Plantera utomhus

Istuta ja kylvä ulkona

Kun kevään lämpötilat tasaantuvat ja pakkasyöt väistyvät, on aika totuttaa sisällä esikasvatetut taimet elämään ulkoilmassa ja valmistautua kukkien ja vihannesten suorakylvöön.

Milloin voin kylvää ja istuttaa ulos?

Voit kylvää siemeniä ulos avomaalle, kun maa on lämmennyt ja yöpakkaset ovat ohi. Esikasvatettujen taimien on totuttava ulkoilmaan ennen ulosistutusta.

Jos aloitit kasvien esikasvatuksen sisätiloissa kevättalvella tai alkukeväällä, sinulla on nyt toivottavasti joukko pieniä taimia, jotka odottavat pääsevänsä ulos jatkamaan kasvuaan. Ehkä olet jo joutunut koulimaan taimia useampaan otteeseen ja alat käydä kärsimättömäksi. Lue lisää esikasvatettujen taimien koulimisesta artikkelista Siemenistä kylvettyjen taimien kouliminen.

Maa muuttuu muokattavaksi

Kun maa on muokattavissa, se on lämmennyt tarpeeksi pystyäkseen ottamaan vastaan sekä sisällä esikasvatetut taimet että suorakylvettävät siemenet. Varmista asia poimimalla maasta kourallinen multaa ja pyörittelemällä sitä käsissäsi. Jos multa on irtonaista ja valuu pois sormien välistä, maa on muokattavissa. Useimmat kasvit voidaan kylvää maahan tässä vaiheessa, mutta jotkut vihannekset, kuten pavut, vaativat kasvaakseen tätäkin lämpimämpää maaperää. Jos kasvi vaatii tietyn lämpötilan itääkseen, asiasta on yleensä mainittu siemenpussin viljelyohjeissa.

Maa muuttuu muokattavaksi

Kuinka taimia karaistaan?

Kun maa on muokattavissa ja hallanvaara väistynyt, esikasvatetut kasvit voidaan viimein siirtää ulos varsinaiselle kasvupaikalleen. Kasveille ei ole hyväksi joutua suoraan lämpimistä sisätiloista luonnon armoille auringon paahteeseen, tuulien tuiverrukseen ja vaihteleviin lämpötiloihin. Siksi kasveja on karaistava eli totutettava ulkoilmaan vähitellen.

Esikasvatettuja taimia voidaan totuttaa ulkoilmaan monella eri tavalla. Karaisutavan valintaan vaikuttaa taimien määrä sekä puutarhasi tarjoamat mahdollisuudet.


Vie kasvit hetkeksi ulos joka päivä

Jos taimia ei ole paljon, voit viedä ne hetkeksi ulos joka päivä. Valitse taimille aluksi ulkotiloista suojaisa ja varjoisa paikka, ja siirrä niitä päivä päivältä aurinkoisempaan paikkaan. Tuo taimet sisään yöksi. On vaikea arvioida tarkasti, kuinka pitkään taimia kannattaa karaista. Seuraa taimien kuntoa, ja jos ne vaikuttavat hyväkuntoisilta, voit pidentää niiden ulkoiluaikaa pikkuhiljaa. Siten ne ovat viikon tai kahden jälkeen tarpeeksi vahvoja istutettavaksi varsinaiselle kasvupaikalleen.

Kastele taimia tavalliseen tapaan karaisun aikana.

Mikä kuitukangas on?

Kuitukangas suojaa viljelyksiäsi voimakkaalta auringonpaisteelta, tuulelta, hallalta ja kuivumiselta sekä pitää ei-toivotut hyönteiset, etanat ja pienriistan loitolla. Kuitukangas päästää läpi valon ja veden. Se on valmistettu erittäin kevyestä materiaalista, eikä siten vahingoita kasveja, vaikka sattuisikin painumaan niiden päälle.


Karaise taimia kasvihuoneessa tai kuitukankaan alla

Jos taimia on paljon, niiden kantaminen päivittäin ulos ja takaisin sisään voi helposti muodostua kohtuuttoman suureksi työtaakaksi. Silloin taimille kannattaa järjestää paikka, jossa ne voivat olla vuorokauden ympäri suojassa voimakkaalta auringolta, tuulelta ja lämpötilan muutoksilta. Jos sinulla on kasvihuone, voit siirtää esikasvatetut taimet sinne. Luo varjoa – kasvihuoneen lasin läpi paahtava kevätaurinko voi olla liian suuri shokki hauraille taimille. Voit aluksi suojata taimet öisin kuitukankaalla välttääksesi liian voimakkaita lämpötilan muutoksia.


Karaise kasvihuoneessa

Jos sinulla ei ole kasvihuonetta ja karaistavia taimia on paljon, voit luoda niille suojaisan paikan ulos kuitukankaan avulla. Jos sinulla on kasvatuslaatikoita, voit asettaa laatikon päälle tuen kuitukangasta varten ja levittää kankaan sen päälle. Näin saat luotua taimille ilmavan ja suojaisan tilan karaisun ajaksi. Myytävänä on myös metallikaaria, joiden ylle kuitukangas on helppo pingottaa. Metallikaaria voi käyttää viljelykauluksissa tai avomaalla kasvutunnelin muodostamiseksi.

Vietettyään pari viikkoa kasvihuoneessa tai kuitukankaan alla taimet ovat valmiita ulkoilmaelämään, mutta voit pitää niitä kuitukankaan alla pidempäänkin, sillä kangas päästää läpi vettä ja valoa.

Viljeltävä maaperä

Vaikka huomiomme keskittyy ensisijaisesti maan pinnalla kasvaviin kasveihin, emme myöskään saisi unohtaa maaperää, jossa ne kasvavat. Sillä kaikki hyvä alkaa mullasta ja maaperästä. Hyvä ja ravinteikas maaperä saavutetaan pitämällä jatkuvasti huolta maaperän rakenteesta ja ravinnepitoisuudesta. Tämä voi kuulostaa vaativalta, mutta on pikemminkin hauskaa ja palkitsevaa, kun teet maanparannustyötä vähän kerrallaan. Maan parantamisesta ja sen hyvinvoinnin ylläpidosta pitkällä aikavälillä voit lukea artikkeleista Maanparannus keväällä ja Maanparannus syksyllä.


Istuta ja kylvä kesäkukat ulos

Jotkut kesäkukista tarvitsevat esikasvatusta, mutta useat kukat voidaan kylvää suoraan ulos kasvupaikalleen. Kun pakkasyöt ovat helpottaneet ja maaperä on lämmennyt, voit istuttaa ulos esikasvatetut ja karaistut taimet sekä kylvää siemeniä avomaalle.


Istuta ja kylvä ruukkuihin

Kesäkukat ovat kauniita isoissa ruukuissa tai kasvatuslaatikoissa. Istuta tai kylvä ne hyvään, kauttaaltaan kasteltuun istutusmultaan. Noudata siemeniä kylväessäsi kunkin lajikkeen siemenpussissa olevia viljelyohjeita kylvösyvyyteen ja taimien etäisyyksiin liittyen.

Säännöllinen kastelu on tärkeää niin vasta kylvetyille siemenille kuin juuri istutetuille taimillekin. Siemenet tarvitsevat kosteutta itääkseen, ja nuorten taimien juuret kaipaavat vettä voidakseen vahvistaa hentoa juuristoaan. Kun siemenet ovat itäneet, kastelua on tärkeää jatkaa, jotta pienet taimet kasvaisivat sekä maan pinnalla että sen alla.

Maaperä, juuret ja elintärkeä vesi

Monivuotiset, kasvupaikalleen hyvin juurtuneet kasvit, kuten perennat, pensaat ja puut, ovat kehittäneet toimivan yhteistyön juuriensa ja niitä ympäröivän maaperän välille. Juuret ovat tiukasti kiinni maaperässä ja voivat tarvittaessa ottaa talteen vettä ja maaperään varastoituneita ravinteita. Pitkään jatkuneen kuivuuden aikana juuret hakeutuvat syvemmälle vettä etsiessään. Yksivuotisilla kasveilla, kuten kesäkukilla ja vihanneksilla, on aluksi hyvin hennot juuret, jotka eivät ole vielä muodostaneet yhteyttä maaperään. Juuret tarvitsevat tästä syystä vettä, jota ei ole sidottu maaperään. Tällaista vettä ne pystyvät imemään ja toimittamaan kasville. Myös juuri istutetut monivuotiset kasvit tarvitsevat helposti saatavilla olevaa vettä, sillä niidenkään juuret eivät ole vielä kasvaneet tarpeeksi vahvoiksi. Kaikkia vastaistutettuja kasveja on siis kasteltava säännöllisesti.


Kesäkukat rakastavat tavallisesti aurinkoa. Varmista tämä kuitenkin jokaisen lajikkeen kohdalla erikseen, ja sijoita ruukut paikkaan, joka tarjoaa kasvin kannalta ihanteelliset valo-olosuhteet.


Istuta ja kylvä kukkapenkkiin

Kun istutat kesäkukkien taimia ulos tai kylvät niiden siemeniä suoraan kukkapenkkiin, ota huomioon kunkin lajikkeen vaatimukset valon ja maaperän suhteen. Puhdista maaperä täysin rikkakasveista ja kuohkeuta sitä. Lisää joukkoon myös ravinteikasta istutusmultaa tai kompostia. Kastele maaperä perusteellisesti ennen istutusta tai kylvöä ja jatka säännöllistä kastelua useiden viikkojen ajan.

Artikkelista Näin saat kukat kukkimaan voit lukea, kuinka pidät huolta kesäkukistasi kasvukauden aikana.


Istuta perennat ulos

Joitakin perennoja voidaan esikasvattaa sisätiloissa talvella ja alkukeväällä ja istuttaa keväällä ulos, jolloin ne ehtivät kukkia jo ensimmäisellä kaudella. Esikasvatettujen perennojen ulosistutus käy samalla tavoin kuin kesäkukkienkin. Tosin perennojen on tarkoitus kasvaa samalla kasvupaikalla useita vuosia, joten kasvupaikan valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Perennat kasvavat usein monien eri lajikkeiden muodostamissa ryhmissä kukkapenkeissä, jotka voivat osoittaa eri ilmansuuntiin. Taimia istuttaessasi sinun on otettava huomioon, viihtyykö kasvattamasi lajike auringossa, puolivarjossa vai varjossa ja millaisesta maaperästä se pitää. Lue lisää perennojen sekä myös kesäkukkien istuttamisesta artikkelista Istuta perennat ja kesäkukat oikeaan paikkaan.

Perennojen siementen kylvö suoraan ulos eroaa jonkin verran kesäkukkien siementen kylvöstä. Voit lukea aiheesta lisää artikkelista Viljelyä aloittelijoille.


Istuta ja kylvä vihannekset ulos

Vihanneksia voidaan viljellä kasvimaalla, kasvatuslaatikoissa tai suurissa ruukuissa. Mitä suuremmalla alueella viljelet, sitä suuremman sadon saat, mutta vihannesten viljely tuottaa yhtä suurta nautintoa viljelyalan koosta riippumatta.


Istuta ja kylvä kasvimaalle

Ennen kuin täytät kasvimaan esikasvatetuilla taimilla ja suorakylvettävillä siemeniä, sen maaperä on ensin muokattava. Poista kaikki rikkakasvit ja myöhennä maa ilmavaksi. Sinun ei tarvitse kaivaa ja kääntää maata. Riittää, että kuohkeutat maaperää haravalla tai haralla. Levitä ja sekoita mullan joukkoon lehmänlantaa tai kompostia maaperää kuohkeuttaessasi ja haravoi pinta tasaiseksi. Kastele maaperä perusteellisesti ennen istutusta ja kylvöä.

Kaiva kullekin esikasvatetulle taimelle maahan kuoppa ja sekoita maa-aineksen joukkoon hyvää istutusmultaa. Kastele kuoppa, laita kasvi paikoilleen ja täytä kuoppa istutusmullalla. Noudata kunkin lajikkeen taimi- ja rivivälisuosituksia. Kastele taimet istutuksen jälkeen ja jatka kastelua säännöllisesti seuraavien viikkojen ajan.

Kateviljele kasvimaalla

Erinomainen tapa vähentää kasvimaan huoltotöitä ja parantaa maaperää jatkuvasti on peittää maa viljeltyjen kasvien väleistä ja ympäriltä. Levitä kasvimaalle ruohonleikkuujätettä, nokkosenlehtiä, naatteja ja muuta eloperäistä ainesta. Katekerros pitää rikkakasvit loitolla, pidättää kosteutta ja kasvattaa maan ravinnepitoisuutta eloperäisen materiaalin hajotessa.


Suorakylvä vihannesten siemenet valmiiksi muokattuun maahan noudattaen lajikekohtaisia kylvöohjeita. Kastele kylvön jälkeen ja jatka kastelua, kunnes siemenet itävät ja pienet taimet ovat kasvaneet. Joitakin lajikkeita pitää harventaa sen jälkeen, kun ne ovat itäneet ja taimet kasvaneet hieman. Ota selvää, mikä ohjeistus koskee juuri sinun kylvämiäsi lajikkeita.

Istuta ja kylvä kasvulaatikoihin tai ruukkuihin

Jos istutat tai kylvät vihanneksia kasvatuslaatikoihin tai ruukkuihin, varmista, että multa on tarpeeksi syvää kylvettävälle kasville. Juurekset tarvitsevat syvempää multaa kehittyäkseen kunnolla. Istutuslaatikoista noin 2/3 täytetään istutusmullalla ja 1/3 lehmänlannalla tai omalla kompostilla. Ruukuissa voit kasvattaa vihanneksia pelkässä istutusmullassa ja kastella niitä säännöllisesti nestemäisellä kastelulannoitteella.

Jos haluat lukea lisää lavakaulus- ja ruukkuviljelystä, löydät Jordnärasta seuraavat artikkelit: Kasvata syötävää lavakauluksissa ja Kasvata syötävää ruukussa.


Viljele yhdessä Impectan kanssa

Nyt on aika tarkistaa, mitä Impectan kylvöksille kuuluu. Liity seuraamme, niin näet, mitä me teemme, millaisia tarvikkeita käytämme ja kuinka käsittelemme kylvöksiä: Viljele yhdessä Impectan kanssa. Viimeisin osa on Ulosistutuksen ja suorakylvöjen aika.

Kasvata Impectan kanssa: Ulosistutuksen ja suorakylvöjen aika

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Loistokas ruiskaunokki

Vanhanaikainen ruiskaunokki tuo mieleen lapsuuden kesät, jolloin aurinko paistoi aina kirkkaalta siniseltä taivaalta sävy sävyyn niityllä kukkivien ruiskaunokkien kanssa. Tämä ihastuttava kukka on saatavilla useissa eri väreissä - kaikki yhtä kauniita. Ruiskaunokki 'Red Boy' tuo glamouria kesäromantiikkaan hohtavan vadelmanpunaisilla, pörröisillä kukilla. Ne tuntuvat lähettävän itsevarman viestin siitä, että uskalla kokeilla ja yllättää. Klassisella niityllä 'Red Boy' on hyvä tiimipelaaja, mutta kukka voi levittää eleganssiaan myös kukkapenkkeihin. Tuoreet kukat ovat mukava elementti sekakimpussa ja kukat voi myös kuivata talvea varten.

Lue lisää
Juhlat hyönteisille

Kun mehiläiset lentävät juhliinsa, ruokalistalla toivotaan olevan paljon siitepölyä ja mettä. Tehkäämme siis tilaa yksinkertaisille, avoimille kukille, joille hyönteisten on helppo laskeutua viihtymään ja voitelemaan vatsojansa. Samalla tapahtuu luonnon pieni taika, kun kukat pölyttyvät ja elämän kiertokulku jatkuu. Kukkasekoitus 'Mehiläiskasvit' tarjoaa täydellisen juhlakonseptin mehiläisille ja muille pölyttäjille. Siemenistä kasvaa rohtopurasruohoa, ruiskaunokkeja, tarhakukonkannusta, punapellavaa ja monia muita kauneimpia yksivuotisia kasvejamme. Kukkien suojassa astia, jossa on vettä ja pieni kivi, antaa pienille olennoille keitaan lepoa, virkistymistä ja juomataukoa varten.

Lue lisää
Juhlat kimalaisille

Niin kauan kuin kullankeltaisessa 'Rocket Golden' leijonankidassa ei vieraile pölyttäviä vieraita, se pitää kukkansa säpissä. Sisällä kukassa siitepöly ja mesi houkuttelevat ohikulkijoita kesäjuhliin. Pieni mehiläinen lentää ovelle ja koputtaa, mutta se ei pääse sisään. Nyt sen sijaan pullea kimalainen laskeutuu leijonankitaan, joka avautuu vieraanvaraisesti. Sisään päästyään kimalainen pomppii ympäriinsä, kunnes se putoaa ulos kukasta pörröiset siitepölyhousut pienissä jaloissaan. Leijonankidan avaaminen vaatii jonkin verran voimaa, joten ovi on vain kimalaisten ja painavampien mehiläisten käyttöön. Kylvä "Rocket Golden" sisätiloihin keväällä, istuta suuriin ryppäisiin kukkapenkkeihin tai ruukkuihin ja kutsu kimalaiset juhliin.

Lue lisää
Eleganssia ja mausteisuutta

Mikäli sareptansinappi "Crimson Red" on sinulle uusi tuttavuus, sinua odottaa upea yllätys. Jos sinapin elegantin pippurisia aromeja kuvailisi värillä, se olisi luultavasti syvänpunainen, aivan kuten Crimson Redin koristeellisten lehtien väri. Maku on pippurinen, mutta ei liian häiritsevästi, ja makuelämys on mieto intensiivisyydestä huolimatta. Kun olet kokeillut helposti kasvatettavaa, terveellistä ja maukasta vihannesta, eikö olisi hienoa saada sitä aina käyttöön? Onni löytyy Crimson Redistä, sillä tätä maukasta sinappia voi korjata ympäri vuoden. Kasvata kesällä ulkona ja pakkasten tultua ikkunalaudalla. Näin saat elegantin värin ja maun kaikkiin salaatteihin kaikkina vuodenaikoina.

Lue lisää
4.6/5 (11186)
2024-06-20
Nopeat ja tarkat toimitukset!
- Ulrika L
2024-06-20
Itämisestä en osaa vielä sanoa mitään. Siemenet saapuivat nopeasti ja hyvin pakattuna. Toivon todella, että siemenet itävät :) Kiitos paljon
- Beate B
2024-06-20
Kiitos, tilaukseni on saapunut ja olen etsinyt vesikrassin siemeniä pitkään. olen hyvin onnellinen
- anette s
2024-06-20
Pikatoimitus!
- Bodil P
2024-06-20
Nopea toimitus ja tietysti kauniita siemeniä!
- Lina I
2024-06-20
Pikatoimitus. Palkintona sain herneitä. Kun tilasin kukkasiemeniä, halusin ne palkkiona.
- Lennart L
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Christopher N
2024-06-20
Painoin väärin viime kerralla, olen erittäin onnellinen
- Rosita G
2024-06-20
Oli muutama kysymys ennen tilaamista, sain nopeat ja arvovaltaiset vastaukset.
- Lars M
2024-06-20
Olen erittäin tyytyväinen.
- Helena
2024-06-20
erittäin hyvä tavara ja toimitus
- Olaug B
2024-06-20
+++++ Impectan kaivattua valikoimaa, kuten houkuttelevia pölyttäjiä, kulttuuriperintökasveja ja pohjoismaisia luonnonkukkia.
- Suzanne E
2024-06-20
Tilauksen saapuminen kesti hieman kauan.
- Karen N
2024-06-20
Erittäin hyvä valikoima hieman outoja asioita ja niitä on niin paljon kuin haluat kokeilla
- Martina K
2024-06-20
Aurinkokastelujärjestelmä toimii täydellisesti 🤩
- Jonna E
2024-06-20
toimivat verkkosivut ja nopea toimitus
- Tiina K
2024-06-20
Toimii loistavasti ja nopea toimitus.
- Gunnel C
2024-06-20
Hienoja siemeniä edulliseen hintaan ja nopea toimitus ovelle.
- Elisabeth O
2024-06-20
Pikatoimitus
- Stig-Arne T
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Margaretha E
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi