Odla med Impecta Första sådden

Viljele yhdessä Impectan kanssa: Ensimmäinen kylvö

Nyt on aika avata vuoden ensimmäiset siemenpussit ja miettiä, mitä tänä vuonna kylväisimme. Ilo on korkealla, kun uusi viljelykausi on alkamaisillaan ja uudet viljelykokemukset odottavat. Tänä vuonna voit seurata Impectan Katarinaa aina ensimmäisestä kylvöstä viimeiseen satoon. Liity seuraamme alusta alkaen.

Aloittelijoiden ohjeet siemenkylvöön – ensimmäinen kylvö

  1. Avaa siemenpussit varovasti.
  2. Käytä siementen kylvämiseen kylvömultaa.
  3. Kasvata minikasvihuoneessa.
  4. Muista merkitä kylvökset.
  5. Pidä kylvös lämpimänä ja kosteana.

Aloittelijat voivat lukea Jordnäran artikkelin, jossa on käsitelty kaikki siementen kylvämisen kannalta tärkeät perusasiat. Tutustu artikkeliin ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen. Lue: Siemenen kuuluu itää – aloittelijan ensimmäinen kylvö.


Aika kylvää!

Siemenet, kylvömulta, rootmaster, esiviljelypaketti, kaksi viljelykaukaloa, nimikylttejä ja merkintäkynä – kaikki tarvittava on hankittu vuoden ensimmäisiä kylvöjä varten.


Aika kylvää!

HUOMIOITAVIA ASIOITA ENNEN KYLVÖÄ

  1. Kylvä kaikessa rauhassa – viljely ja kiire eivät kuulu yhteen.
  2. Avaa siemenpussit varovasti – pussista putoavia pikkuriikkisiä siemeniä on lähes mahdoton löytää.
  3. Kylvä yksi lajike kerrallaan ja merkitse kylvökset. Unohdat kylvämiesi siementen paikat ja nimet nopeammin kuin luuletkaan.
  4. Jos et halua sotkua sisätiloihin, voit kylvää siemenet ulkona tyynenä päivänä, kunhan muistat siirtää valmiit kylvökset heti sisälle lämpimään.

Vuoden alkupuolella esikasvatettavat, eli sisällä kylvettävät, siemenet kasvavat hyvin hitaasti. Olen valinnut muutamia eri lajikkeita, joiden kylvö voidaan asuinalueellani Etelä-Ruotsissa aloittaa tammi–helmikuun vaihteessa. Sijainti vaikuttaa merkittävästi esikasvatuksen aloittamisajankohtaan, vaikka sisätiloissa meillä kaikilla vallitseekin suurin piirtein samanlainen ilmasto. Meidän pitää nimittäin huomioida, milloin ulkona on tarpeeksi lämmintä, jotta voimme totuttaa taimet ulkoilmaan ja tämän jälkeen siirtää ne varsinaiselle kasvupaikalleen. Jos siemenpussissa lukee, että esikasvatus voidaan aloittaa helmi–maaliskuussa, pohjoisempana asuvien viljelijöiden kannattaa noudattaa myöhäisempää ehdotettua ajankohtaa, sillä oletettavasti myös ulosistutus on mahdollista maan eteläosia myöhemmin.


Esikasvatus rootmasterissa

Siirryn tavallisesti kasvihuoneeseen kylvämään. Siellä voin sotkea vapaammin, sillä kylvöpuuhissa multa tuppaa levitä sinne tänne. Ensimmäiset siemenet kylvän rootmasteriin eli eräänlaiseen kennolliseen minikasvihuoneeseen, johon mahtuu 32 taimea. Taimet saavat kasvaa kukin omassa kennossaan, kunnes ne on aika koulia eli istuttaa suurempaan ruukkuun. Näin niitä on helpompi käsitellä. Koulimisen aika koittaa kuitenkin vasta myöhemmin. Tänään keskitymme siemeniin ja multaan. Vielä emme näe missään vihreää.


Kylvän rootmasteriin seuraavien lajikkeiden siemeniä:

Siankärsämö F2 'Flowerburst Lilac Shades': Olen jo pitkään halunnut kasvattaa erivärisiä siankärsämöitä. Siankärsämö on kestävä, kaunis ja perinteinen perenna, joka näyttää erityisen hyvältä vaihtelevissa pastelliväreissä. 100 siementä/pussi.

Paprika F1 'Mavras': Superherkullinen paprika, joka muuttuu kypsyessään sysimustaksi. Odotan jo innolla, että pääsen viipaloimaan ensimmäisen mustan paprikan ja ihailemaan mustan kuoren ja vaaleanvihreän hedelmälihan muodostamaa kontrastia. 5 siementä/pussi.

Minimunakoiso F1 'Jackpot': Ruukussa kasvatettava munakoiso kuulostaa houkuttelevalta. 'Jackpot'-minimunakoisolla on kompakti kasvutapa, ja se kasvattaa pieniä munakoisoja. Erittäin kaunis ruukkuun parvekkeelle. 5 siementä/pussi.

Rootmaster on helppo koota. Jokaisen kahdeksasta kennosta muodostuvan osion alla kulkee kätevä kastelunauha, joka imee itseensä vettä ja tarjoaa taimille kosteutta juuri oikean määrän. Kennot täytetään kylvömullalla. Tiivistän tässä vaiheessa multaa hieman painelemalla sitä, jottei se painuisi myöhemmin liikaa. Päällimmäinen multakerros, se mihin laitan siemenet itämään, saa sen sijaan olla huokoinen ja pehmeä. Kastelen mullan perusteellisesti ennen kylvöä.


Rootmasterin kastelu

Aika avata ensimmäinen siemenpussi. On aina yhtä jännittävää nähdä, miltä siemenet näyttävät. Aloittelijana tulet hämmästymään siitä, kuinka pieniä jotkut siemenet voivat olla. Pienenpieniä mutta silti täynnä elämää.

Siankärsämön siemenet näyttävät pieniltä ripsiäisiltä (hyönteisiltä) ja järjestyksen ystävät ihmettelevät, kuinka ne voidaan laittaa yksitellen maaperään. Sormet tuntuvat yhtäkkiä niin kovin kömpelöiltä, kun niillä pitäisi käsitellä pieniä siemeniä. Suosittelenkin kostuttamaan lyijytäytekynän kärkeä ja poimimaan siemenet sen avulla yksitellen.


Pienten siementen kylvö

Kylvän siankärsämön siemeniä 24 kennoon ja laitan niistä jokaiseen kaksi siementä. Jos kaikki siemenet itävät, kitken jokaisesta kennosta pienemmän taimen tai yritän siirtää taimista toisen omaan ruukkuunsa.

Siemen painetaan varovasti kostutetun mullan pintaan ja peitetään ohuella multakerroksella. Mitä pienempi siemen, sitä ohuempi kerros multaa. Noudata aina siemenpussissa kerrottuja lajikekohtaisia ohjeita. Siankärsämön siemenet kylvetään 0,2 cm:n syvyyteen.

Munakoison ja paprikan siemenet ovat isompia ja siten helpompia käsitellä. Kylvän pinsettien avulla yhden siemenen jokaiseen kennoon. Neljä kennoa kummallekin lajikkeelle. Seuraavaksi merkitsen nopeasti, mitä olen kylvänyt mihinkin. Kukapa ei olisi joskus unohtanut, mitä siemeniä sitä oikein tulikaan mullan alle piilotettua.


Mavras-paprikan siemeniä rootmasterissa
Valmis kylvös rootmasterissa

Kylvösten kastelu

Kylvöksiä altapäin kasteleva minikasvihuone on kätevä valinta. Alussa on kuitenkin tärkeää kastella mullan pintaa, sillä siellähän siemenet ovat. Tässä vaiheessa ei ole vielä juuria, jotka voisivat imeä vettä alhaalta päin. Suihkuta kylvöstä pehmeällä vesisuihkulla, jottei multa kuivuisi mutta ei myöskään kastuisi liikaa. Rentouttava palapeli

Esikasvatus briketeissä minikasvihuoneessa

Minikasvihuoneita on olemassa useita erilaisia – myös rootmaster on yksi niistä. Haluan kokeilla myös toisenlaista minikasvihuonetta, joka mahdollistaa taimien kastelun alhaalta päin, nimittäin esiviljelypakettia, joka koostuu 24-kennoisesta viljelykaukalosta, 24 kylvömultabriketistä, vettä imevästä kastelumatosta sekä kastelukaukalosta, jonka päälle briketit voidaan asettaa. Ensimmäiseksi kastellaan briketit, jotka liukenevat valmiiksi siemenmullaksi.


Minikasvihuone ja briketit
Briketit muuttuvat mullaksi
Valmiiksi kylvetyt tomaatit ja chilit

Minikasvihuoneeseen kylvän seuraavia lajikkeita yhden rivin kutakin:

Chilipaprika 'Sweet Banana': Chilien kasvattaminen on aina hauskaa. Pienet taimet ovat suloisia, ja chilien kasvua on jännittävä seurata. Tänä vuonna haluan kasvattaa chiliä, jota voi käyttää ruoassa hieman huolettomammin, ja siksi olen valinnut tulisenmakean 'Sweet Banana' -lajikkeen, jonka hedelmät muistuttavat muodoltaan banaania. 15 siementä/pussi.

Havannapaprika 'Habanero Orange': Haluan kuitenkin kasvattaa myös jotakin astetta tulisempaa, ja siihen sopii tämä kaunis oranssi paprika, jonka maku on jännittävän mangoinen. Hedelmät näyttävät minikokoisilta paprikoilta. 15 siementä/pussi.

Kirsikkatomaatti 'Black Cherry': Aivan kuten chilejäkin, myös tomaatteja on hauska viljellä itse siemenistä. Itse kasvatetut tomaatit maistuvat taivaalliselta, ja tässä lajikkeessa on kauniita ja pieniä mustanpunaisia tomaatteja, joista riittää satoa pitkään. 15 siementä/pussi.

Kasvihuonetomaatti 'Moneymaker': Vanha englantilainen lajike, joka tuottaa paljon tomaatteja. Näitä kasvatan tuoreena syötäväksi, säilöttäväksi ja marmeladiin. 20 siementä/pussi.Kaikki nämä siemenet ovat hieman suurempia ja kiinteämpiä, joten ne voi hyvin työntää multaan pinsettien avulla. Yksi siemen jokaiseen kennoon. On ihanaa istua vaatekerroksilla kuorrutettuna tammikuisessa kasvihuoneessa ja valmistautua hitaasti mutta varmasti lähestyvään uuteen kasvukauteen.

Kun kukin lajike on kylvetty omalle rivilleen, otan jälleen esiin merkintäkynän ja nimikyltit.


Kylvetyt chilit ja tomaatit
Valmiiksi kylvetyt tomaatit ja chilit

Hajakylvö kylvölaatikkoon tai kuituruukkuihin

Vuoden ensimmäisestä kylvöstä on jäljellä kaksi lajiketta:

Jättiverbena: Vihdoinkin olen löytänyt helposti kasvatettavan lajikkeen yhdestä suosikkikasvistani, jättiverbenasta, joka kaunistaa upeasti huojuen kesän kukkapenkkejä ja ruukkuistutuksia. Tätä lajiketta on kiinnostavaa kokeilla kasvattaa siemenestä saakka. 20 siementä/pussi.

Juuriselleri 'Prinz': Meidän keittiössämme juuriselleriä käytetään tuoreena. Maku on herkullinen, ja mukuloista valmistuu terveellinen ja helppo pata- tai uuniruoka tai gratiini. 'Prinz'-lajike tarjoaa runsaan sadon ja soveltuu myös varastoitavaksi. 25 siementä/pussi.Haluan saada paljon jättiverbenan taimia, ja siksi kylvän kaksi pussillista siemeniä, jotka levitän tasaisesti kylvölaatikkoon. Tätä kutsutaan hajakylvöksi. Hajakylvö ei ehkä ole se paras kylvövaihtoehto aloittelijalle, sillä taimien kouliminen omiin ruukkuihinsa voi olla hankalaa. Haluan kuitenkin näyttää myös tämän vaihtoehdon, joka on varsin varteenotettava silloin, kun haluat paljon taimia samasta lajikkeesta.

Viimeisinä mutta ei suinkaan vähäisimpinä vuorossa ovat juurisellerin siemenet. Ensi silmäyksellä saattaa vaikuttaa siltä, että pussi on tyhjä. Mutta kyllä, lopulta sen sisuksista ilmestyy pienenpieniä siemeniä. Kynätemppu on jälleen hyödyllinen, jotta siemeniä voidaan liikuttaa varovasti yksitellen.


Juurisellerin siemenet

Juuriselleri tarvitsee valoa itääkseen, joten siemeniä ei peitetä mullalla. Multa kastellaan ja siemenet asetetaan mullan pinnalle. Valossa itäviä siemeniä voi painaa kevyesti multaan varsinkin silloin, kun siemenet ovat hieman suurempia. Pelkään, että sellerin siemenet painuvat liian syvälle, jos painan ne multaan kynänkärjen avulla. Toisaalta ne saattavat myös jäädä kiinni kynään eivätkä irtoa sen kärjestä ollenkaan. Riittää, että siemeniä suihkutetaan varovasti vedellä, jolloin ne painuvat juuri sopivasti multaan.


Jättiverbena ja juuriselleri

Kosteutta kylvöksille

Kuten jo mainitsinkin, kylvökset eivät saisi kuivua eivätkä olla liian märkiä. Kuivuus estää siemeniä itämästä, liiallinen kosteus taas voi saada ne mätänemään. Kylvökset pidetään kosteana suihkupullolla suihkuttamalla ja peitetään läpinäkyvällä muovilla. Paras vaihtoehto pitkällä tähtäimellä on kovasta muovista valmistettu kansi, jollainen tulee usein erilaisten minikasvihuonepakettien mukana. Kansia voi ostaa myös erikseen. Kansien etuna on, että niiden siirtely on helppoa ja niitä voidaan käyttää vuodesta toiseen. Minulla on kannet kaikille kylvöksille paitsi turveruukkuihin kylvetyille juurisellereille. Olen laittanut turveruukut puulaatikkoon, jonka olen peittänyt muovikelmulla, jossa on ilmareikiä. Reiät ovat välttämättömiä, jotta ilma vaihtuisi muovin alla.

Jos kylvös tuntuu liian kostealta, muovin voi poistaa joksikin aikaa, kunnes multa on hieman kuivunut.


Pidä siemenet lämpimässä

Nyt olen kylvänyt kaikki siemenet, ja kasvihuoneessa alkaa olla kylmä. Siemenet tarvitsevat lämpöä itääkseen. Valitsemani lajikkeet itävät hyvin noin 20–22 asteessa eli normaalissa huoneenlämmössä. Laitan kylvökseni lämmitettyyn vierashuoneeseen. Kylvökset on hyvä sijoittaa mahdollisuuksien mukaan sellaiseen huoneeseen, jota käytetään harvoin, sillä silloin lämpötilan säätely on helpompaa. Siementen itäessä lämpötilaa olisi nimittäin tavallisesti hyvä laskea. Mutta siitä puhumme lisää ensi kerralla.

Toistaiseksi jäämme odottamaan ensimmäisten hentoisten versojen ilmestymistä mullan pinnalle.

Toivon sinulle onnea kevään ensimmäiseen kylvöön ja tule uudestaan käymään, kun siemenet viimein itävät!


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel

Katarina Kihlberg on tiedottaja ja puutarhainsinööri. Hän on työskennellyt viime keväästä lähtien Impectan viljelyartikkelien parissa. Viljele yhdessä Impectan kanssa -sarjassamme aloittelevat viherpeukalot voivat seurata Katarinan kylvöpuuhia ensimmäisistä siemenistä viimeiseen satoon. Yhdessä voimme iloita ja luoda lisää tietoa kasvun ihmeestä, joten liity ihmeessä joukkoomme.

Voit ottaa Katarinaan yhteyttä sähköpostitse katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Viikon siemenlajike

Loistokas ruiskaunokki

Vanhanaikainen ruiskaunokki tuo mieleen lapsuuden kesät, jolloin aurinko paistoi aina kirkkaalta siniseltä taivaalta sävy sävyyn niityllä kukkivien ruiskaunokkien kanssa. Tämä ihastuttava kukka on saatavilla useissa eri väreissä - kaikki yhtä kauniita. Ruiskaunokki 'Red Boy' tuo glamouria kesäromantiikkaan hohtavan vadelmanpunaisilla, pörröisillä kukilla. Ne tuntuvat lähettävän itsevarman viestin siitä, että uskalla kokeilla ja yllättää. Klassisella niityllä 'Red Boy' on hyvä tiimipelaaja, mutta kukka voi levittää eleganssiaan myös kukkapenkkeihin. Tuoreet kukat ovat mukava elementti sekakimpussa ja kukat voi myös kuivata talvea varten.

Lue lisää
Juhlat hyönteisille

Kun mehiläiset lentävät juhliinsa, ruokalistalla toivotaan olevan paljon siitepölyä ja mettä. Tehkäämme siis tilaa yksinkertaisille, avoimille kukille, joille hyönteisten on helppo laskeutua viihtymään ja voitelemaan vatsojansa. Samalla tapahtuu luonnon pieni taika, kun kukat pölyttyvät ja elämän kiertokulku jatkuu. Kukkasekoitus 'Mehiläiskasvit' tarjoaa täydellisen juhlakonseptin mehiläisille ja muille pölyttäjille. Siemenistä kasvaa rohtopurasruohoa, ruiskaunokkeja, tarhakukonkannusta, punapellavaa ja monia muita kauneimpia yksivuotisia kasvejamme. Kukkien suojassa astia, jossa on vettä ja pieni kivi, antaa pienille olennoille keitaan lepoa, virkistymistä ja juomataukoa varten.

Lue lisää
Juhlat kimalaisille

Niin kauan kuin kullankeltaisessa 'Rocket Golden' leijonankidassa ei vieraile pölyttäviä vieraita, se pitää kukkansa säpissä. Sisällä kukassa siitepöly ja mesi houkuttelevat ohikulkijoita kesäjuhliin. Pieni mehiläinen lentää ovelle ja koputtaa, mutta se ei pääse sisään. Nyt sen sijaan pullea kimalainen laskeutuu leijonankitaan, joka avautuu vieraanvaraisesti. Sisään päästyään kimalainen pomppii ympäriinsä, kunnes se putoaa ulos kukasta pörröiset siitepölyhousut pienissä jaloissaan. Leijonankidan avaaminen vaatii jonkin verran voimaa, joten ovi on vain kimalaisten ja painavampien mehiläisten käyttöön. Kylvä "Rocket Golden" sisätiloihin keväällä, istuta suuriin ryppäisiin kukkapenkkeihin tai ruukkuihin ja kutsu kimalaiset juhliin.

Lue lisää
Eleganssia ja mausteisuutta

Mikäli sareptansinappi "Crimson Red" on sinulle uusi tuttavuus, sinua odottaa upea yllätys. Jos sinapin elegantin pippurisia aromeja kuvailisi värillä, se olisi luultavasti syvänpunainen, aivan kuten Crimson Redin koristeellisten lehtien väri. Maku on pippurinen, mutta ei liian häiritsevästi, ja makuelämys on mieto intensiivisyydestä huolimatta. Kun olet kokeillut helposti kasvatettavaa, terveellistä ja maukasta vihannesta, eikö olisi hienoa saada sitä aina käyttöön? Onni löytyy Crimson Redistä, sillä tätä maukasta sinappia voi korjata ympäri vuoden. Kasvata kesällä ulkona ja pakkasten tultua ikkunalaudalla. Näin saat elegantin värin ja maun kaikkiin salaatteihin kaikkina vuodenaikoina.

Lue lisää
4.6/5 (11175)
2024-06-20
Itämisestä en osaa vielä sanoa mitään. Siemenet saapuivat nopeasti ja hyvin pakattuna. Toivon todella, että siemenet itävät :) Kiitos paljon
- Beate B
2024-06-20
Kiitos, tilaukseni on saapunut ja olen etsinyt vesikrassin siemeniä pitkään. olen hyvin onnellinen
- anette s
2024-06-20
Pikatoimitus!
- Bodil P
2024-06-20
Nopea toimitus ja tietysti kauniita siemeniä!
- Lina I
2024-06-20
Pikatoimitus. Palkintona sain herneitä. Kun tilasin kukkasiemeniä, halusin ne palkkiona.
- Lennart L
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Christopher N
2024-06-20
Painoin väärin viime kerralla, olen erittäin onnellinen
- Rosita G
2024-06-20
Oli muutama kysymys ennen tilaamista, sain nopeat ja arvovaltaiset vastaukset.
- Lars M
2024-06-20
Olen erittäin tyytyväinen.
- Helena
2024-06-20
erittäin hyvä tavara ja toimitus
- Olaug B
2024-06-20
+++++ Impectan kaivattua valikoimaa, kuten houkuttelevia pölyttäjiä, kulttuuriperintökasveja ja pohjoismaisia luonnonkukkia.
- Suzanne E
2024-06-20
Tilauksen saapuminen kesti hieman kauan.
- Karen N
2024-06-20
Erittäin hyvä valikoima hieman outoja asioita ja niitä on niin paljon kuin haluat kokeilla
- Martina K
2024-06-20
Aurinkokastelujärjestelmä toimii täydellisesti 🤩
- Jonna E
2024-06-20
toimivat verkkosivut ja nopea toimitus
- Tiina K
2024-06-20
Toimii loistavasti ja nopea toimitus.
- Gunnel C
2024-06-20
Hienoja siemeniä edulliseen hintaan ja nopea toimitus ovelle.
- Elisabeth O
2024-06-20
Pikatoimitus
- Stig-Arne T
2024-06-20
Hyvät tuotteet ja nopea toimitus
- Margaretha E
2024-06-20
Suuri valikoima ja hyvä palvelu! 🌸
- Therese B
Are you in the right place?
Continue to impecta.fi