Odla med Impecta: Dags för omskolning

Viljele yhdessä Impectan kanssa: Aika koulia taimet

Juuri nyt kylvösten kanssa eletään intensiivistä aikaa. Useimmissa ruukuissa kasvu on jo täydessä vauhdissa, kun taas joissakin on huolestuttavan hiljaista, ja samalla pitäisi kylvää uusia siemeniä. Ne pikkutaimet, jotka ovat kehittäneet ensimmäiset varsinaiset lehtensä, kaipaavat seuraavaksi koulimista. Kouliminen on hauskaa ja rentouttavaa puuhaa.

Miksi taimet pitää koulia?

Sisätiloissa esikasvatettaessa siemenet kylvetään varsin pieniin ruukkuihin ja ravinneköyhään multaan. Kun pienet taimet ovat kasvaneet ja muodostaneet ensimmäiset varsinaiset lehtensä, ne tarvitsevat lisää tilaa ja ravinteikkaampaa multaa. Silloin taimet on aika istuttaa isompiin ruukkuihin eli koulia. Minä tein sen näin.

Jos olet aloitteleva viherpeukalo, voit seurata Viljelyä aloittelijoille -sarjaamme koko vuoden. Opit paljon uutta siemenkylvöistä, voit seurata Impectan omia viljelyprojekteja ensimmäisestä kylvöstä viimeiseen satoon saakka ja kaikkea hauskaa siltä väliltä. Viljelyä aloittelijoille -otsikon alta löydät kaikki aiemmat julkaisut ja artikkelit, joihin voit helposti palata, jos jokin asia jäi askarruttamaan.


Totta kai se olisi hauskaa...

… jos kaikki kylvöt aina onnistuisivat? Samalla on täysin luonnollista, että lopputulos vaihtelee, kun käsittelemme elävää materiaalia. Ja juuri tässä tämän puuhan viehätys piileekin – se tarjoaa mahdollisuuksia kokeilla uutta, kartuttaa kokemusta, iloita onnistumisista ja oppia virheistä. Minun kylvökseni tarjoavat tällä hetkellä kaikkea tätä.


Koulimista varten valmiit taimet

Ne teistä, jotka ovat lukeneet aikaisempia raportteja kylvöseikkailuistani, tietävät, että siirsin kaikki kylvökseni lisävalon alle, kun ne itämisen jälkeen venähtivät aivan liian pitkiksi. Ylimääräinen valo teki todellakin tehtävänsä, ja nyt suurin osa taimistani voi oikein hyvin. Paprika F1 'Mavras', minimunakoiso F1 'Jackpot' ja siankärsämö F2 'Flowerburst Lilac Shades', jotka aloittivat elämänsä rootmasterissa, ovat pärjänneet hyvin ja kasvaneet pituutta kohtuudella. Kylvölaatikkoon hajakylvetyt jättiverbenat näyttivät pitkään melko hennoilta mutta eivät kuitenkaan innostuneet kasvamaan liikaa pituutta, ja nyt nekin näyttävät jo tukevoituneen lupaavasti.

Kaikki nämä taimet ovat kasvattaneet jo ensimmäiset varsinaiset lehtensä, jotka näyttävät siltä, miltä kunkin lajin ja lajikkeen lehtien kuuluukin. Aivan ensimmäiseksi kehittyneet sirkkalehdethän ovat kaikilla taimilla hyvin samankaltaiset. Alla näet 'Mavras'-paprikan, joka on kasvanut rootmasterissa. Kapeat sirkkalehdet näkyvät varsissa alimmaisina ja niiden yläpuolella kasvavat varsinaiset lehdet, joista kokenut viljelijä tunnistaa taimet juuri paprikoiksi. Nämä taimet pitäisi nyt koulia.


Paprikan taimet kennoissa

Ensimmäisten varsinaisten lehtien kehittyminen viestittää viljelijälle, että taimet ovat valmiita kasvamaan lisää niin mullan päällä kuin sen allakin ja ne tarvitsevat lisää tilaa ja uutta multaa.

Koulin taimista osan Impectan uusiin luonnonmukaisiin ruukkuihin ja osan turveruukkuihin. Täytin ruukut ravinteikkaalla mullalla ja kaivoin keskelle reiän taimea varten. Tämän jälkeen irrotin taimet hyvin hellävaroen omista ruukuistaan, rootmasterista tai laatikostaan. Ota huomioon seuraavat seikat, kun siirrät taimia kylvöruukusta suurempaan ruukkuun:

  1. Juuret ovat yhtä hauraita kuin ne ovat elintärkeitä. Älä irrota juurissa olevaa multaa, vaan käytä sitä koulimisen tukena.
  2. Myös varsi on hauras ja elintärkeä. Katkennutta vartta ei voi enää pelastaa. Vältä siksi koskemasta kasvin varteen koulimisen aikana.
  3. Lehdet eivät ole yhtä herkkiä, sillä kasvi kasvattaa uusia lehtiä jatkuvasti. Tietenkin myös lehtiä kannattaa käsitellä mahdollisimman hellävaroen.
  4. Kippaa taimi varovasti kennosta käteesi tai kaiva juuret ja multa ylös lusikalla tai muulla pyöreämuotoisella apuvälineellä.
  5. Työnnä kasvi varovasti uuteen ruukkuun ja anna sen päätyä hieman syvemmälle multaan kuin aikaisemmin.

Miksi kasvi pitää istuttaa syvemmälle koulimisen yhteydessä?

Kouliminen tarjoaa erinomaisen tilaisuuden ”lyhentää” kasvin vartta hieman. Kun kasvi istutetaan multaan hieman aikaisempaa syvemmälle, sen alin lehtipari on lähempänä mullan pintaa ja kasvista kasvaa tuuheampi ja pyöreämpi.

Siirrän taimet koulimisen jälkeen valoisimmalle ikkunalleni viileään huoneeseen. Olisin voinut jatkaa taimien kasvatusta lisävalon alla, mutta tarvitsen valoa pian uusille kylvöksille, ja tämän lisäksi isoimmat ruukut eivät enää mahdu valaisimen alle. Toivottavasti isosta eteläikkunasta loistava maaliskuun valo on riittävästi. Seuraan tilannetta tarkasti.


Minimunakoiso F1 'Jackpot' näyttää viihtyvän koulimisen jälkeen.

Minimunakoiso F1 'Jackpot' näyttää viihtyvän koulimisen jälkeen.

Paprika 'Mavras', jonka sirkkalehdet näkyvät varressa alimmaisina ja niiden päällä kaksi lehtiparia varsinaisia lehtiä.

Paprika 'Mavras', jonka sirkkalehdet näkyvät varressa alimmaisina ja niiden päällä kaksi lehtiparia varsinaisia lehtiä.


Siankärsämön F2 'Flowerburst Lilac Shades' ensimmäiset varsinaiset lehdet ovat kehittyneet.

Siankärsämö F2 'Flowerburst Lilac Shades' on kasvattanut ensimmäiset varsinaiset lehtensä.

Pitkään hieman hennolta vaikuttanut jättiverbena on matala ja vankistunut koulinnan jälkeen.

Pitkään hieman hennolta vaikuttanut jättiverbena on matala ja vankistunut koulinnan jälkeen.Erityistä huolenpitoa tarvitsevat taimet

Kylvin chilit 'Sweet Banana' ja 'Habanero Orange' sekä tomaatit 'Money Maker' ja 'Black Cherry' samaan aikaan kuin yllä kuvatut pirteät ja koulitut taimet. Nämä taimet eivät voi kuitenkaan aivan yhtä hyvin. Siemenet itivät hyvin ja taimet kasvoivat hieman huteriksi, mutta eivät kuitenkaan siinä määrin, että olisin huolestunut. Sitten kasvu pysähtyi. Nyt ne ovat jököttäneet ruukuissaan parin viikon ajan osoittamatta minkäänlaista kiinnostusta kasvaa lisää. Sirkkalehdet ovat hieman kellastuneet ja varsinaiset lehdet ovat juuri ja juuri näkyvissä, mutta ne eivät ole jatkaneet kehittymistä.

Kylvin chilit ja tomaatit pieniin ruukkuihin, jotka sijoitin altakastelumaton päälle. Luulen, että olen kastellut taimia liian ahkerasti myös ylhäältä päin. Liialliseen kasteluun syyllistyminen on helppoa, vesi kun tuntuu niin tarpeelliselta. Tässä tapauksessa liiallisesta kastelusta on seurannut se, että märkä multa on sisältänyt liian vähän happea. Pienten juurien hapenpuute on kohtalokasta ja hidastaa taimien kehitystä. Pahimmassa tapauksessa ne voivat jopa kuolla.

Toimenpide: Vaikka chilin ja tomaatin taimiin ei ole vielä kehittynyt varsinaisia lehtiä, olen silti päättänyt koulia ne suurempiin ruukkuihin ja ravinteikkaaseen multaan. Minusta tuntuu, että ne piristyvät saadessaan juurilleen uutta, ilmavaa multaa ja ravinteita. Istutin taimet aavistuksen syvemmälle multaan, jotta sain hieman lyhennettyä niiden honteloa vartta. Nyt kastelen taimia kohtuudella ja annan niille hetken aikaa lisävaloa, kunnes joudun siirtämään lampun uusille kylvöksille. Pidetään peukkuja!


Chilin taimet ovat pysähtyneet

Uudet kylvöt sisätiloissa

Taimet koulittuani huuhtelin huolella ruukut, kaukalot ja rootmasterin, täytin ne uudelleen taimimullalla ja kylvin niihin uudet siemenet. Ihanaa. Nyt kylvö- ja esikasvatusvuorossa ovat punakosmoskukka 'Sea Shells', tsinnia 'Queeny Lime Red' ja purjo 'Atal'.


Uudet kylvökset

Toivottavasti sinun kylvöksesi voivat hyvin. Palaan taas muutaman viikon kuluttua asiaan uusien viljelyraporttien kera. Sitten onkin aika karaista taimia ja valmistautua niiden ulosistutukseen sekä kylvää vielä lisää siemeniä. Nähdään silloin!


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel

Katarina Kihlberg on tiedottaja ja puutarhainsinööri. Hän on työskennellyt viime keväästä lähtien Impectan viljelyartikkelien parissa. Viljele yhdessä Impectan kanssa -sarjassamme aloittelevat viherpeukalot voivat seurata Katarinan kylvöpuuhia ensimmäisistä siemenistä viimeiseen satoon. Yhdessä voimme iloita ja luoda lisää tietoa kasvun ihmeestä, joten liity ihmeessä joukkoomme.

Voit ottaa Katarinaan yhteyttä sähköpostitse katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Loistokas ruiskaunokki

Vanhanaikainen ruiskaunokki tuo mieleen lapsuuden kesät, jolloin aurinko paistoi aina kirkkaalta siniseltä taivaalta sävy sävyyn niityllä kukkivien ruiskaunokkien kanssa. Tämä ihastuttava kukka on saatavilla useissa eri väreissä - kaikki yhtä kauniita. Ruiskaunokki 'Red Boy' tuo glamouria kesäromantiikkaan hohtavan vadelmanpunaisilla, pörröisillä kukilla. Ne tuntuvat lähettävän itsevarman viestin siitä, että uskalla kokeilla ja yllättää. Klassisella niityllä 'Red Boy' on hyvä tiimipelaaja, mutta kukka voi levittää eleganssiaan myös kukkapenkkeihin. Tuoreet kukat ovat mukava elementti sekakimpussa ja kukat voi myös kuivata talvea varten.

Lue lisää
Juhlat hyönteisille

Kun mehiläiset lentävät juhliinsa, ruokalistalla toivotaan olevan paljon siitepölyä ja mettä. Tehkäämme siis tilaa yksinkertaisille, avoimille kukille, joille hyönteisten on helppo laskeutua viihtymään ja voitelemaan vatsojansa. Samalla tapahtuu luonnon pieni taika, kun kukat pölyttyvät ja elämän kiertokulku jatkuu. Kukkasekoitus 'Mehiläiskasvit' tarjoaa täydellisen juhlakonseptin mehiläisille ja muille pölyttäjille. Siemenistä kasvaa rohtopurasruohoa, ruiskaunokkeja, tarhakukonkannusta, punapellavaa ja monia muita kauneimpia yksivuotisia kasvejamme. Kukkien suojassa astia, jossa on vettä ja pieni kivi, antaa pienille olennoille keitaan lepoa, virkistymistä ja juomataukoa varten.

Lue lisää
Juhlat kimalaisille

Niin kauan kuin kullankeltaisessa 'Rocket Golden' leijonankidassa ei vieraile pölyttäviä vieraita, se pitää kukkansa säpissä. Sisällä kukassa siitepöly ja mesi houkuttelevat ohikulkijoita kesäjuhliin. Pieni mehiläinen lentää ovelle ja koputtaa, mutta se ei pääse sisään. Nyt sen sijaan pullea kimalainen laskeutuu leijonankitaan, joka avautuu vieraanvaraisesti. Sisään päästyään kimalainen pomppii ympäriinsä, kunnes se putoaa ulos kukasta pörröiset siitepölyhousut pienissä jaloissaan. Leijonankidan avaaminen vaatii jonkin verran voimaa, joten ovi on vain kimalaisten ja painavampien mehiläisten käyttöön. Kylvä "Rocket Golden" sisätiloihin keväällä, istuta suuriin ryppäisiin kukkapenkkeihin tai ruukkuihin ja kutsu kimalaiset juhliin.

Lue lisää
Eleganssia ja mausteisuutta

Mikäli sareptansinappi "Crimson Red" on sinulle uusi tuttavuus, sinua odottaa upea yllätys. Jos sinapin elegantin pippurisia aromeja kuvailisi värillä, se olisi luultavasti syvänpunainen, aivan kuten Crimson Redin koristeellisten lehtien väri. Maku on pippurinen, mutta ei liian häiritsevästi, ja makuelämys on mieto intensiivisyydestä huolimatta. Kun olet kokeillut helposti kasvatettavaa, terveellistä ja maukasta vihannesta, eikö olisi hienoa saada sitä aina käyttöön? Onni löytyy Crimson Redistä, sillä tätä maukasta sinappia voi korjata ympäri vuoden. Kasvata kesällä ulkona ja pakkasten tultua ikkunalaudalla. Näin saat elegantin värin ja maun kaikkiin salaatteihin kaikkina vuodenaikoina.

Lue lisää
4.6/5 (11186)
2024-06-20
Nopeat ja tarkat toimitukset!
- Ulrika L
2024-06-20
Itämisestä en osaa vielä sanoa mitään. Siemenet saapuivat nopeasti ja hyvin pakattuna. Toivon todella, että siemenet itävät :) Kiitos paljon
- Beate B
2024-06-20
Kiitos, tilaukseni on saapunut ja olen etsinyt vesikrassin siemeniä pitkään. olen hyvin onnellinen
- anette s
2024-06-20
Pikatoimitus!
- Bodil P
2024-06-20
Nopea toimitus ja tietysti kauniita siemeniä!
- Lina I
2024-06-20
Pikatoimitus. Palkintona sain herneitä. Kun tilasin kukkasiemeniä, halusin ne palkkiona.
- Lennart L
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Christopher N
2024-06-20
Painoin väärin viime kerralla, olen erittäin onnellinen
- Rosita G
2024-06-20
Oli muutama kysymys ennen tilaamista, sain nopeat ja arvovaltaiset vastaukset.
- Lars M
2024-06-20
Olen erittäin tyytyväinen.
- Helena
2024-06-20
erittäin hyvä tavara ja toimitus
- Olaug B
2024-06-20
+++++ Impectan kaivattua valikoimaa, kuten houkuttelevia pölyttäjiä, kulttuuriperintökasveja ja pohjoismaisia luonnonkukkia.
- Suzanne E
2024-06-20
Tilauksen saapuminen kesti hieman kauan.
- Karen N
2024-06-20
Erittäin hyvä valikoima hieman outoja asioita ja niitä on niin paljon kuin haluat kokeilla
- Martina K
2024-06-20
Aurinkokastelujärjestelmä toimii täydellisesti 🤩
- Jonna E
2024-06-20
toimivat verkkosivut ja nopea toimitus
- Tiina K
2024-06-20
Toimii loistavasti ja nopea toimitus.
- Gunnel C
2024-06-20
Hienoja siemeniä edulliseen hintaan ja nopea toimitus ovelle.
- Elisabeth O
2024-06-20
Pikatoimitus
- Stig-Arne T
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Margaretha E
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi