Ilmainen toimitus kaikille siemenille koko heinäkuun ajan (koskee halvinta toimitustapaa).

Suorakylvön aika

Kevään lopussa on suorakylvön aika. Jos ei ole ollut aikaa tai ehkä ei ollut tilaa esikylvöön, ei tarvitse vaipua epätoivoon. On paljon kasveja, jotka voidaan ja pitää kylvää suoraan eli istuttaa suoraan kasvupaikalle ulos, kun maaperä on lämmennyt.

Milloin kannattaa kylvää suoraan?

Suorakylvön aika riippuu hieman siitä, missä päin maata asuu ja kuinka nopeasti kevät päättää lämmittää maaperän. Yleensä suorakylvöaika on jossain huhti-kesäkuussa. Yleensä sanotaan, että maaperän tulee olla vähintään 5 astetta. Tämä koskee useimpia lajeja, mutta on joitain, jotka haluavat hieman lämpimämpää, esim. pavut haluavat mieluiten 10-15 astetta. Varmuuden vuoksi lämpötila voidaan tarkistaa maanlämpömittarilla.

On myös lajikkeita, jotka voidaan kylvää suoraan syksyllä, jotta saadaan aikaisempi sato ja kukinta tulevana vuonna, mutta syyskylvö tapahtuu vasta syys-marraskuussa.


Selvitä, minkä tyyppinen maaperä on

Jos haluaa kasvattaa kasveja, jotka haluavat happaman maaperän (matala pH-arvo) tai jotka haluavat kalkkipitoisen maaperän (korkea pH-arvo), mullan pH-mittari tai pH-testi voi olla hyvä. Asiantuntevat viljelijät voivat usein kertoa paljon maaperän luonteesta pelkästään katsomalla, mitä alueella luonnollisesti kasvaa. Esimerkiksi maissiunikko, sikuri ja ohdakkeet viihtyvät kalkkipitoisessa maaperässä, ja niittyleinikkien sanotaan suosivan happamampaa maaperää. Mitä enemmän tietää kasvumaaperästä, sitä varmemmin voi valita siinä menestyviä lajikkeita. Silloin sekä kukinta että sato on runsaampaa. Luonnonvastainen toiminta on harvoin onnistunut resepti, joten valitaan silloin sen sijaan laatikoissa ja ruukuissa viljely, jossa voidaan hallita ympäristöä vapaammin.


Kädet mullassa

Huolehdi maaperästä

Maaperä on avain viljelyn menestykseen. Pari viikkoa ennen kylvöä on hyvä puuhailla hieman maaperän kanssa. Kitke kaikki rikkaruohot ja lisää lehmänlantaa, joka tarjoaa sekä ravinteita että maanparannusta. Jos maaperä on raskasta ja savista, kannattaa sekoittaa siihen kompostia, jotta saa paremman rakenteen ja edistää mikroelämää, eli se kuhisee kasveja auttavia bakteereja, sieniä ja hyönteisiä. Lehmänlantaa voi täydentää myös Effekt-luujauholla, joka on KRAV-merkitty ja hyväksytty luomuviljelyyn. Luujauho on pitkävaikutteinen ja auttaa lisäämään kasvien vastustuskykyä sairauksia ja tuholaisia vastaan samalla, kun se edistää hyvää juurten kasvua. Kun kasvit ovat noin kolmen viikon ikäisiä, ravinteita alkaa taas puuttua ja silloin voidaan antaa lisäravinteita, kuten Effekt-puutarhalannoitetta tai Effekt-yrttilannoitetta.


Talikko maahan

Hyvä valmistelutyö luo perustan

Kylvöalue on hyvä tasoittaa haralla ja kastella kevyesti, jotta se tuntuu kostealta olematta liian märkä. Sitten tulemme ehkä tärkeimpään, sijaintiin. Siemenpussissa lukee, haluaako kasvi aurinkoa, puolivarjoa vai varjoa. Jotkut kasvit ovat myös erittäin herkkiä sille, onko maaperä kuiva. Toiset mätänevät pois, jos on liian märkää, ja silloin voi olla hyvä olla apuna mullankosteusmittari.

Siemenpussista voi myös lukea, kuinka korkeita kasveista tulee, levittäytyvätkö ne, haluavatko ne kiivetä tai onko niillä muita toiveita menestyäkseen. Mitä enemmän viljelyä suunnitellaan, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet menestyä.

Nyt saattaa kuulostaa siltä, että viljely on tieteellisen tarkkaa puuhaa - ja se voi olla - mutta on monia kiitollisia lajikkeita, joiden kanssa on lähes mahdotonta epäonnistua. Olemme luultavasti kuulleet viljelijöistä, jotka epäonnistuivat yksinkertaisimmissakin asioissa, paljon pitäisi mennä oikein, mutta ehkä juuri siinä on viljelyn viehätys. Se on vähän kuin elämä yleensä - meidän on kylvettävä saadaksemme niittää, eikä se aina mene aivan kuten ajattelimme. Hyvästä viljelijästä on yleensä tullut hyvä oppimalla virheistään. Kyse on oppimisesta tulkitsemaan, miltä se näyttää omalla kasvupaikalla. Ja saattaa kestää jonkin aikaa, ennen kuin siitä tulee täydellistä.


Aika kylvää

Aika on koittanut, maaperä on huippukunnossa, paikka on hyvin valittu ja aurinko paistaa luultavasti virkistävämmin kuin koskaan. Se on se päivä, jolloin haluaa olla puutarhassa tai parvekkeella järjestelemässä asioita. Nyt viljellään. Jos valitsee kylvölle aurinkoisimman päivän, on erityisen huolella kasteltava maaperä perusteellisesti ennen kylvöä, muuten on olemassa kuivumisvaara. Rehellisyyden nimissä on parasta kylvää varjoisena päivänä, silloin siemenet saavat rauhallisen alun.

On kolme ulottuvuutta, joita on seurattava siemeniä kylvettäessä. Ensinnäkin kylvösyvyys, eli kuinka syvälle maaperään siemenet tulisi laittaa. Hyvä apulainen on istutustikku tai istutuspuikko FSC-merkitystä tammesta. Kun tietää kylvösyvyyden, on luettava pussista suositeltu istutusväli. Jos kylvää riveihin, on helpompi kitkeä rikkaruohot myöhemmin. Sopiva riviväli on yleensä merkitty myös siemenpussiin. Jotkut siemenlajikkeet vaativat liotusta tai hankausta, joten pitää tarkistaa tämä hyvissä ajoin ennen kylvöä.


Varo pieniä juuria

Jotkut lajikkeet eivät ole niin herkkiä ja niitä voi karsia myöhemmin, jos ne ovat kasvaneet liian tiheään. Jokainen kasvi tarvitsee elintilaa, jotta voi kasvaa vahvaksi ja kauniiksi. Vaikka voi olla hyvä tehdä se heti alusta alkaen, koska on helppo vahingoittaa kasvia, jonka pitäisi jäädä maahan karsittaessa. Pienet juuret häiriintyvät erittäin herkästi. Porkkana on lajike, jonka kanssa monet epäonnistuvat, koska kylvävät ne liian lähekkäin ja karsivat sitten, kun pienet versot näkyvät, mikä häiritsee jäljelle jäävienkin juurikasvua. Vinkki on jälleen lukea siemenpussi huolellisesti ennen kuin aloittaa.

Kylvä erissä, jotta onnistumismahdollisuudet lisääntyvät. Jos maaperä oli liian märkä, kuiva tai kylmä ensimmäisen kylvön aikaan, toinen kylvö voi saada paremman alun. Samalla se mahdollistaa sadonkorjuun erissä ja pidemmän sadonkorjuujakson.

Jos kylvää hyvin paljon siemeniä, voi olla vaikeaa ja hankalaa saada ne yksitellen maahan. Käytä silloin siementen annostelijaa. Siinä on portaaton säätö erikokoisille siemenille.


Merkitse hyvin

Merkitse viljely. Osittain muistin vuoksi, osittain siksi, että perheen ja ystävien on mukava nähdä, mitä kasvatat. Jos haluaa klassisen ilmeen puutarhamaalle, voi valita puisen merkin. Todella hieno versio on FSC-merkitty tammimerkki. Pidämme siitä, koska se kestää useamman kuin yhden kauden, jos sitä hioo hiekkapaperilla, kun se tuodaan sisälle syksyllä. Toinen puuversio on kasvietikettimme. Valikoimasta löytyy tietysti myös muovietiketit. Käytä valon- ja säänkestävää kynää etiketteihin kirjoittamiseen, kuten Twin Begreen -merkintäkynää.


Versot maassa

Suojaa kylvös

Kylvös voidaan suojata kuitukankaalla siltä varalta, että yöt kylmenevät tai jos kyseessä on tuholaisherkkä kasvi. Jos naapurustossa on etanoita, voi olla hyvä idea yrittää suojella viljelyä myrkyttömällä tavalla etana-ansan ja etana-Effectin avulla. Jos kasvattaa ruukussa tai kasvatuslaatikossa, voi laittaa kuparista etanateippiä reunan ympärille. Rulla on 4 metriä pitkä ja riittää juuri perinteisen lavakauluksen ympäri.

Onnea suorakylvöön ja muista kastella.

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Kesäinen tanssi

Jo nupulla ollessaan tämä kukka herättää uteliasta ihmettelyä. Vaaleanvihreä nuppu lepää tillimäisen lehdistön muodostaman kauluksen päällä. Kun puutarha on keskikesällä täydessä kukassa, tarhaneito 'Miss Jekyll Rose' avaa suloiset, puoliksi kerrannaiset kukkansa valkoisen ja vaaleanpunaisen sävyissä. Terälehdet näyttävät siltä kuin ne olisi leikattu silkkipaperista. Avautuneet kukat tanssivat lehtien yläpuolella ja uudet nuput odottavat vuoroaan vehreyden seassa. Harvinaislaatuinen kukinta jatkuu läpi kesän, mutta kauneus ei pääty siihen. Syksyllä vuoron saavat pieniä taideteoksia muistuttavat vaaleanruskeat siemenkodat, joita kauniisti kuivuneet liuskaiset lehdet kannattelevat. 'Miss Jekyll Rose' tanssii puutarhassa yhden kesän, mutta kuivatuissa kukkakimpuissa se ilahduttaa vielä pitkään.

Lue lisää
Maukas maltsa

Nimi maltsa ei lupaa hyvää, jos tavoitteena on niittää menestystä puutarhoissa ja kasvimailla. Jotkut saattavat haukkua jopa rikkaruohoksi. Maltsoja on kuitenkin useita erilaisia, joten älä torju niitä kaikkia. Kirkkaanvihreä tarhamaltsa ansaitsisikin lämpimän vastaanoton. Lämpimissä maissa sitä kutsutaan kesäpinaatiksi ja arvostetaan korkealle, sillä se säilyttää raikkautensa myös helteessä. Tarhamaltsa kohoaa metrin korkeuteen kasvattaen vitamiinipitoisia ja hyvänmakuisia lehtiä. Nuoria versoja kerätään suoraan salattiin ja täysikasvuiset lehdet kypsennetään pinaatin tapaan. Syksyllä ilmestyvät näyttävät siemenkodat ovat omiaan erilaisiin asetelmiin ja maljakoihin. Maukas maltsa kylvetään suoraan lämpimään kevätmaahan ja sen jälkeen korjataan erissä koko kesän ajan.

Lue lisää
Kulinaarista eleganssia

Tämä kertakaikkisen herkullinen papu tarjoaa pitkiä, herkkiä, kirkkaan violetin värisiä palkoja. Salkopapu 'Carminat' on tunnettu hiutalemaisesta koostumuksestaan ​​ja fantastisesta maustaan, jossa on hieman pähkinäinen vivahde. Ainutlaatuinen ulkonäkö on katseenvangitsija niin viljelyssä kuin lautasella. 'Carminat' tuo ruokiin eleganssia ja kulinaarisia elämyksiä - olipa se sitten salaatissa, keitossa tai lisukkeena. Anna kauniin salkopavun kiertyä säleikköä pitkin tai kasvaa pitkäksi ja odota kesän ja syksyn herkullista satoa ja täysin säikeettömiä palkoja.

Lue lisää
Loistokas ruiskaunokki

Vanhanaikainen ruiskaunokki tuo mieleen lapsuuden kesät, jolloin aurinko paistoi aina kirkkaalta siniseltä taivaalta sävy sävyyn niityllä kukkivien ruiskaunokkien kanssa. Tämä ihastuttava kukka on saatavilla useissa eri väreissä - kaikki yhtä kauniita. Ruiskaunokki 'Red Boy' tuo glamouria kesäromantiikkaan hohtavan vadelmanpunaisilla, pörröisillä kukilla. Ne tuntuvat lähettävän itsevarman viestin siitä, että uskalla kokeilla ja yllättää. Klassisella niityllä 'Red Boy' on hyvä tiimipelaaja, mutta kukka voi levittää eleganssiaan myös kukkapenkkeihin. Tuoreet kukat ovat mukava elementti sekakimpussa ja kukat voi myös kuivata talvea varten.

Lue lisää
4.6/5 (12343)
2024-07-15
Hyvä laatu ja nopea toimitus. Kaikki hienoa!
- Michael K
2024-07-15
Pikatoimitus
- Birgitta L
2024-07-15
Nopea toimitus, helppo löytää etsimäsi, todella hyvä
- Lars-Erik E
2024-07-15
Hyvä palvelu ja nopea toimitus
- Arne J
2024-07-15
Suuri, laaja valikoima ja nopea
- Marianne B
2024-07-15
Parasta, joka kerta!
- Jörgen A
2024-07-15
Sinulla on laaja valikoima ja mielenkiintoisia siemeniä kokeiltavaksi! Toimitus ja hinnat mahtavat!! Kiitos! / Pomo Krokekissa
- Bo T
2024-07-15
Nopea toimitus hyvät siemenet olet vain paras
- ulla-britt k
2024-07-15
Erinomaiset tavarat ja luotettava toimitus!
- Mari H
2024-07-15
Hyvälaatuisia siemeniä ja kasveja!
- Inger H
2024-07-15
Aina hyvää palvelua kun soitan asiakaspalveluun!
- Annika D
2024-07-15
nopea toimitus ja edullinen hinta
- Sol-Britt B
2024-07-15
Nopeat toimitukset
- Eva L
2024-07-15
Hyvä toimitus ja nopea tilauksen käsittely
- ingalill N
2024-07-15
Saimme hyviä siemeniä
- Tor F
2024-07-15
Tilaus on toiminut moitteettomasti.
- Mats L
2024-07-15
Mukava tehdä ostoksia heidän verkkosivuillaan ja aina tyytyväinen siemeniin!
- Jan T
2024-07-15
Nopeaa ja sujuvaa palvelua!
- Lillemor M
2024-07-15
Hinta hyvä. Nopea tilauksen käsittely. Mutta Postnord on erittäin hidas
- Bent C
2024-07-15
Hyvä valikoima. Joitakin epätavallisia siementyyppejä
- Eliane H
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi