaa monia erilaisia lajikkeita ja siemenkauppiaana joudumme maksamaan enemmän lajikkeista, joiden siemeniä viljelijät eivät tuota kovin paljon.

Sää vaikuttaa siementen määrään
Siementen viljelijöiden liiketoiminta on paljolti luonnon olosuhteiden armoilla. Pitkäkestoinen kuivuus kesällä tai päinvastoin tulvat tai kovat raekuurot vaikuttavat siemensadon suuruuteen ja siten myös olosuhteisiimme: siemenistä voi yhtäkkiä tulla sekä kalliimpia ostaa että vaikeampia saada käsiinsä.

Siemenet kypsyvät eri nopeuksilla
Kun luonto hallitsee, on vain pysyttävä perässä ja sopeuduttava. Joidenkin lajien ja lajikkeiden siementen kypsyminen kestää kauan, ja siksi siementen korjuu tapahtuu kauden lopussa. Pidempi tuotantoaika nostaa siemenviljelijän kustannuksia, mikä nostaa siementen hintaa.

Luomusiemenet ovat kalliimpia
Luomusiementen viljely on lähellä sydäntämme ja etsimme jatkuvasti uusia lajikkeita. Luomusiemenviljely on kalliimpaa, koska se vaatii sertifiointeja ja paljon hallinnollista työtä, joka liittyy viljelyn ympärillä olevaan raportointiin ja seurantaan. Kehitys jatkuu ja ajan myötä kustannukset toivottavasti laskevat ja luomusiementen valikoima kasvaa paljon.

Epätavalliset lajikkeet maksavat enemmän
Impecta Fröhandelilla on ainutlaatuinen valikoima siemeniä sekä tavallisia että ainutlaatuisia lajeja ja lajikkeita. Se antaa viljelijäystävillemme mahdollisuuden löytää vanhat suosikit, mutta myös kokeilla täysin uusia ja epätavallisia siemeniä kaikista eri kasviryhmistä. Joitakin ainutlaatuisia lajikkeita tuottaa vain harva toimittaja, mikä vaikuttaa sekä siementen saatavuuteen että hintaan.

Erityiskäsitellyt siemenet
Joidenkin siementen käsittely vaatii erityistä huolellisuutta ja aikaa sekä siemenviljelijöiltä että meiltä siemenkauppiailta, mikä voi johtaa korkeampaan hintaan tai siihen, että pusseissa on vähemmän siemeniä. Erikoiskäsittelyllä pyritään monella tapaa tekemään viljelystä helpompaa ja turvallisempaa kuluttajalle.

Siemenviljelijä voi joutua puimaan siemenet erityisen hyvin tai ne pitää kylmäkäsitellä siementen itämistä helpottamaan. Jotkut siemenet on myös pelletoitava.


Siementen pelletointi

Todella pienet siemenet pelletoidaan, jotta niitä olisi helpompi käsitellä. Koska siemenet ovat niin pieniä, on myös helpompi nähdä, mihin ne päätyvät, jos ne ovat pelletteinä. Pelletti voi koostua yhdestä tai useammasta siemenestä. Pelletoidut siemenet on päällystetty tai ehkä pikemminkin rullattu savimaisella materiaalilla, mutta niitä ei käsitellä kemiallisesti. Usein savi on värjätty jollain luonnollisella aineella, jotta ne on helpompi nähdä maata vasten. Pelletit ovat siksi täysin luonnollisia ja hajoavat maaperässä.

Meille siemenkauppiaille siementen erikoiskäsittely voi aiheuttaa sen, että siemenet on lajiteltava koon mukaan ennen kuin ne voidaan pakata pusseihin. Saatamme myös joutua erottamaan suuret siemenkokoelmat, jotta voimme pakata ne osiin. Joskus siemenet tarttuvat toisiinsa ja niiden laskeminen kestää paljon kauemmin ennen kuin laitamme ne siemenpusseihin.


Kasvata määrän tai uteliaisuuden vuoksi

Kun siemenestä kasvatetaan perennoja, kesäkukkia, vihanneksia, yrttejä tai muita kasveja, kokemus on vielä suurempi kuin valmiita kasveja ostaessa. Saa olla mukana alusta alkaen ja oppia paljon kasveista. Tulosten saaminen kauniissa kukinnoissa, rehevässä vihreydessä ja maukkaissa sadoissa on todellinen viljelijän ilo.

On hyvä miettiä etukäteen, onko tärkeää kasvattaa suuria määriä, esimerkiksi vihannesta, joka antaa ruokaa, tai kukkaa, joka täyttää suuren alueen, vai onko tärkeää kasvattaa ainutlaatuisia, jännittäviä lajikkeita, joista saa vain muutamia ainutlaatuisia kasveja.

Se alla våra fröer

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Loistokas ruiskaunokki

Vanhanaikainen ruiskaunokki tuo mieleen lapsuuden kesät, jolloin aurinko paistoi aina kirkkaalta siniseltä taivaalta sävy sävyyn niityllä kukkivien ruiskaunokkien kanssa. Tämä ihastuttava kukka on saatavilla useissa eri väreissä - kaikki yhtä kauniita. Ruiskaunokki 'Red Boy' tuo glamouria kesäromantiikkaan hohtavan vadelmanpunaisilla, pörröisillä kukilla. Ne tuntuvat lähettävän itsevarman viestin siitä, että uskalla kokeilla ja yllättää. Klassisella niityllä 'Red Boy' on hyvä tiimipelaaja, mutta kukka voi levittää eleganssiaan myös kukkapenkkeihin. Tuoreet kukat ovat mukava elementti sekakimpussa ja kukat voi myös kuivata talvea varten.

Lue lisää
Juhlat hyönteisille

Kun mehiläiset lentävät juhliinsa, ruokalistalla toivotaan olevan paljon siitepölyä ja mettä. Tehkäämme siis tilaa yksinkertaisille, avoimille kukille, joille hyönteisten on helppo laskeutua viihtymään ja voitelemaan vatsojansa. Samalla tapahtuu luonnon pieni taika, kun kukat pölyttyvät ja elämän kiertokulku jatkuu. Kukkasekoitus 'Mehiläiskasvit' tarjoaa täydellisen juhlakonseptin mehiläisille ja muille pölyttäjille. Siemenistä kasvaa rohtopurasruohoa, ruiskaunokkeja, tarhakukonkannusta, punapellavaa ja monia muita kauneimpia yksivuotisia kasvejamme. Kukkien suojassa astia, jossa on vettä ja pieni kivi, antaa pienille olennoille keitaan lepoa, virkistymistä ja juomataukoa varten.

Lue lisää
Juhlat kimalaisille

Niin kauan kuin kullankeltaisessa 'Rocket Golden' leijonankidassa ei vieraile pölyttäviä vieraita, se pitää kukkansa säpissä. Sisällä kukassa siitepöly ja mesi houkuttelevat ohikulkijoita kesäjuhliin. Pieni mehiläinen lentää ovelle ja koputtaa, mutta se ei pääse sisään. Nyt sen sijaan pullea kimalainen laskeutuu leijonankitaan, joka avautuu vieraanvaraisesti. Sisään päästyään kimalainen pomppii ympäriinsä, kunnes se putoaa ulos kukasta pörröiset siitepölyhousut pienissä jaloissaan. Leijonankidan avaaminen vaatii jonkin verran voimaa, joten ovi on vain kimalaisten ja painavampien mehiläisten käyttöön. Kylvä "Rocket Golden" sisätiloihin keväällä, istuta suuriin ryppäisiin kukkapenkkeihin tai ruukkuihin ja kutsu kimalaiset juhliin.

Lue lisää
Eleganssia ja mausteisuutta

Mikäli sareptansinappi "Crimson Red" on sinulle uusi tuttavuus, sinua odottaa upea yllätys. Jos sinapin elegantin pippurisia aromeja kuvailisi värillä, se olisi luultavasti syvänpunainen, aivan kuten Crimson Redin koristeellisten lehtien väri. Maku on pippurinen, mutta ei liian häiritsevästi, ja makuelämys on mieto intensiivisyydestä huolimatta. Kun olet kokeillut helposti kasvatettavaa, terveellistä ja maukasta vihannesta, eikö olisi hienoa saada sitä aina käyttöön? Onni löytyy Crimson Redistä, sillä tätä maukasta sinappia voi korjata ympäri vuoden. Kasvata kesällä ulkona ja pakkasten tultua ikkunalaudalla. Näin saat elegantin värin ja maun kaikkiin salaatteihin kaikkina vuodenaikoina.

Lue lisää
4.6/5 (11186)
2024-06-20
Nopeat ja tarkat toimitukset!
- Ulrika L
2024-06-20
Itämisestä en osaa vielä sanoa mitään. Siemenet saapuivat nopeasti ja hyvin pakattuna. Toivon todella, että siemenet itävät :) Kiitos paljon
- Beate B
2024-06-20
Kiitos, tilaukseni on saapunut ja olen etsinyt vesikrassin siemeniä pitkään. olen hyvin onnellinen
- anette s
2024-06-20
Pikatoimitus!
- Bodil P
2024-06-20
Nopea toimitus ja tietysti kauniita siemeniä!
- Lina I
2024-06-20
Pikatoimitus. Palkintona sain herneitä. Kun tilasin kukkasiemeniä, halusin ne palkkiona.
- Lennart L
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Christopher N
2024-06-20
Painoin väärin viime kerralla, olen erittäin onnellinen
- Rosita G
2024-06-20
Oli muutama kysymys ennen tilaamista, sain nopeat ja arvovaltaiset vastaukset.
- Lars M
2024-06-20
Olen erittäin tyytyväinen.
- Helena
2024-06-20
erittäin hyvä tavara ja toimitus
- Olaug B
2024-06-20
+++++ Impectan kaivattua valikoimaa, kuten houkuttelevia pölyttäjiä, kulttuuriperintökasveja ja pohjoismaisia luonnonkukkia.
- Suzanne E
2024-06-20
Tilauksen saapuminen kesti hieman kauan.
- Karen N
2024-06-20
Erittäin hyvä valikoima hieman outoja asioita ja niitä on niin paljon kuin haluat kokeilla
- Martina K
2024-06-20
Aurinkokastelujärjestelmä toimii täydellisesti 🤩
- Jonna E
2024-06-20
toimivat verkkosivut ja nopea toimitus
- Tiina K
2024-06-20
Toimii loistavasti ja nopea toimitus.
- Gunnel C
2024-06-20
Hienoja siemeniä edulliseen hintaan ja nopea toimitus ovelle.
- Elisabeth O
2024-06-20
Pikatoimitus
- Stig-Arne T
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Margaretha E
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi