Omskola frösådda plantor

Siemenistä kylvettyjen taimien kouliminen

Muutaman viikon kuluttua ensimmäisestä kylvöstä pikkutaimet alkavat näyttää itseltään, joskin vielä toistaiseksi pienoiskoossa. Ensimmäiset varsinaiset lehdet avautuvat ja samalla myös kasvin juuret levittäytyvät mullan alle. On aika valmistautua taimien koulimiseen.

Kouli taimet näin

 1. Kouli taimet, kun niiden ensimmäiset varsinaiset lehdet ovat muodostuneet.
 2. Valitse taimille hieman aiempaa suurempi ruukku.
 3. Täytä uusi ruukku kuohkealla ja ravinteikkaalla mullalla.
 4. Istuta taimi uuteen ruukkuun hieman aikaisempaa syvempään.
 5. Kasvata taimia edelleen valoisassa ja viileässä paikassa.

Siemenet kylvettiin alkujaan pieniin ruukkuihin tai kennoihin ravinneköyhään kylvömultaan, koska ne sisälsivät kaiken kasvien alkutaipaleelleen tarvitseman ravinnon. Lue lisää kylvön ensimmäisistä vaiheista artikkeleista Siemenen kuuluu itää – aloittelijan ensimmäinen kylvö ja Siemen on itänyt – mitä teen nyt?


Miksi taimet pitää koulia?

Ravinneköyhä kylvömulta ja kylvöruukkujen ja kennojen rajallinen tila tarjosivat siemenille täydelliset itämisolosuhteet ja mahdollisuudet kehittyä pieniksi taimiksi. Pian itämisen jälkeen kasvi on valmis kasvamaan vahvaksi ja elinvoimaiseksi sekä mullan pinnalla että sen alla. Tätä varten se tarvitsee enemmän tilaa ja ravinteita.


Milloin taimet kannattaa koulia?

Koulimisen aika koittaa, kun taimiin on kehittynyt ensimmäiset varsinaiset lehdet, jotka näyttävät siltä kuin kyseisen kasvin lehtien kuuluukin. Aivan ensimmäiseksi kehittyneet sirkkalehdet ovat kaikilla taimilla hyvin samankaltaiset.

Alla näet siankärsämön F2 'Flowerburst Lilac Shades', jonka siemenet kylvettiin viisi viikkoa sitten. Varren tyvessä kasvaa kaksi sirkkalehteä, ja niiden yläpuolelle ovat kehittyneet siankärsämön lehdiltä näyttävät varsinaiset lehdet. Pian sirkkalehdet kuihtuvat, sillä ne ovat tehneet tehtävänsä.


Koulittu siankärsämö F2 Flowerburst Lilac Shades

Miten taimet koulitaan?

Koulimiseen tarvitaan ravitsevaa, kuohkeaa multaa ja reikäruukkuja, jotka ovat suurempia kuin ne, joissa siemen on kasvanut, esimerkiksi luonnonmukainen kasvatusruukku 9 cm tai kuituruukku 8 cm.


Toimi näin!

 1. Täytä uusi ruukku mullalla ja paina mullan keskelle reikä kasvia varten.
 2. Irrota koulittava taimi varovasti ensimmäisestä ruukustaan.
 3. Vältä koskettamasta vartta, joka on hauras ja korvaamaton vahingoittuessaan. Jos kosketat lehtiä ja lehti sattuu vaurioitumaan, tilalle kasvaa uusi, mutta katkennutta vartta ei voi pelastaa.
 4. Jätä pikkutaimen juuriin mahdollisimman paljon multaa.
 5. Aseta kasvi uuteen ruukkuunsa mahdollisimman hellävaraisesti.
 6. Aseta kasvi hieman syvemmälle multaan koulimisen aikana.
 7. Kastele hellävaraisesti ja aseta koulitut kasvit valoon ja viileään.

Alla olevissa kuvissa näkyy paprika 'Mavras' varhaisessa vaiheessa, jossa vain sirkkalehdet ovat kehittyneet, sekä koulimisen jälkeen, kun sirkkalehtien yläpuolella on neljä varsinaista lehteä.

VINKKI! Taimien koulimisen yhteydessä avautuu erinomainen tilaisuus tarvittaessa ”lyhentää” niiden vartta hieman. Istuta kasvi hieman aikaisempaa syvemmälle multaan, jolloin alin lehtipari on lähempänä mullan pintaa. Näin kasvista kasvaa tuuheampi ja pyöreämpi.


Paprikan sirkkalehdet

Koulitut paprikan taimet

Valon ja lämpötilan välinen tasapaino

Jotta pikkutaimilla olisi sisällä parhaat mahdolliset kasvuedellytykset, niitä varten tarvitaan paikka, joka on tarpeeksi valoisa ja viileä, mielellään 15–18-asteinen. Jos riittävän valon ja viileyden tarjoaminen on hankalaa, suosittelemme panostamaan lisävalaistukseen. Tämä on tärkeää etenkin, jos aloitat esikasvatuspuuhat jo varhain alkuvuodesta. Esimerkiksi kylvösten päälle ripustettavat loisteputket ovat erinomainen ratkaisu.


Taimet saattavat tarvita useamman koulimiskerran ennen ulosistutusta. Jos taimet kasvavat paljon ja huomaat niiden juurien pilkistävän ulos ruukun aukoista, ne kannattaa koulia uudestaan hieman edellistä isompaan ruukkuun. Istuta taimi joka koulimiskerralla hieman aikaisempaa syvemmälle multaan.


Viljele yhdessä Impectan kanssa

Nyt on aika tarkistaa, mitä Impectan kylvöksille kuuluu. Liity seuraamme, niin näet, mitä me teemme, millaisia tarvikkeita käytämme ja kuinka käsittelemme kylvöksiä: Viljele yhdessä Impectan kanssa. Uusin jakso on Viljele yhdessä Impectan kanssa: Aika koulia taimet


Ruukkuihin, kasvatuslaatikoihin ja kasvatussäkkeihin

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Loistokas ruiskaunokki

Vanhanaikainen ruiskaunokki tuo mieleen lapsuuden kesät, jolloin aurinko paistoi aina kirkkaalta siniseltä taivaalta sävy sävyyn niityllä kukkivien ruiskaunokkien kanssa. Tämä ihastuttava kukka on saatavilla useissa eri väreissä - kaikki yhtä kauniita. Ruiskaunokki 'Red Boy' tuo glamouria kesäromantiikkaan hohtavan vadelmanpunaisilla, pörröisillä kukilla. Ne tuntuvat lähettävän itsevarman viestin siitä, että uskalla kokeilla ja yllättää. Klassisella niityllä 'Red Boy' on hyvä tiimipelaaja, mutta kukka voi levittää eleganssiaan myös kukkapenkkeihin. Tuoreet kukat ovat mukava elementti sekakimpussa ja kukat voi myös kuivata talvea varten.

Lue lisää
Juhlat hyönteisille

Kun mehiläiset lentävät juhliinsa, ruokalistalla toivotaan olevan paljon siitepölyä ja mettä. Tehkäämme siis tilaa yksinkertaisille, avoimille kukille, joille hyönteisten on helppo laskeutua viihtymään ja voitelemaan vatsojansa. Samalla tapahtuu luonnon pieni taika, kun kukat pölyttyvät ja elämän kiertokulku jatkuu. Kukkasekoitus 'Mehiläiskasvit' tarjoaa täydellisen juhlakonseptin mehiläisille ja muille pölyttäjille. Siemenistä kasvaa rohtopurasruohoa, ruiskaunokkeja, tarhakukonkannusta, punapellavaa ja monia muita kauneimpia yksivuotisia kasvejamme. Kukkien suojassa astia, jossa on vettä ja pieni kivi, antaa pienille olennoille keitaan lepoa, virkistymistä ja juomataukoa varten.

Lue lisää
Juhlat kimalaisille

Niin kauan kuin kullankeltaisessa 'Rocket Golden' leijonankidassa ei vieraile pölyttäviä vieraita, se pitää kukkansa säpissä. Sisällä kukassa siitepöly ja mesi houkuttelevat ohikulkijoita kesäjuhliin. Pieni mehiläinen lentää ovelle ja koputtaa, mutta se ei pääse sisään. Nyt sen sijaan pullea kimalainen laskeutuu leijonankitaan, joka avautuu vieraanvaraisesti. Sisään päästyään kimalainen pomppii ympäriinsä, kunnes se putoaa ulos kukasta pörröiset siitepölyhousut pienissä jaloissaan. Leijonankidan avaaminen vaatii jonkin verran voimaa, joten ovi on vain kimalaisten ja painavampien mehiläisten käyttöön. Kylvä "Rocket Golden" sisätiloihin keväällä, istuta suuriin ryppäisiin kukkapenkkeihin tai ruukkuihin ja kutsu kimalaiset juhliin.

Lue lisää
Eleganssia ja mausteisuutta

Mikäli sareptansinappi "Crimson Red" on sinulle uusi tuttavuus, sinua odottaa upea yllätys. Jos sinapin elegantin pippurisia aromeja kuvailisi värillä, se olisi luultavasti syvänpunainen, aivan kuten Crimson Redin koristeellisten lehtien väri. Maku on pippurinen, mutta ei liian häiritsevästi, ja makuelämys on mieto intensiivisyydestä huolimatta. Kun olet kokeillut helposti kasvatettavaa, terveellistä ja maukasta vihannesta, eikö olisi hienoa saada sitä aina käyttöön? Onni löytyy Crimson Redistä, sillä tätä maukasta sinappia voi korjata ympäri vuoden. Kasvata kesällä ulkona ja pakkasten tultua ikkunalaudalla. Näin saat elegantin värin ja maun kaikkiin salaatteihin kaikkina vuodenaikoina.

Lue lisää
4.6/5 (11186)
2024-06-20
Nopeat ja tarkat toimitukset!
- Ulrika L
2024-06-20
Itämisestä en osaa vielä sanoa mitään. Siemenet saapuivat nopeasti ja hyvin pakattuna. Toivon todella, että siemenet itävät :) Kiitos paljon
- Beate B
2024-06-20
Kiitos, tilaukseni on saapunut ja olen etsinyt vesikrassin siemeniä pitkään. olen hyvin onnellinen
- anette s
2024-06-20
Pikatoimitus!
- Bodil P
2024-06-20
Nopea toimitus ja tietysti kauniita siemeniä!
- Lina I
2024-06-20
Pikatoimitus. Palkintona sain herneitä. Kun tilasin kukkasiemeniä, halusin ne palkkiona.
- Lennart L
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Christopher N
2024-06-20
Painoin väärin viime kerralla, olen erittäin onnellinen
- Rosita G
2024-06-20
Oli muutama kysymys ennen tilaamista, sain nopeat ja arvovaltaiset vastaukset.
- Lars M
2024-06-20
Olen erittäin tyytyväinen.
- Helena
2024-06-20
erittäin hyvä tavara ja toimitus
- Olaug B
2024-06-20
+++++ Impectan kaivattua valikoimaa, kuten houkuttelevia pölyttäjiä, kulttuuriperintökasveja ja pohjoismaisia luonnonkukkia.
- Suzanne E
2024-06-20
Tilauksen saapuminen kesti hieman kauan.
- Karen N
2024-06-20
Erittäin hyvä valikoima hieman outoja asioita ja niitä on niin paljon kuin haluat kokeilla
- Martina K
2024-06-20
Aurinkokastelujärjestelmä toimii täydellisesti 🤩
- Jonna E
2024-06-20
toimivat verkkosivut ja nopea toimitus
- Tiina K
2024-06-20
Toimii loistavasti ja nopea toimitus.
- Gunnel C
2024-06-20
Hienoja siemeniä edulliseen hintaan ja nopea toimitus ovelle.
- Elisabeth O
2024-06-20
Pikatoimitus
- Stig-Arne T
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Margaretha E
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi