Försommarpyssel i odlingarna

Viljele yhdessä Impectan kanssa: Alkukesän puuhia

Kun mustarastas ja satakieli laulavat kilpaa kesäkuun illassa, kiertelen puutarhassa ja mieleni täyttää jälleen kerran ilo ihaillessani siemenistä itäneitä ja hennoista versoista kehittyneitä nuoria elinvoimaisia taimia. Esikasvatetut lajikkeet ovat vieläkin elinvoimaisempia ja availevat jo ensimmäisiä nuppujaan.

Jos olet aloitteleva viherpeukalo, voit seurata Viljelyä aloittelijoille -sarjaamme koko vuoden. Opit paljon uutta siemenkylvöistä, voit seurata Impectan omia viljelyprojekteja ensimmäisestä kylvöstä viimeiseen satoon saakka ja kaikkea hauskaa siltä väliltä. Viljelyä aloittelijoille -otsikon alta löydät kaikki aiemmat julkaisut ja artikkelit, joihin voit helposti palata, jos jokin asia jäi askarruttamaan.


Mustia paprikoita ja banaanichilejä

On hauskaa kokeilla jotakin uutta joka kausi, ja valinta osuu usein hieman erikoisempiin lajikkeisiin. Tämän vuoden hauskimmat kokeiluni ovat olleet paprika F1 'Mavras' ja chilipaprika 'Sweet Banana'. Aloitin niiden esikasvatuksen helmikuussa, kuten voit lukea artikkelista Viljele yhdessä Impectan kanssa: Ensimmäinen kylvö. Kyseiset lajikkeet ovat olleet alusta saakka oppikirjaesimerkkejä helposti kasvatettavista kasveista. Ne itivät hienosti, kasvoivat sopivaa vauhtia, kehittivät hienot juuret ja muuttuivat pensasmaisemmiksi. Nyt kesäkuun puolivälissä ne viihtyvät kasvihuoneessani suurissa ruukuissa ja ovat jo kehittäneet suuria, kauniita hedelmiä, jotka vaikuttavat varsin lupaavilta.


Paprika 'Mavras'
Chilipaprika 'Sweet Banana

Herkullinen paprika F1 'Mavras' ja makeantulinen chilipaprika 'Sweet Banana'


Kuinka saat syötävät ja kukkivat kasvit viihtymään ruukussa

  • Varmista, että ruukussa oleva multa on huokoista ja ravinteikasta. Istuta kasvit hyvään istutusmultaan ja sekoita mullan joukkoon kevytsoraa.
  • Kastele reilusti jokaisella kastelukerralla, älä kostuta pintaa vain kevyesti.
  • Lisää kasteluveden joukkoon nestemäistä orgaanista lannoitetta noin kerran viikossa.

Punakosmoskukat ovat täydessä kukassa

Esikasvattamalla joka vuosi muutamia kesäkukkia saat nauttia aikaisemmasta kukinnasta. Minun punakosmoskukkani ottivat varaslähdön sisätiloissa ja muodostivat nuppuja jo toukokuun alussa. Latvoin taimia muutaman kerran ennen ulosistutusta saadakseni niistä tuuheampia. Nuppujen leikkaaminen ottaa koville, mutta on sen arvoista. Kesäkuun alusta lähtien punakosmoskukat ovat saaneet kukkia rauhassa ja ovat puutarhani väripilkku.


Punakosmoskukka 2
Punakosmoskukka 3

Punakosmoskukan 'Sea Shells' terälehdet vaikuttavat lähes ontoilta.


Pidä huolta kesäkukistasi

  • Kastele kuivuuden aikana, aamulla tai illalla. Laita kukkien alle letku ja anna veden virrata hitaasti niiden juurille. Näin kukat saavat riittävästi vettä. Voit myös kastella suoraan juurille kastelukannulla.
  • Siisti, poimi ja leikkaa. Poimimalla kuihtuneet kukat pois innostat kasveja muodostamaan uusia nuppuja ja kukkia. Leikkaa pois myös kuihtuneet lehdet ja murtuneet varret, jotta kasvit pysyvät terveinä ja kauniina.
  • Anna ylimääräistä ravintoa. Runsas kukinta kuluttaa paljon maaperään varastoituja ravinteita. Kastele kesäkukkia nestemäisellä orgaanisella lannoitteella pari kertaa kuukaudessa.

Huonosti tehty maanmuokkaus kostautuu

Vaikka olisikin tietoinen maaperän muokkauksen tärkeydestä ennen viljelyn aloittamista, malttamattomuus voi joskus viedä voiton. Minulla oli kasvimaassani pieni nurkka, joka oli kasvanut umpeen parin vuoden aikana. Toukokuussa puhdistin maatilkulta juolavehnän, voikukat ja valtavan määrän siemenrikkakasveja. Möyhensin ja kastelin maan ennen kylvöä, mutta en lisännyt sen joukkoon uutta multaa, kompostia tai lehmänlantaa. Olin yksinkertaisesti liian laiska. Tähän huonosti ravittuun maahan kylvin ihanan silkkiunikon 'Amazing Grey' siemeniä. Eikä se onnistunut kovin hyvin. Maaperä on liian tiivis ja houkuttelee paikalle vain uusia rikkakasveja. Juuri nyt en uskalla niitä kitkeä, sillä pelkään samalla tuhoavani pieniä unikon taimia. Toivo elää vielä, mutta pelkään, että saan tämän vuoden osalta unohtaa ihanat, sumunharmaina ja violetteina kukkivat unikot, ja se on täysin omaa syytäni.


Uskalla harventaa

On ymmärrettävää, että emme tahtoisi nyppiä maasta taimia, jotka niin huolellisesti olemme kylväneet ja joita olemme rakkaudella hoivanneet. Kun taimet kasvavat liian tiiviisti, harvennus on kuitenkin välttämätöntä, jotta hennot kasvit eivät joutuisi taistelemaan kasvutilasta toistensa kanssa. Retiisejä ja nauriita suorakylväessäni asennoidun jo alusta saakka harvennuksen välttämättömyyteen. Pieniä siemeniä on lähes mahdotonta saada maahan oikeille etäisyyksille, ja joskus niitä hulahtaa samaan kohtaan useampikin.

Kun harvennan taimet niiden kasvettua jo hieman vahvemmiksi, riski vahingoittaa paikalleen jääviä kasveja pienenee. Sekoitan retiisin, nauriin ja punajuuren harvennetut varret salaattiin, jossa ne maistuvat herkullisilta.


Harvennettu retiisi
Tiheästi kasvavat nauriit

Vasemmalla: Harvennetut retiisin taimet maistuvat herkullisilta. Oikealla: Nauriit kasvavat liian tiiviisti ja on aikaa raivata hieman tilaa niiden rapeille juurille.


Ensimmäinen kerta öljykurpitsaa

Kasvatan tänä vuonna ensimmäistä kertaa öljykurpitsaa. Puutarhassani kasvaa aina kurpitsaa, mutta öljykurpitsa on minulle uusi tuttavuus. Käytämme paljon kurpitsansiemeniä leivonnassa ja ruoanlaitossa, ja ostamme kaupasta juuri öljykurpitsan kuorettomia siemeniä. Nyt aion kasvattaa niitä itse. Öljykurpitsan hedelmäliha sopii piirakoihin, leipiin ja pataruokiin, joten kyseessä on erinomainen satokasvi. Esikasvatin siemeniä sisätiloissa toukokuussa ja sain ruukkujen täydeltä taimia – kaikki 15 siementä itivät hienoiksi, tanakoiksi taimiksi. Annoin osan taimista pois. Loput istutin kompostin viereen multavaan maahan ja kaksi vielä suoraan kasvatussäkkiin, jossa on sekoitus istutusmultaa ja lehmänlantaa.


Öljykurpitsa säkissä
Öljykurpitsan kukka-aihe

Öljykurpitsoita säkeissä ja avomaalla.


Aika huolehtia viljelmistä

Seuraavien viikkojen aikana en aio kylvää uusia siemeniä vaan keskittyä hoitamaan kukkapenkkejä ja kasvimaata ja nauttia ensimmäisistä retiisi-, nauris-, punajuuri- ja lehtivihannessadoista. Artikkelista Pidä huolta viljelmistäsi voit lukea kesän puutarhatöistä. Seuraava Viljele yhdessä Impectan kanssa ilmestyy kesän loppupuolella ja silloin selvitämme, mitä viljelyksille kuuluu ja käynnistämme myöhäiskesän kylvöt.

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Loistokas ruiskaunokki

Vanhanaikainen ruiskaunokki tuo mieleen lapsuuden kesät, jolloin aurinko paistoi aina kirkkaalta siniseltä taivaalta sävy sävyyn niityllä kukkivien ruiskaunokkien kanssa. Tämä ihastuttava kukka on saatavilla useissa eri väreissä - kaikki yhtä kauniita. Ruiskaunokki 'Red Boy' tuo glamouria kesäromantiikkaan hohtavan vadelmanpunaisilla, pörröisillä kukilla. Ne tuntuvat lähettävän itsevarman viestin siitä, että uskalla kokeilla ja yllättää. Klassisella niityllä 'Red Boy' on hyvä tiimipelaaja, mutta kukka voi levittää eleganssiaan myös kukkapenkkeihin. Tuoreet kukat ovat mukava elementti sekakimpussa ja kukat voi myös kuivata talvea varten.

Lue lisää
Juhlat hyönteisille

Kun mehiläiset lentävät juhliinsa, ruokalistalla toivotaan olevan paljon siitepölyä ja mettä. Tehkäämme siis tilaa yksinkertaisille, avoimille kukille, joille hyönteisten on helppo laskeutua viihtymään ja voitelemaan vatsojansa. Samalla tapahtuu luonnon pieni taika, kun kukat pölyttyvät ja elämän kiertokulku jatkuu. Kukkasekoitus 'Mehiläiskasvit' tarjoaa täydellisen juhlakonseptin mehiläisille ja muille pölyttäjille. Siemenistä kasvaa rohtopurasruohoa, ruiskaunokkeja, tarhakukonkannusta, punapellavaa ja monia muita kauneimpia yksivuotisia kasvejamme. Kukkien suojassa astia, jossa on vettä ja pieni kivi, antaa pienille olennoille keitaan lepoa, virkistymistä ja juomataukoa varten.

Lue lisää
Juhlat kimalaisille

Niin kauan kuin kullankeltaisessa 'Rocket Golden' leijonankidassa ei vieraile pölyttäviä vieraita, se pitää kukkansa säpissä. Sisällä kukassa siitepöly ja mesi houkuttelevat ohikulkijoita kesäjuhliin. Pieni mehiläinen lentää ovelle ja koputtaa, mutta se ei pääse sisään. Nyt sen sijaan pullea kimalainen laskeutuu leijonankitaan, joka avautuu vieraanvaraisesti. Sisään päästyään kimalainen pomppii ympäriinsä, kunnes se putoaa ulos kukasta pörröiset siitepölyhousut pienissä jaloissaan. Leijonankidan avaaminen vaatii jonkin verran voimaa, joten ovi on vain kimalaisten ja painavampien mehiläisten käyttöön. Kylvä "Rocket Golden" sisätiloihin keväällä, istuta suuriin ryppäisiin kukkapenkkeihin tai ruukkuihin ja kutsu kimalaiset juhliin.

Lue lisää
Eleganssia ja mausteisuutta

Mikäli sareptansinappi "Crimson Red" on sinulle uusi tuttavuus, sinua odottaa upea yllätys. Jos sinapin elegantin pippurisia aromeja kuvailisi värillä, se olisi luultavasti syvänpunainen, aivan kuten Crimson Redin koristeellisten lehtien väri. Maku on pippurinen, mutta ei liian häiritsevästi, ja makuelämys on mieto intensiivisyydestä huolimatta. Kun olet kokeillut helposti kasvatettavaa, terveellistä ja maukasta vihannesta, eikö olisi hienoa saada sitä aina käyttöön? Onni löytyy Crimson Redistä, sillä tätä maukasta sinappia voi korjata ympäri vuoden. Kasvata kesällä ulkona ja pakkasten tultua ikkunalaudalla. Näin saat elegantin värin ja maun kaikkiin salaatteihin kaikkina vuodenaikoina.

Lue lisää
4.6/5 (11186)
2024-06-20
Nopeat ja tarkat toimitukset!
- Ulrika L
2024-06-20
Itämisestä en osaa vielä sanoa mitään. Siemenet saapuivat nopeasti ja hyvin pakattuna. Toivon todella, että siemenet itävät :) Kiitos paljon
- Beate B
2024-06-20
Kiitos, tilaukseni on saapunut ja olen etsinyt vesikrassin siemeniä pitkään. olen hyvin onnellinen
- anette s
2024-06-20
Pikatoimitus!
- Bodil P
2024-06-20
Nopea toimitus ja tietysti kauniita siemeniä!
- Lina I
2024-06-20
Pikatoimitus. Palkintona sain herneitä. Kun tilasin kukkasiemeniä, halusin ne palkkiona.
- Lennart L
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Christopher N
2024-06-20
Painoin väärin viime kerralla, olen erittäin onnellinen
- Rosita G
2024-06-20
Oli muutama kysymys ennen tilaamista, sain nopeat ja arvovaltaiset vastaukset.
- Lars M
2024-06-20
Olen erittäin tyytyväinen.
- Helena
2024-06-20
erittäin hyvä tavara ja toimitus
- Olaug B
2024-06-20
+++++ Impectan kaivattua valikoimaa, kuten houkuttelevia pölyttäjiä, kulttuuriperintökasveja ja pohjoismaisia luonnonkukkia.
- Suzanne E
2024-06-20
Tilauksen saapuminen kesti hieman kauan.
- Karen N
2024-06-20
Erittäin hyvä valikoima hieman outoja asioita ja niitä on niin paljon kuin haluat kokeilla
- Martina K
2024-06-20
Aurinkokastelujärjestelmä toimii täydellisesti 🤩
- Jonna E
2024-06-20
toimivat verkkosivut ja nopea toimitus
- Tiina K
2024-06-20
Toimii loistavasti ja nopea toimitus.
- Gunnel C
2024-06-20
Hienoja siemeniä edulliseen hintaan ja nopea toimitus ovelle.
- Elisabeth O
2024-06-20
Pikatoimitus
- Stig-Arne T
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Margaretha E
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi