Viljele yhdessä Impectan kanssa: Ulosistutuksen ja suorakylvöjen aika

Viherpeukalot valmistautuvat vuoden kiireisimpään aikaan. Toukokuun alussa viljelijöiden kodeissa alkaa olla ahdasta. Vapaat tasot ovat täynnä kylvöksiä ja itäneitä taimia, ja siemenpussejakin on kertynyt aikamoinen pino odottamaan maan lämpenemistä ja suorakylvöjen alkamista. On aika käydä oikeasti tuumasta toimeen.

Jos olet aloitteleva viherpeukalo, voit seurata Viljelyä aloittelijoille -sarjaamme koko vuoden. Opit paljon uutta siemenkylvöistä, voit seurata Impectan omia viljelyprojekteja ensimmäisestä kylvöstä viimeiseen satoon saakka ja kaikkea hauskaa siltä väliltä. Viljelyä aloittelijoille -otsikon alta löydät kaikki aiemmat julkaisut ja artikkelit, joihin voit helposti palata, jos jokin asia jäi askarruttamaan.

Edellisessä Viljele yhdessä Impectan kanssa -jaksossa puhuimme esikasvatettujen taimien koulimisesta. Tuon jakson jälkeen taimeni ovatkin kasvaneet kunnolla. Samalla kun olen puuhastellut niiden parissa, olen myös kylvänyt uusia siemeniä, kuten purjoa, tsinniaa, tuoksuhernettä, krassia ja öljykurpitsaa.


Kun kylvö ei onnistu odotusten mukaan

Kun olet puuhastellut kylvöjen parissa jonkin aikaa, tiedät, kuinka hyvältä niiden kanssa onnistuminen tuntuu ja kuinka harmillista on, kun jokin ei sujukaan suunnitelmien mukaan. Samalla voit olla melkeinpä varma, että epäonnistumisia sattuu säännöllisen epäsäännöllisesti. Siemenet ja taimet ovat eläviä organismeja, jotka eivät aina käyttäydy kuten me toivoisimme. Suosittelen tekemään muistiinpanoja kylvöksiin liittyen. Muistiinpanoista voit myöhemmin seurata, mikä onnistui ja mikä ei. Jokaisen kylvökerran myötä tulet yhä varmemmaksi siitä, miten sinun kannattaa edetä ja opit välttämään virheitä ja ratkaisemaan mahdollisia ongelmia.

Tähän mennessä kauden odottamattomin takaisku oli, kun siirsin ihanan 'Queeny Lime Red' -tsinnian taimet väliaikaisesti lattialle, johon kevätaurinko paistoi niin kauniisti. Jätin taimet paikoilleen seuraavaan päivään vain huomatakseni, että perheemme nuori mäyräkoira Sonja oli käynyt mylläämässä kylvökset ja syömässä taimien lehdet. Onneksi tsinniaa voi kylvää myös suoraan ulos, joten saan vielä toisen mahdollisuuden.

Kerron teille kohta myös eräästä itse aiheutetusta ja varsin surullisesta takaiskusta.

Miksi kasveja kannattaa karaista?

Esikasvatettujen taimien on totuttava ulkoilmaan ennen kuin ne voidaan istuttaa lopulliselle kasvupaikalleen. Jos ne viedään suoraan leppeästä sisäilmasta paahtavaan auringonpaisteeseen, kylmän tuulen armoille ja lämpötilan vuorokausivaihteluiden kynsiin, on olemassa suuri riski, että muutos on niille liian suuri. Tutustu erilaisiin karaisutapoihin artikkelissa Istuta ja kylvä ulkona.


Viheriöivä kylvös

Joukko hyvinvoivia esiviljeltyjä taimia.


Karaisu kasvihuoneessa

Niinä keväinä, kun esikasvatettavaa on ollut vähemmän, olen karaissut taimia siirtämällä ne ulos terassille pariksi tunniksi päivittäin parin viikon ajan. Ruukkuja ja kaukaloita saa siirrellä edestakaisin oikein urakalla, mutta tämä tapa on varsin toimiva ja turvallinen, kun haluat totuttaa kasvit hellävaroen ulkoilmaan. Tänä vuonna esikasvatettujen taimien määrä oli kuitenkin niin valtava, että päätin edestakaisin kanniskelun sijaan karaista kasvit kasvihuoneessa ja siirtää ne sinne saman tien pysyvästi ulosistutukseen saakka.

Kasvihuoneeni osoittaa koilliseen, mikä on varsin ihanteellinen tilanne karaisun kannalta. Kasvihuoneessa taimet ovat suojassa kylmältä ja tuulelta, eikä paahtava aurinkokaan pääse porottamaan niihin keväällä kovin pitkään. Kasvit asetetaan lähelle toisiaan keskellä kasvihuonetta olevalle pöydälle. Näin ne eivät saa vetoa ja kylmää maasta eivätkä ikkunapuitteiden väleistä.


Sitten saapui pakkasyö

Seuraan säätiedotusta tarkkaan niiden kahden viikon ajan, jonka taimet oleskelevat kasvihuoneessa. Jos sääennuste lupaa lämpötilan laskevat nollan alapuolelle, peitän taimet kuitukankaalla ja siirrän herkimmät yksilöt, kuten tomaatit, kurkut ja munakoisot, sisälle suojaan. Valitettavasti pakkanen puraisi yhtenä yönä ilman ennakkovaroitusta. Vahinko oli onneksi pieni mutta silti surullinen. Kaikki taimet säilyivät hengissä minimunakoisoa F1 'Jackpot' lukuun ottamatta. Todella harmi, sillä nyt on jo liian myöhäistä kasvattaa uusia taimia ja olin odottanut kovasti minimunakoisosatoa.


Munakoison kukka

Minimunakoiso F1 'Jackpot oli alkanut kukkia niin kauniisti juuri ennen pakkasen tuloa.

Lakastunut munakoiso

Kun lämpötila laskee alle nollan, lehtien solut voivat jäätyä ja räjähtää. Valitettavasti tätä kasvia ei voitu enää pelastaa.


Istutus ja suorakylvö kasvatuslaatikoihin

Tuntuu turvalliselta aloittaa ulkona viljely kasvatuslaatikoissa. Koska kasvit ja kylvökset sijaitsevat kasvatuslaatikoissa maanpintaa korkeammalla ja laatikoissa oleva multa lämpenee avomaata nopeammin, kasvuympäristö on varsin turvallinen kevään ensimmäisille ulkokylvöille ja istutuksille.


Tyhjät kasvatuslaatikot

Kasvatuslaatikot odottavat tämän kauden ensimmäisiä asukkaita.

Kekkilä lehmänlanta

Kasvatuslaatikoihin laitetaan 2/3 istutusmultaa ja 1/3 lehmänlantaa.


Kevätsipulin suorakylvö ja purjon taimien ulosistutus

Kasvatuslaatikoissa voit kasvattaa kasveja, jotka eivät tarvitse syvää multaa kasvaakseen. Kevätsipuli ja purjo sopivat tähän mainiosti, ja sipulinvarsia pursuavat kasvatuslaatikot näyttävät houkuttelevilta. Ennen kylvöä ja istutusta multa kastellaan perusteellisesti. Yhteen laatikkoon kylvetään 'Red Toga' -pillisipulin siemeniä.


Lavakaulukseen kylvetty kevätsipuli

Älä unohda merkitä kylvöksiä.


Toiseen laatikkoon istutetaan esikasvatetut purjon taimet. Kuvittelin etukäteen, kuinka kumoan pienet taimet varovasti pois viljelykaukalosta ja erottelen ne sitten varovasti toisistaan. No, eihän se aivan niin mennyt. Kaikki taimet irtosivat yhtenä kasana.


Purjokaaos

Purjokaaos.

Pienet purjon taimet

Erottelin kasvit toisistaan hyvin varovasti.


Purjo vakoon istutettuna

Purjon taimet istutetaan vakoihin, jotka mullataan myöhemmin, jotta varren alaosaan kasvaisi mahdollisimman pitkä valkoinen osa.


Kahteen jäljellä olevaan kasvatuslaatikkoon kylvän retiisejä ja rucolaa. Retiisejä ja erilaisia lehtivihanneksia kylvetään useissa erissä koko kesän ajan.


Valmistelut kasvimaalla

Juuri nyt meneillään on kasvimaan maaperän muokkaus erilaisten kasvien suorakylvöä varten. Osa kasvimaasta on ollut kesannolla pari kautta, ja nyt alue on siivottava, möyhennettävä ja lannoitettava lehmänlannalla. Kylvän kasvimaalle palsternakkaa, nauriita, herneitä, porkkanoita ja kesäkurpitsaa. Koska palan jo malttamattomana halusta päästä kylvöpuuhiin, muokkasin pienen pala kasvimaata valmiiksi viljelyä varten ja kylvän siihen keltajuurikkaan 'Burpees Golden' siemeniä. Takana näkyy rivi esikasvatettuja juurisellerin 'Prinz' taimia, jotka ovat saaneet jo siirtyä ulkoilmaan.


Punajuurikylvös

Kesäkukkien ulosistutus

Kasvihuoneessa karaistujen taimien joukossa on myös upeita jättiverbenan sekä punakosmoskukan 'Sea Shells' taimia. Punakosmoskukkaan on jo ilmestynyt nuppuja ja yksi kukkakin. Päätös oli vaikea, mutta päädyin kuitenkin latvomaan taimet ja leikkasin pois nuput ja kukan. Se ei olisi ollut aivan välttämätöntä, mutta haluan, että taimet kasvavat hieman tuuheammiksi eivätkä aivan vielä kiinnittäisi huomiota kukintaan.


Punakosmoskukka kukkii

Punakosmoskukan 'Sea Shells' varhainen kukka.


Jättiverbenan taimet aion istuttaa rönsyakankaalia, timjamia ja lehtosalviaa kasvavan penkin takaosaan. Kitken rikkakasvit ja parannan maata lisäämällä siihen lehmänlantaa ja istutusmultaa. Kasvien siemenestä saakka kasvattamisen etuna on, että taimia tulee tavallisesti runsaasti. Siten on mahdollista hullutella maksamatta kuitenkaan itseään kipeäksi. Kukkapenkin takaosassa tulee kasvamaan runsaasti jättiverbenan kukkia aina syksyn ensimmäisiin pakkasiin asti.


Jättiverbena

Toivottavasti sinun kylvöksesi voivat hyvin. Palaan taas pian asiaan uusien viljelyraporttien kera. Sitten voimmekin jo tutkia, mitä kaikkea kasvimaalla ja kasvatuslaatikoissa kasvaa. Nähdään silloin!


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel

Katarina Kihlberg on tiedottaja ja puutarhainsinööri. Hän on työskennellyt viime keväästä lähtien Impectan viljelyartikkelien parissa. Viljele yhdessä Impectan kanssa -sarjassamme aloittelevat viherpeukalot voivat seurata Katarinan kylvöpuuhia ensimmäisistä siemenistä viimeiseen satoon. Yhdessä voimme iloita ja luoda lisää tietoa kasvun ihmeestä, joten liity ihmeessä joukkoomme.

Voit ottaa Katarinaan yhteyttä sähköpostitse katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Loistokas ruiskaunokki

Vanhanaikainen ruiskaunokki tuo mieleen lapsuuden kesät, jolloin aurinko paistoi aina kirkkaalta siniseltä taivaalta sävy sävyyn niityllä kukkivien ruiskaunokkien kanssa. Tämä ihastuttava kukka on saatavilla useissa eri väreissä - kaikki yhtä kauniita. Ruiskaunokki 'Red Boy' tuo glamouria kesäromantiikkaan hohtavan vadelmanpunaisilla, pörröisillä kukilla. Ne tuntuvat lähettävän itsevarman viestin siitä, että uskalla kokeilla ja yllättää. Klassisella niityllä 'Red Boy' on hyvä tiimipelaaja, mutta kukka voi levittää eleganssiaan myös kukkapenkkeihin. Tuoreet kukat ovat mukava elementti sekakimpussa ja kukat voi myös kuivata talvea varten.

Lue lisää
Juhlat hyönteisille

Kun mehiläiset lentävät juhliinsa, ruokalistalla toivotaan olevan paljon siitepölyä ja mettä. Tehkäämme siis tilaa yksinkertaisille, avoimille kukille, joille hyönteisten on helppo laskeutua viihtymään ja voitelemaan vatsojansa. Samalla tapahtuu luonnon pieni taika, kun kukat pölyttyvät ja elämän kiertokulku jatkuu. Kukkasekoitus 'Mehiläiskasvit' tarjoaa täydellisen juhlakonseptin mehiläisille ja muille pölyttäjille. Siemenistä kasvaa rohtopurasruohoa, ruiskaunokkeja, tarhakukonkannusta, punapellavaa ja monia muita kauneimpia yksivuotisia kasvejamme. Kukkien suojassa astia, jossa on vettä ja pieni kivi, antaa pienille olennoille keitaan lepoa, virkistymistä ja juomataukoa varten.

Lue lisää
Juhlat kimalaisille

Niin kauan kuin kullankeltaisessa 'Rocket Golden' leijonankidassa ei vieraile pölyttäviä vieraita, se pitää kukkansa säpissä. Sisällä kukassa siitepöly ja mesi houkuttelevat ohikulkijoita kesäjuhliin. Pieni mehiläinen lentää ovelle ja koputtaa, mutta se ei pääse sisään. Nyt sen sijaan pullea kimalainen laskeutuu leijonankitaan, joka avautuu vieraanvaraisesti. Sisään päästyään kimalainen pomppii ympäriinsä, kunnes se putoaa ulos kukasta pörröiset siitepölyhousut pienissä jaloissaan. Leijonankidan avaaminen vaatii jonkin verran voimaa, joten ovi on vain kimalaisten ja painavampien mehiläisten käyttöön. Kylvä "Rocket Golden" sisätiloihin keväällä, istuta suuriin ryppäisiin kukkapenkkeihin tai ruukkuihin ja kutsu kimalaiset juhliin.

Lue lisää
Eleganssia ja mausteisuutta

Mikäli sareptansinappi "Crimson Red" on sinulle uusi tuttavuus, sinua odottaa upea yllätys. Jos sinapin elegantin pippurisia aromeja kuvailisi värillä, se olisi luultavasti syvänpunainen, aivan kuten Crimson Redin koristeellisten lehtien väri. Maku on pippurinen, mutta ei liian häiritsevästi, ja makuelämys on mieto intensiivisyydestä huolimatta. Kun olet kokeillut helposti kasvatettavaa, terveellistä ja maukasta vihannesta, eikö olisi hienoa saada sitä aina käyttöön? Onni löytyy Crimson Redistä, sillä tätä maukasta sinappia voi korjata ympäri vuoden. Kasvata kesällä ulkona ja pakkasten tultua ikkunalaudalla. Näin saat elegantin värin ja maun kaikkiin salaatteihin kaikkina vuodenaikoina.

Lue lisää
4.6/5 (11186)
2024-06-20
Nopeat ja tarkat toimitukset!
- Ulrika L
2024-06-20
Itämisestä en osaa vielä sanoa mitään. Siemenet saapuivat nopeasti ja hyvin pakattuna. Toivon todella, että siemenet itävät :) Kiitos paljon
- Beate B
2024-06-20
Kiitos, tilaukseni on saapunut ja olen etsinyt vesikrassin siemeniä pitkään. olen hyvin onnellinen
- anette s
2024-06-20
Pikatoimitus!
- Bodil P
2024-06-20
Nopea toimitus ja tietysti kauniita siemeniä!
- Lina I
2024-06-20
Pikatoimitus. Palkintona sain herneitä. Kun tilasin kukkasiemeniä, halusin ne palkkiona.
- Lennart L
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Christopher N
2024-06-20
Painoin väärin viime kerralla, olen erittäin onnellinen
- Rosita G
2024-06-20
Oli muutama kysymys ennen tilaamista, sain nopeat ja arvovaltaiset vastaukset.
- Lars M
2024-06-20
Olen erittäin tyytyväinen.
- Helena
2024-06-20
erittäin hyvä tavara ja toimitus
- Olaug B
2024-06-20
+++++ Impectan kaivattua valikoimaa, kuten houkuttelevia pölyttäjiä, kulttuuriperintökasveja ja pohjoismaisia luonnonkukkia.
- Suzanne E
2024-06-20
Tilauksen saapuminen kesti hieman kauan.
- Karen N
2024-06-20
Erittäin hyvä valikoima hieman outoja asioita ja niitä on niin paljon kuin haluat kokeilla
- Martina K
2024-06-20
Aurinkokastelujärjestelmä toimii täydellisesti 🤩
- Jonna E
2024-06-20
toimivat verkkosivut ja nopea toimitus
- Tiina K
2024-06-20
Toimii loistavasti ja nopea toimitus.
- Gunnel C
2024-06-20
Hienoja siemeniä edulliseen hintaan ja nopea toimitus ovelle.
- Elisabeth O
2024-06-20
Pikatoimitus
- Stig-Arne T
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Margaretha E
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi